Binaların dış ceplerinde yayılan yangınlara mantolama sistemlerinin sebep olduğu yönündeki haberlere İZODER Başkanı Levent Pelesen'den tepki geldi. Pelesen bu beyanları bilimsellikten uzak olarak nitelendirdi
Binaların dış cephelerinde yayılan yangınların mantolama sistemleriyle ilgili olduğu yönündeki haberlere İZODER Başkanı Levent Pelesen'den itiraz geldi. Yayınlanan haberleri "bilimsellikten uzak" ve "kamuoyunu yanlış yönlendiren" veriler olarak değerlendiren Pelesen: "Bilinçsizce yapılan beyan ve yorumlar kamuoyunda yanlış algıya yol açıyor. Yangının binanın dış cephesinde yayılması ile mantolamanın bir ilgisi yok. Mantolama, Yangın Yönetmeliği’ne uygun, güvenli bir uygulamadır" dedi.
Geçtiğimiz Haziran ayı içinde Londra'da, sonrasında ise Manisa'da meydana gelen bir yangınla beraber kamuoyunda tartışılmaya başlanan mantolama ve bina yangınlarındaki payı ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği - İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, dış cephelerde yayıldığı görülen yangınların Türkiye'de mantolama olarak isimlendirilen "ısı yalıtımı" sistemleri ile bir ilgisi olmadığını dile getirdi. Pelesen, rezidans, hastane ve konutlarda son dönemde yaygın olarak gündeme gelen ve binaların dış cephelerinde hızla yayıldığı ifade edilen haberlere ilişkin yorumları eleştirerek: "Bu binalarda baca etkisine sebebiyet veren giydirme cephe detaylarının kullanıldığı anlaşılıyor. Bu binalarda Taşyünü gibi yanmayan yalıtım malzemeleri kullanılmış olmasına rağmen, son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan yanıcı dış cephe kaplamalarının yangınların etkisini artırdığı görülüyor..." ifadelerini kullandı.
Pelesen, Türkiye'de mevzuatın bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiği yönünde standart içerdiğini, bu detaylar değerlendirilmeden yapılan tüm beyanların bilinçsizce kamouyanda yanlış bir algı oluşmasına neden olduğuna da dikkat çekerek: ". Hâlbuki bırakın yangının büyümesine mantolamanın neden olmasını, söz konusu binalarda mantolama bile olmadığı ortaya çıktı" dedi.
Yalıtımlar ilgili bilinmesi gereken doğruları 10 maddede özetleyen İZODER Başkanı Levent Pelesen şu hususlara dikkat çekti:
- Ceple yangınlarında, uygulamaların analizini yapmadan, tümü sanki mantolamaymış gibi ele alan haberler bilimsellikten uzaktır. Bunlar tüketici nezdinde olumsuz algı yaratmakta, tüketicilerin yanlış yönlendirilmesine vesile olmaktadır.
- Mantolamalar yangın yönetmeliğine aykırı değildir. Konuyla ilgili olarak geliştirilen "Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik" baz alınarak bina türlerine göre farklı uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.
- Konut türü binalarda tercih edilen mantolama, ısı yalıtım malzemeleri ile duvar arasında boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılması şeklinde gerçekleşmelidir. Bu uygulama mekanik olarak dübellerle sabitlenmesi ve sıva katmaları ile kaplanmalıdır.
- Giydirme cephelerde ısı yalıtımı dış cepheye uygulanmaktadır. Bununla birlikte mantolamadan farklı olarak binaya estetik görüntü sunan ve yalıtımla ilgisi olmayan dış cephe kaplamaları ile duvar arasındaki havalandırma boşluğu ortadana kalkacak şekilde cepheye asılmaktadır. Bu ise hava boşluğunun baca etkisi sunarak yangınların cephede hızlıca yayılmasına sebebiyet vermektedir.
- Mantolamada kullanılan ürünler binanın yüksekliğine göre belirlenmelidir
- Yüksekliği 28.5 metrenin altındaki bianalarda yalıtım uygulaması olarak Taşyünü, EPS veya XPS kullanılabilir. Son iki maddenin kullanımında pencere kenarlarına üstten en az 30, yanlardan ise en az 15 cm Taşyünü gibi yanmaz malzemelerden bariyer gereklidir.
- Yönetmelik kapsamında doğrudan mantolama ile ilgili hükümler bulunmaktayden, Mantolama Yönetmeliği'ne aykıdırı iddiaları hakkaniyetli ve iyi niyetli değildir.
- İşyerleri ve konutlardaki enerji tüketiminin önemli ölçüde azaltılması ve her mevsim konfor sunmak, ısı yalıtımı ile mümkündür. Bu uygulamalar belgeli ustalar tarafından, doğru yalıtım ürünleri ve ilgili hukuki düzenlemelere uygun şekilde gerçekleşmelidir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde