Önceki dönemlere kıyasla 4-5 kat fazla gelen Emlak Vergileri vatandaşların mahkemelere koşmasına yol açtı. Adli tatil sebebiyle itirazlar 7 Eylül tarihine kadar yapılabilecek
2018 ve sonraki dört yılı bağlayan Emlak Vergisi oranlarına yapılan zam nedeniyle vatandaşlar mahkemelere akın etmeye başladı. Herhangi bir itirazda bulunmayanların belirlenen Emlak Vergisi'ni ödemeyi kabul etmesi sebebiyle hukuki süreci başlatmak isteyen vatandaşlar, adli tatil sebebiyle başvuruluranı 7 Eylül tarihine dek yapabilecek.
2018 yılına ilişkin olarak belirlenen Emlak Vergileri'ne itirazlar çığ gibi büyüyor. Çok sayıda mülk sahibinin mahkemelere başvurması nedeniyle açılan dava sayılarında ani bir sıçrama yaşanıyor. Uzmanlar kimi ilçelerde emlak vergisinin bir önceki döneme kıyasla 4-5 kat yükseldiğine dikkat çekmişti.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Gayrimenkul Hukukçusu Mustafa Güneş, yalnızca kendilerinin 300 civarında davanın aşılışını yaptıklarını ve kendileri gibi çok sayıda kurum ve kişi tarafından başlatılan girişimlerin binlerce davalık bir sürecin başlamasına yol açacağını söyledi. Uzun yıllar boyunca özellikle seçim dönemlerinde vatandaşlarla karşı karşıya gelmemek için emlak vergisi oranlarının belediyelerce düşük tutulduğunu, takdir komisyonlarının ise daha önce mülkün gerçek değeri ile emlak beyan değeri arasında önemli farklarla düşük değerler verdiklerini hatırlatan Güneş: "Böyle olunca uzun yıllar boyunca gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden işlem yapılmadı. Şu anda ise yapılan artışlarla 5 kata varan artışlar yaşanıyor..." dedi. Güneş, kayıt altında bulunan kurum ve şirketlere bakıldığında ortada bir sorun çıkmadığını, emlak değeri ve beyanın da aynı ve benzer oranlarda bir ödeme yapıldığını vurgulayarak: "Belediyeler bu konuyu gelir kapısı olarak görmüş olabilir. Takdir komisyonları ise farklı düzeylerde hatalı hesaplamalar yapmış gibi gözüküyor..." ifadelerini kullandı
Fahiş vergi artışlarına ilişkin kimi örnekler hakkında da bilgi veren Güneş, daha önce 9 bin TL vergi ödeyen bir vatandaşın emlak vergisi artışıyla birlikte 19 bin 500 TL'lik vergi belirlenimine itiraz ettiğini dile getirdi. Güneş, tüm mahkeme masraflarının 2 bin TL düzeyinde bir bedel oluştuğunu hatırlatarak: "Bu sorunu çözmek belediyelerin elinde. Belediyelerin bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Bizim oluşturmadığımız bir vergi artışı için ödeme durumu olmayanlar mahkeme masraflarını ödemeye çalışıyor..." yorumunda bulundu.
Emlak Rayiç bedelleri düzenlemesinin uzun süredir tartışıldığını, gerek yeni projeler gerekse kentsel dönüşüm çalışmaları ile arsa maliyetlerinin arttığını dile getiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu da gelişmelerin kira fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Tavukçuoğlu, emlak vergisi artışında her belediyenin ciddi farklılıklar ve fiyat uçurumları oluştuğuna da dikkat çekerek: "Bakın örneğin Kadıköy'de daha kentsel dönüşüme girmeyen binalarla kentsel dönüşüme giren binalar için aynı emlak rayiç bedelleri belirlenmiş durumda. Bağdat Caddesi ise İstanbul'un en değerli bölgelirenden biri konumunda. Konumundan ve arsa maliyetleri sebebiyle emlak rayiç bedellerinin diğer lokasyonlara göre yüksek olması beklenen bir durum. Burada, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte bütün binalara aynı rayiç bedeli belirlenmesi gerekirdi..." dedi.
2018-2021 yılları arasında gayrimenkullerin alım satımı ve yıllık emlak vergilerinin 4 yıl boyunca geçerli olacağı değerler Takdir Komisyonları tarafından belirlenmişti. Belirlenen sonuçlar kimi ilçelerde yüzde 700'lara varan artışlara neden olmuştu. Vergilerin yayınlandığı ilk gün çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve gayrimenkul hukukçuları itiraz hakkının saklı olduğunu ve vatandaşların itiraz etmemeleri halinde belirlenen değerleri belirlemekle yükümlü olduğunu açıklamıştı. MGC Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş daha önce yaptığı açıklamada da: "Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için, gayrimenkul sahipleri önce vergi değerlerini muhtarlıklardan öğrenmeliler. Eğer haksız bir değerleme ile karşılaştıklarını düşünüyorlarsa, hukuki itirazlarını yapabilirler. Herhangi bir dava açılmaması durumunda takdir edilen vergi değeri kesinleşecektir..." ifadelerini kullanmıştı.
Emlak Vergisi değerlerinin en yüksek oranda artış gösterdi ilçelerin başında Beşiktaş geliyor. UZmanlar yüzde 300'lük oranlara varan zamlar sonucunda, Nispetie Caddesi'nde yer alan bir dairenin 6 bin TL'den 18 bin TL'ye ulaşan rayiç bedele sahip olduğu üzerinde duruyor. Bölgedeki Sabancı İş Merkezi'nin rayiç bedeli ie 95 bin TL olarak belirlenmişti. Raiç bedel artışı 2014 yılına kıyasla 4.2 kat, 2017 yılında yapılan yeniden değerlenme sonrasındaki rayiç bedele kıyasla ise 3.8 kat oranında artış yaşamıştı. Böyece 1.000 T'lik emlak vergisi, 3.800 TL seviyesine çıkmıştı.
Emlak Vergisi rayiç değerlerindeki artışın olması gerekenin çok üzerinde gerçekleştiği yorumunda bulanan uzmanlar, 2014 yılından günümüze dek enflasyon artışının yüzde 25 düzeyinde gerçekleştiğini belirterek, yüzde 300'lere ulaşan emlak vergisi rayiç bedel artışının gerektirecek bir durumun bulanmadığına dikkat çekiyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde