İstanbul'un banliyö hattı açılışının üzerinden geçen 68 günde 24 milyona yakın yolcu taşıdı
İstanbul Gebze-Halkalı banliyö hattı açılışının üzerinden geçen 68 günde milyonlarca yolcu taşıdı. Bu süre zarfında banliyö hatlarını kullanan yolcu sayısı 24 milyona ulaştı. Hattın kapasitesi durak artırımının ardından yüzde 80 oranında yükseltildi. Düzenlemelerle birlikte hattın günlük yolcu kapasitesi 165 binden 350 bine çıkmıştı.
2013 yılından bu yana kapalı olan İstanbul banliyö hatları, Marmaray ile entegrasyonu sonrasında mega kentin iki yakasını birleştirecek şekilde hizmet vermeye 13 Mart'ta başlamıştı. başladı. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen hat, Gebze ile Halkalı arasındaki mesafenin 115 dakikada kat edilmesine olanak tanıyacak. İstanbul trafiğine önemli bir katkı sunması beklenen dev yatırım ile günde 1 milyon 700 bin yolcu, kentin bir ucundan diğerine ulaşım imkanına kavuşmuş olacak.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray ile entegre olan hatların 1.4 milyar Euro, yani yaklaşık 8.5 milyar TL'ye mal olduğunu söyledi. Eski hattın Avrupa yakasında Sirkeci, Anadolu yakasında ise Haydarpaşa'da sonlandığını söyleyen Erdoğan: "İstanbul'un işlek ve trafik yoğunluğu çok olan bu hat, saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan yatırımla birlikte Londra'dan Pekin'e uzanan demir ipek yolcu hattının İstanbul ayağının da oluşturulduğuna dikkat çekerek: "Londra'dan gelen Pekin'e buradan gidecek. Yüksek hızlı trenlerimiz de Halkalı'ya kadar devam edecek. Marmaray'ı bugün oldukça ileri bir seviyeye taşımış bulunuyoruz." dedi.
Açılışı yılan hikayesine dönen ve defalarca ertelenen İstanbul Banliyö Hatları'nın açılışı bugün (12 Mart 2019) yapıldı. Hattın açılışı ile birlikte Gebze'den trene binen bir yolcu 115 dakikada Halkalı'ya ulaşacak. Hat toplamda 43 istasyondan oluşacak ve Boğaz geçişinden Marmaray hattını kullanacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Yüksek Hızlı Trenlerin Halkalı'ya uzanan sefer programının 11 Mart ile başlayan haftada uygulamaya alınacağını söyledi. Turhan: "Yüksek Hızlı Tren Ankara ve İstanbul ile Konya ve İstanbul arasındaki seferlerinde, önümüzdeki haftadan sonra Marmaray Boğaz geçişiyle birlikte Halkalı'ya kadar hizmet verecek." şeklinde konuştu
Gebze - Halkalı Banliyö Hattı için geri sayım başladı. Daha önce Mart ayının ilk haftası olarak açıklanan ancak AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım tarafından Mart ayının 10'una ertelenen açılışın, 11-17 Mart haftasında gerçekleşmesi planlanıyor.
Son olarak Mart ayının ilk haftasında açılacağı duyurulan İstanbul Gebze-Halkalı Banliyö hattının açılışının 10 Mart'a atıldığı öğrenildi. Konuyla ilgili olarak özel bir televizyon kanalına değerlendirme yapan Ulaştırma Eski Bakanı ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Mart ayının 10'unda, yapımı uzun yıllardır süren Gebze-Halkalı banliyö hattı devreye girecek." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın, Gebze-Halkalı Banliyö hattının test sürüşünü gerçekleştirmesinin ardından gözler açılışa çevrildi. 2013 yılında kapanan ve kısa sürede açılacağı söylenmesine rağmen hizmete bir türlü alınamayan banliyö hatlarının Mart 2019'un ilk haftasında hizmete girmesi hedefleniyor.
Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nın ilk deneme sürüşü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından geçen hafta yapılmıştı. Bu sürüşle birlikte 2013 yılında bu yana bekleyen hatta önemli bir dönemeç de aşılmış oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, hattın Mart ayının ilk haftasında açılışının yapılacağını belirtmişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gebze-Halkalı Banliyö hattında sinyalizasyon çalışmalarının başladığını söyledi. TBMM'ye sunulan yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, iki hat üzerinde banliyö işletmeciliğinin yapılacağı güzergahta Haberleşme Tabanlı Tren Kontrolü ve Otomatik Tren Koruma sisteminin uygulanacağını belirtti. Bakan Turhan Hat3'te ise Avrupa Tren Kontrol Sistemi)nin yük trenlerine uygulanacağını belirterek: "Sinyalizasyon denemeleri güvenlik açısından sertifikalandırıldıktan sonra işletmeye alınacaktır." dedi.
Banliyö hatlarının senelerdir ertelenen açılışı için gözler 10 Mart 2019 tarihine çevrildi. Son anda bir aksilik yaşanmazsa Gebze'den Halkalı'ya dek uzanan en büyük kent içi raylı sisteminin Mart ayında hizmete açılması bekleniyor.
Açılışı yılan hikayesine dönen İstanbul banliyö hatlarının hizmete alınış tarihi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'a sorulmuştu. Yıldırım, Gebze-Halkalı banliyö hattının 10 Mart itibarıyla yolcu taşımaya başlayacağını söyledi
Katıldığı özel bir televizyon kanalında İstanbul ulaştırma projeleri ile ilgili soruları yanıtlayan Yıldırım: "Mart ayının 10'u itibarıyla Gebze-Halkalı banliyö seferlerine başlayacağız. Hedefimiz trafikte bekleme süresini 25 dakikaya düşürmektir." ifadelerini kullandı.
Halkalı-Gebze banliyö hattında son aşamaya gelindiği yönündeki haberler medyada yer alsa da açılış tarihine ilişkin belirsizlik sürüyor. Bakan Cahit Turhan'ın açılışının 2019'a ertelendiğini duyurduğu Gebze-Halkalı Banliyö hattında kesin açılış tarihi hala verilemiyor.
Medyada yer alan ve farklı kaynaklara dayandırılan haberlerde 'hattın son aşamaya' geldiği ve 'geri sayımın başladığı' yönündeki bildirimlere rağmen bir çok bölgede çalışmaların tamamlanamadığı gözüküyor. 2013 yılında kapanan ve kazı çalışmaları, yüklenici firmanın iflası gibi sebeplerden ertelenen banliyö hatlarında tamamlanmayı bekleyen yütde 3'lük bir kısmın olduğuna dikkat çekiliyor.
Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı ile entegrasyonu yapılan hatta test sürüşü yapan Marmaray treni kısa mesafeli seyahatte bulunmuştu. Ankara'daki tren kazası sonrasında tüm dikkatlerin yoğunlaştığı makaş geçişlerinin de özel olarak kontrol edildiği hat üzerinde görevlilerin kimlik kontrolü provası yaptıkları da dikkat çekti. Süreci değerlendiren kimi uzmanlar da Ankara'da yaşanan kazada dile getirilen sinyalizasyon çalışmalarına yönelik daha ciddi kontrollerin açılış çalışmalarını geciktirdiğini vurguluyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın açılışının 2019 yılına kaldığını açıkladığı hat inşaatının büyük bir kısmının tamamlandığı ve rayların son testlerinin de bitmek üzere olduğu duyuruldu. Günde 1 milyon yolcuya hizmet verecek Halkalı-Gebze hattı, iki nokta arasındaki yolculuk süresinin 105 dakikada gerçeklemesine olanak tanıyacak.
Elektrik telleri ve raylar üzerindeki son kontrollerin yürütüldüğü dev yatırımın yüzde 94'lük kısmı da tamamlanmış durumda. Hat üzerindeki çalışmalara ilişkin son görüntüler de istasyon inşaatlarının tamamlandığı ince işçiliğin sürdüğünü gösteriyor. Tamamlanan kısımlar arasında yocu istasyonları, yürüyen merdivenler, yangın dolapları, anons hoparlörleri ve güvenlik kamera sistemleri de bulunuyor. Hat üzerinde toplam 43 istasyon yer alacak.
İstanbul'un banliyö hatlarının açılışı bir kez daha ertelendi. Daha önce 2018 yılının sonunda hatların açılacağını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, açılışın 2019 yılına kaldığını duyurdu.
Konuyla ilgili olarak Plan Bütçe Komisyonu'nda söz alan Bakan Cahit Turhan, banliyö etaplarının 2019 yılında hizmete açılacağını duyurdu. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre Pendik ile Ayrılıkçeşme mesafesinin 24, Kazlıçeşme ile Halkalı arasındaki mesafenin ise 19 kilometre olduğunu duyuran Bakan Turhan: "2019 yılı başında bu kesimleri işletmeye açmayı hedefliyoruz." dedi.
Pendik-Maltepe hattında test sürüşleri başlayan İstanbul Banliyö Hattı'nda ilk test sürüşünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan gerçekleştirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın katılımıyla başlayan test sürüşlerinde Bakan Turhan makinist koltuğuna geçerek ilk sürüşü gerçekleştirdi. Bakan Turhan ve beraberindekiler Pendik istasyonundan Maltepe'ye doğru hareket etti. Bakan Turhan test sürüşü öncesinde yetkililerle konuşarak çalışmalar ile ilgili bilgi aldı.
Proje tamamlandığında Halkalı-Gebze arasında kesintisiz ulaşım sağlayacak olan trenlerin ray bağlantısı tamamlandı. Marmaray'da 5'li vagonlarla gündüz saatlerinde tren seferleri normal devam ederken, 10'lu vagonlarla gece saatlerinde sinyalizasyon ve diğer çalışmalar için Pendik'e kontrollü seferler düzenleniyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gebze-Halkalı banliyö hattı test sürüşüne katıldı. Halkalı'dan trene binen ve sonrasında Kazlıçeşme İstasyonu'na gelen Bakan Arslan, mevcut banliyö hatlarının metro standardına ulaşması açısından Gebze - Halkalı hattının büyük önem taşıdığını söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, mevcutta kullanılmakta olan metro araçlarının iki uç arasında hizmet vermesi ile birlikte 77 kilometrelik güzergahın hiç bir aktarma olmaksızın boydan boya 115 dakikalık bir yolculuk avantajı sunacağını belirterek: "Bugün Avrupa Yakası'nda test sürüşü gerçekleştirdik. Doğu-Batı aksında toplam 77 kiloetrelik bir hat. Raylı sistemlerin omurgası olması sebebiyle İstanbullular için büyük önem taşıyor..." ifadelerini kullandı.
Ahmet Arslan hattın ihaleden kaynaklanan sebeplerden dolayı gecikme yaşadığını da belirterek: "Gerek Avrupa, gerekse Anadolu Yakası'ndaki banliyö hatlarının tamamen iptali ve 3 hatta çıkartılması ve metra standartlarına ulaşılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. İhale süreçlerinde yüklenicilerimizden kaynaklanan sıkıntılar oldu. İhaleyi yeniledik ve bu nedenle iş bugünlere dek kaldı." şeklinde konuştu.
Gebze-Halkalı-Marmaray güzergahı için 'Gebze Halkalı Marmaray Durakları' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gebze-Halkalı banliyö hattında çalışmaların büyük kısmının tamamlandığını ve yıl sonu itibarıyla hattın açılışının yapılacağını söyleyen Bakan Ahmet Arslan: "Anadolu Yakası'nda 43, Avrupa Yakası'nda ise 20 kilometreli ik hatta yüzde 81'lik ilerleme kat ettik. Kaba inşaatı Ağustos ayı sonu itibarıyla bitirmeyi planlıyoruz. Bunu takip eden iki aylık periyotta da elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlerini bitirmeyi düşünüyoruz. Sene sonuna kadar da test sürüşlerini bitirmeyi ve Aralık sonu itibarıylada hattın tamamını işletmeye açmayı planlıyoruz." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Pendik ile Halkalı arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren alt yapı inşaatının önemli oranda tamamlandığını söyledi. Projenin fiili ilerleme seviyesinin yüzde 78 olduğunu belirten Bakan Ahmet Arslan, hattın tamamlanmasıyla birlikte Ankara'dan Halkalı'ya kesintisiz ulaşımın sağlanacağına da dikkat çekti.
Bakan Ahmet Arslan, Halkalı'dan Kazlıçeşme'ye kadar olan ulaşımın Mayıs ayının 20'si itibarıyla başlayabilecek hale geleceğini, bunun ardından ise elektrik, sinyal ve diğer alt yapı işlerine yoğunlaşılacağını belirterek: "Hedefimiz Ağustos ayı içinde de inşaatı tamamlamak olacak. Bunu takip eden 1.5-2 ayda da sinyas sistemlerini tamamlayacağız. Test işlemlerini takiben de hizmete sunmuş olacağız." şeklinde konuştu.
Bakan Ahmet Arslan, Gebze ile Halkalı arasında hizmet verecek banliyö hattının güzergah üzerindeki diğer sistemlere de entegre edileceğini ve hat üzerinde 11 ayrı sisteme aktarma yapılabileceğini dile getirerek:
"Yolcularımız Yenikapı'da inip Levent istikametine, Bakırköy'de inip Esenler istikametine gidebilecek. Ankara'dan hareket eden bir yüksık hızlı tren de öncesinde sadece Pendik'e kadar gidebiliyordu. Buradan da otobüs ile aktarma yapıyorlardı. Artık böyle olmayacak. Ankara'dan kalkan bir tren Haydarpaşa'ya buradan da Halkalı'ya ulaşabilecekler." dedi. Ulaşımda Marmaray trenleri ya da diğer raylı sistemlerin tercih edilebileceğini belirten Arslan, YHT'lerin bir kısmının Haydarpaşa'ya, bir kısmının ise Halkalı'ya kadar hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan başlayacak ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Halkalı'ya devam edecek ikinci banliyö hattıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyleyen Ahmet Arslan: "Asya ve Avrupa arasında artması beklenen yük hareketine hizmet verecek bir hat bu. Gebze'den başlayacak ve Sabiha Gökçen'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, buradan da 3. Havalimanı'na ulaşacak. Sonrasında ise Halkalı'da sonlanacak. Bu demiryolu hattı için de proje hazırlama çalışmalarında son aşamaya geldik." ifadelerini kullandı.
Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattı ile ilgili detaylar için 'Sirkeci Halkalı Banliyö Hattında test sürüşü başladı' konulu haberimizi inceleyebilirsiniz.
Anadolu'dan gelen yüksek hızlı tren seferlerinin Haydarpaşa'ya dek uzatılmasını sağlayacak inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce 2018 yılı içinde hizmet vermeye başlayacağı açıklanan hat takviminde herhangi bir aksama yaşanmayacağı ve bu yıl tamamlanmadan seferlerin başlayacağı belirtildi. Hattın alt yapı inşaat çalışmalarının Ağustos ayında, sinyalizasyon faaliyetlerinin ise Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Hizmete alınma planlarında 2 seneyi aşkın bir gecikme yaşanan İstanbul banliyö hatlarıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Arslan, bu seferlerin 2018 yılı içinde başlayacağını belirterek: "Haydarpaşa ile Pendik arasında hizmet verecek demir yolu hattının yapımı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje aynı zamanda Marmaray'ın Halkalı ve Gebze'ye kadar uzatılması projesidir..." ifadelerini kullandı. Bakan Ahmet Arslan, sürecin arkeolojik kazılar, güzergah üzerindeki mülk ve hak sahiplerinin hukuki talepleri ve sözleşmeye dahil edilen işler nedeniyle gecikme yaşadığını vurgulayarak: "Bu sorunlar nedeniyle bazı durumlar oldu ve buna bağlı gecikmeler yaşandı. Son bir yıl içinde çok ciddi bir hızlanma söz konusudur..." şeklinde konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son dönemde hızlandırılan çalışmaların Ağustos ayında alt yapı inşaatlarının tamamlanması aşamasına varacağını da hatırlatarak: "Eylül ayında ise inşallah sinyalizasyon çalışmalarını tamamlayacağız. Bunun ardından ise kalan sürecede de sürüş testlerini gerçekleştireceğiz..." dedi. Gebze ile Halkalı arasında hizmet verecek banliyö seferlerine yıl sonu itibarıyla başlanacağını da vurgulayan Arslan: "2018 yılı tamamlanmadan Gebze'den Halkalı'ya Marmaray araçları ile kesintisiz yolcu taşınabilmesinin önünü açmış olacağız. Buna paralel olarak yüksek hızlı trenlerimizin Ankara'dan kalkarak Haydarpaşa'ya kada ya da Halkalı'ya kadar ulaşılabilmesi de mümkün hale gelecek. Bu sene sonu itibarıyla bu hizmetleri vatandaşlarımıza kazandırmış olacağız..." dedi.
Türkiye'de yapımı sürmekte olan havalimanları ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Arslan, her 100 kilometrede bir ulaşılabilir sivil havalimanları inşa ettiklerini belirterek, ülke genelinde zarar eden ve kar eden havalimanlarının bulunduğuna dikkat çektir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, büt havalimanı ağını bütüncül olarak ele aldıklarını ve bunların ağın bütünü anlamına geldiğini hatırlatarak: "Bu çerçevede 2017 yılı içinde iç hat, dış hat toplam taşıdığımız yolcu sayısı 193 milyon 300 binin üzerine çıktı. Bu bir rekor anlamına geliyor. Bu kapsamda yine Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü de 2016 yılı genelinde 1 milyar 527 milyon 57 bin 226 TL'lik bir kar seviyesine ulaşmış oldu..." şeklinde konuştu. Bakan Ahmet arslan bu karın 888 milyon 500 bin 993 TL'lik kısmının da temettü olarak hazineye ödendiğini belirtti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde