Şimdilerde dizi ve film çekim platosu olarak kullanılan Boğaz kıyısındaki Beykoz Kundura Fabrikasının geçmişten günümüze hüzünlü hikayesi...
1812 yılında II. Mahmut Beykoz'a yaptığı bir gezide Hamza isimli bir ayakkabıcıyı ziyaret eder. Hamza usta derileri kendisi işlemekte ve bu derilerden de çarık yapmaktadır. Padişah ordunun da çarık ihtiyacı olduğunu ve imalathanenin orduya çarık üretmek üzere desteklenmesini ister. Böylece Hamza ustanın imalathanesi satın alınır ve devletleştirilir. İşte fabrikanın hikayesi de burada başlıyor.
İmalathane ilk yıllarında ordu için palaska, bot, koşu takımları gibi ürünler imal eder. 1816 yılında tesise 'Techizat-ı Askeriye' adlı bir bölüm ilave edilir. 1826 yılında keçi derisi üretim merkezi eklenerek kapasite artırılır. Bizim de çocukluktan bildiğimiz dayanıklı Sümerbank Kunduralarını üreten, herkesin mutlaka bir tanıdığının çalıştığı fabrika da böyle kurulmuş.
Fabrika 1842 yılına kadar geri teknoloji ile çalışmış. Bu tarihte fabrikaya 40 beygir gücünde bir buhar makinası, 2 buhar kazanı, 2 taş değirmen, 70 deri kuyusu eklenmiş ve fabrika Osmanlı'nın gerçek bir sanayi kuruluşu haline gelmiş. 1856 yılında Paris Uluslararası Sergisine katılmış ve dünya standartlarında üretim yaptığı kanıtlanmış.
Askeri üretimlerin yanı sıra siviller için de farklı modeller ve renklerde ayakkabı yapmaya başlayarak yıllar boyu ayakkabı üretiminde Osmanlı topraklarındaki en ileri tesis haline gelmiş. 1877 yılında katıldığı Viyana Uluslararası Fuarı'nda altın madalya kazanmış. 1912 yılına gelindiğinde kapasiteyi artırmak için yapılan yatırım ile üretim hacmi önemli ölçüde artırılmış. Birinci Dünya Savaşı'nın çıkması ile ise fabrika askeriyeye bağlanmış. 1925 yılında Sanayi Bakanlığı'na, 1933 yılında Sümerbank bünyesinde Deri ve Kundura Fabrikası olarak kapanışına kadar faaliyet göstermiş.
Büyük bir motivasyonla üretime devam eden fabrika, 1955 yılında üretim kapasitesini 1 milyon 860 bin çifte çıkardı, sonraki yıllarda ise lastik işleme ve PVC tesisleri yapılarak tam bir sanayi kompleksine dönüştü. Elde ettiği kar ile Van, Tercan ve Sarıkamış'ta birer ayakkabı fabrikası daha açıldı.
1980 darbesinden sonra ise fabrika kapanmak üzereydi. Darbenin ardından bazı kurumların devlet tarafından iyi yönetilmediği ve bir şekilde elden çıkarılması gerektiğine karar verildi ve özelleştirme idaresi kuruldu. Devlet ise her şeyi elden çıkarmaya başladı. Boğaziçi Kanunu'na konulan özel bir madde ile Boğaziçi'nde üretim yapan tesislerin kapatılacağı hükmü eklendi ve 1999 yılında fabrika üretimi durdurdu.
2004 yılında fabrikanın 200 dönüme yaklaşan Boğaz kıyısındaki arazisi içindeki lojman ve fabrika binaları satışa çıkarıldı ve bir holding 300 milyon dolar bedelle burayı satın aldı. Günümüzde dizi ve film platosu, düğün ve parti mekanı olarak kullanılan fabrikanın bugünkü rayiç değeri 3 milyar dolar.
Filmler: Beyza'nın Kadınları, Eve dönüş, Maskeli Beşler Irak, Emret Komutanım Şahmat, Muro, Kirpi, Güneşi Gördüm, Av Mevsimi, New York'ta Beş Minare, Kutsal Damacana 3.
Diziler: Hatırla Sevgili, Küçük Kadınlar, Arka Sokaklar, İşler Güçler, Pis Yedili, Suskunlar, Fatmagül'ün Suçu Ne, Yövbeler Tövbesi, Kavak Yelleri, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Kanıt, Yaprak Dökümü.
Beykoz Kundura Fabrikası İstanbul Anadolu Yakası Beykoz'da yer alıyor.
Kadıköy ve Üsküdar'dan kalkan Beykoz dolmuşları ile Kundura Fabrikası durağına gidilir ve oradan yürüyerek ulaşılabilir.
Yeniköy'den kalkan motorlar ile Beykoz İskelesi, oradan da kundura fabrikasına yürüyebilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde