Beşiktaş metro çalışmalarında Demir Çağı bulgularına rastlandı

Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı kazıları sırasında Erken Demir Çağı'na ait insan bulgularına rastlandı. Kurtarma kazıları Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından sürdürülüyor.

İstanbul Beşiktaş'ta günümüzden 3.800 yıl öncesine dayanan insan bulgularına rastlandı. Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı üzerinde yer alan Beşiktaş istasyonunda yaklaşık 1 senedir sürdürülen kurtarma çalışmalarında İ.Ö. 1.200-800 yıllarına ait insan bulgularına rastlandı. Uzmanlar, yanmış insan kemikleri ve toplu mezarlardan çıkan insan kemiklerinin, İstanbul'un tarihsel dönemlerine ilişkin boşlukların doldurulması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. 

Yanmış insan kemikleri ve toplu mezar bulgusu

İstanbul Arkeoloji Müzesi ekipleri tarafından sürdürülen çalışmalarda yanmış insan kemikleri ve toplu mezarlardan çıkan 3 insana ait bulgular elde edildi. Gazete Habertürk'te yer alan Nihat Uludağ'ın haberine göre, söz konusu bulguların Karadeniz'in Kuzey'inden gelen topluluklara ait olduğu fikri üzerinde duruluyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan, söz konusu mezarların bazılarının içinde ölü hediyesi olarak bırakılmış taş balta, pişmiş toprak kaplar ve bronzdan yapılmış ok uçlarına rastlandığını vurgulayarak, bu bulguların Erken Demir Çağı'na ait olduğu bilgisini verdi. Kızıltan: " Bu tür mezarlara Karadeniz Bölgesi'nde rastlanıyor. Göç dalgasıyla gelen insan topluluklarının mezar tipine benziyor..." yorumunda bulundu. 

Mezarlar hangi topluluklara ait?

Kızıltan, tarihin bu döneminde Kırım bölgesindeki kimi toplulukların, iklimsel koşullar ve çatışmalardan kaçarak, Anadolu Topraklarına yöneldiğini hatırlatarak: "Günümüzden 3 bin - 3 bin 500 sene önce göçlerle güneye doğru yayıldılar. romanya ve Bulgaristan üzerinden Trakya'ya geçen toplulukların kimi uzantılarının İstanbul'a yerleştiği tahmin ediliyor..." açıklamasını yaptı. Kazı alanından çıkarılan insan kemiklerinin DNA testi için ilgili mercilere yönlendirileceğini ve bu testler sonucunda insanların hangi ırklara ait olduğunun belirleneceğini vurgulayan Kızıltan: "Karbon C14 testi ile tam tarihlendirmeye ulaşılacak. Antropolojik araştırmalar sonrasında mezarlarda yer alan kemiklerin cinsiyet ve yaşları da belirlenecek. Böylece o dönemin ekonomik sosyal aktivitesi hakkında da bilgi sahibi olabileceğiz..." dedi.

Beşiktaş'tan tarih çıktı: Tramvay hattından taş baltalara

İStanbul Beşiktaş metro istasyonunda sürdürülen çalışmalar, İstanbul Arkeoloji Müdürü Zeynep Kızıltan Başkanlığı'nda arkeolog ve 45 işçinin katılımıyla yaklaşık bir senedir sürüyordu. Müze Müdürü Zeynep Kızıltan, kazılarda elde edilen bulgulara ilişkin açıklamasında, yüzeyden itibaren modern kaldırım taşı döşeli alan ve onun altındaki beton tabakanın belgelendirilerek kaldırılması işleminin gerçekleştiğini söyledi. İlk tabakanın altından 19. yy sonu ve 20. yüzyıla ait, betonarme harman tuğla ve taş örgülü alt yapı kalıntılarının bulunduğunu, bu bulgular içinde Beşiktaş tramvay deposuna ait su kanalları ve beton büzlere rastlandığını söyledi. Büyük ilgi gören toplu mezarlar ve Erken Demir Çağı'na ait insan bulgularının yanında yer alan ölüm hediyesi taş balta ve benzeri bulguların, Karadeniz'den göç ile gelen insanların mezarlarıyla benzerlikler taşadığı üzerinde duran Kızıltan, Son Tunç Çağı bitimine doğru Trakya, Kuzey Karadeniz Bölgesi gibi yerlere uzanan göç dalgasının, Gelibolu dışında Trakya'nın her yerinde buna benzer izler bıraktığına da dikkat çekti. 

Bulgular ne ifade ediyor?

Kızıltan, kazı alanı üzerinde incelemelerde bulunan İstanbul kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz da bulguların günümüzden 3 bin - 3 bin 500 yıl kadar geçmişe işaret ettiğini doğrulayarak: " Bulgular yalnızca İstanbul açısından değil, Türkiye, dünya ve insanlık tarihi açısından da büyük önem taşıyor..." şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

THY İstanbul Havalimanı'ndan 10 milyona yakın yolcu uçtu

Edirne'den Bulgaristan'a tren seferleri

İstanbul banliyö hattından 68 günde 24 milyon yolcu geçti

Bayram süresince YHT hatlarına ek sefer desteği

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR