Açılan bir davada mahkemenin gerek görmesi üzerine istenen bilirkişi raporunu araştırdık. İşte 'Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır?' sorusunun yanıtı
Açılan bir davada mahkeme, özel veya teknik bilgiyi gerektiren durumlarda davanın seyrine yardımcı olması amacıyla bilirkişi raporu isteyebilir. Mahkeme bilirkişi olarak sadece bir kişiyi görevlendirebilir. Bazı durumlarda ise gerekçesi açıkça gösterilmek kaydıyla, tek sayıda, birden fazla kişiden oluşacak bir kurulun görevlendirilmesi de mümkündür. Peki, bilirkişi raporu nedir?, Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır? tüm ayrıntılarıyla derledik.
Bilirkişi raporu, bilgisine başvurulan kişi veya kurumun davaya konu deliller veya olay hakkındaki kanaatlerini bildirdiği rapora denir. Bilirkişi olan kişilerin davalara katılarak beyanlarını sözlü olarak gerçekleştirebileceği gibi rapor halinde de mahkemeye sunduğu rapora bilirkişi raporu denir.
Kanunda bilirkişi raporlarına başvurulacak durumlar açıkca ifade ediliyor. Ceza Muhakemeri Usulü Kanunu'nun 63 ncü maddesinde çözümü için özel uzmanlık isteyen veya teknik konular hakkında Cumhuriyet savcısı, davalı, davacı veya bunların avukatlarının istemleri doğrultusunda bilirkişi raporu istenebileceği ifade ediliyor. Aynı maddede hakimlik mesleğinin yeterli olduğu konularda da bilirkişi rapor istenmeyeceği ifade ediliyor.
Bilirkişi raporunda tarafların isim ve soyisimleri, bilirkişinin görevlendirildiği konular, inceleme konusu, gerekçe ve varılan sonuçlar, varsa bilirkişiler arasındaki görüş ayrılığı, görüş ayrılığının sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekir. Bilirkişi görüşü azınlıkta kalıyorsa istediği takdirde oy ve görüşünü ayrı bir rapor halinde mahkemeye sunabilir.
Mahkeme bilirkişi veya bilirkişilerin oy ve görüşünü sözlü olarak açıklamasına karar verirse, bilirkişinin açıklamaları tutanağa geçirilir ve tutanak altında bilirkişilerin imzası alınır. Kurul halinde görevlendirme söz konusuysa bilirkişilerin bilgilerine başvurulan hususu hemen aralarında müzakere etmelerine imkan tanınır ve müzakere sonucunda açıklanan oy ve görüş, tutanakla tespit edilir ve altına bilirkişiler tarafından imza atılır.
Bilirkişi, hazırladığı raporu kendisine incelenmek üzere teslim edilen delillerle birlikte bir dizi pusulasına bağlı olarak mahkemeye verir, verildiği tarih rapora yazılır ve duruşma gününden önce birer örneği tebliğ edilir.
Bilirkişi olmak için bir sonraki sene yapılacak görevlendirmeler için plan çıkarılır ve ilan edilir. Bu ilan İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından her sene Ekim ayı içinde çıkarılır. Bilirkişi olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, ilan tarihinde 25 yaşından küçük olmamak, bilirkişi olmak için başvurulan alanda en az üç sene mesleki deneyime sahip olmak, affa uğramış ya da hala ertelenmiş durumda olan devlete karşı herhangi bir suç işlememiş olmak, memuriyetinde herhangi bir disiplin veya meslekten uzaklaştırma gibi bir ceza almamış olmak, mesleğine halen devam ediyor olmak gibi şartlar gerekiyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde