Bildirimsiz günlük kiralamalara rekor cezalar geliyor

Hükümet tarafından süreli kiralamalara yönelik yasal düzenlemelere uymayan vatandaşlara rekor cezalar geliyor.

Geçen sene uygulamaya alınan ve süreli kiralama faaliyetlerinin mali kontrol altına alınmasını hedefleyen yasal düzenlemeye karşın yürütülen incelemelerden rekor düzeyde cezalar çıkmaya devam ediyor. Muğla'nın Marmaris ilçesinde mülkünü gündelik kiralamalara açan ve gerekli yasal başvuruları bulunmayan bir vatandaşa 12 bin TL'ye yaklaşan bir ceza verildiği öğrenildi. 678 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile uygulanmaya başlanan günübilrlik ev kiralamalarında kimlik bildirimi zorunluluğu, 22.11.2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yasal düzenleme, kiralama işlemini gerçekleştirenlerin "genel kolluk kuvvetleri terminallerine bağlanmasını" zorunlu kılıyor ve buna uymayanlara 10 bin TL'ye varan cezalar öngörüyordu. 

Usulüne aykırı gündelik kiralamaya 12 bin TL ceza

Hükümetin süreli kiralamalara yönelik yasal önlemlerine karşın ülke genelinde yasa dışı kiralamalar devam ediyor. Muğla'nın Marmaris ilçesinde günlük kiralama yapan ancak gerekli yasal bildirimleri yapmayan bir vatandaşa 11 bin 885 TL ceza verildiği öğrenildi. Marmaris Emniyet Müdürlüğü Şehit Nedip Cengiz Eker Polis Merkezi Amirliği'ne bağlı Asayiş ve Terör Grup Amirliği Ekipleri tarafından sürdürülen  operasyonda, gündelik kiralamalara muhatap olan evlere yönelik denetimler gerçekleşti. Marmaris ilçe sınırları içinde yer alan ve yaklaşık 30 kiralık ev ve apartta incelemeler gerçekleştiren ekipler herhangi bir suça ve suç unsuruna rastlamadı. Bununla  beraber gündelik kiralamalarla ilgili aksaklıklar konusunda da vatandaşlar uyarıldı.

Muğla Marmaris'te kapsamlı operasyon

Güvenlik birimleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda güvenlik ve mali açıdan sorunlar içeren kimi birimlerin kiralamasında günlük ve saatlik periyotların baz alınmasının yasa ile düzenlendiğine dikkat çeken yetkililer, bu tip faaliyetlerin GİYKİMBİL sistemine bildirilmesi gerektiği uyarısında da bulundu. Emniyet ekipleri ülke genelinde günübirlik kiralamalarla ilgi tespit çalışmalarının sürdürüleceği konusunda da ilgili kişileri uyardı. 

Milyonlarca lira ceza kesildi

Günübirlik olarak kiraya verilen konutlarda bildirim zorunluluğu Temmuz ayı itibarıyla yürürlüğe girmişti. Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen mevzuat kapsamında ve kayıt dışı gelirlerin kontrolizasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen düzenlemede tahsilatların banka ya da aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı. Eylül ayı itibarıyla yapılan bir açıklamada da konuyla ilgili olarak gerçekleştirilen cezai işlemlerin 10 milyon TL'yi aştığına dikkat çekilmişti. Yine bu periyotta Maliye Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen incelemelerde İstanbul'un 39 ilçesi mercek altına alınmış ve dikkate değer cezalar uygulanmıştı. 2017 yılının Ocak ayı itibarıyla çok sayıda denetimde bulunan yetkililen 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ağustos ayının 15'ine kadar geçen süre içende toplam 6 bin 743 adet denetleme işleminin gerekli olduğuna karar vermişti. Bunlardan da 2 bin 306 adedi üzerinde yasal işlem yapan yetkililer özellikle, Fatih, Esenyurt, Beyoğulu, Bakırköy, Bahçelievler ve Pendik gibi ilçelerde gündelik kiralama işlemlerindeki yoğunluğa dikkat çekmişti. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR