Bankacılığa güvensizlik, sektördeki faaliyetleri yavaşlatıyor

İnşaat sektöründeki faaliyetler özellikle bankacılık alanının baskısıyla yavaşlamaya başladı. Sektör temsilcileri devletin son dönemde almaya çalıştığı tedbirleri desteklediklerini belirtiyor

Bankacılık sektörünün özellikle konut kredisi faizlerini artırmaya yönelik tutumu, inşaat sektöründeki faaliyetlerin yavaşlamasına yol açtı. Hükümetin bankalara yönelik tedbirlerini değerlendiren inşaat sektörü temsilcileri de atılan adımları desteklediklerini açıklamaya başladı.

Faizler makul düzeye düşmeli

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır, son günlerde devletin üzerinde çalıştığı tedbirlerin yerinde olduğunu ve bu adımların sektör temsilcilerini rahatlatarak, piyasaya yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. Bu düzenlemeler sonunda tüm kesimlerin rahat bir nefes alacağını dile getiren Bahadır, özellikle banka kredi faizlerinin tüketiciyi beklemede kalmaya ittiğini belirterek: " Banka kredi faizlerinin yüksekliği tüketiciyi beklemede kalmaya iterken ve bankaların müteahhitlere olan güvensizliği de üreticiye limit açılmaması ve çalışmaları yavaşlatma gibi sorunları berberinde getiriyor. Faizler hem üretici için hem de tüketici için aşırı yüksek. Faizlerin makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor..." dedi. 

Hükümetin önlemleri satışları artırıyor

Bahadır, hükümetin aldığı tapu ve harçlardaki indirim ve kolaylıkların satışlar üzerinde olumlu bir etkiye yol açtığını ve damga vergisi ve tapu harçlarında tekrar düzenlemeye gidilmesiyle birlikte hem üretici hem de tüketicinin desteklenmiş olacağını belirtti. Ekonominin lokomotifi olan inşaat firmalarının üzerindeki yüklerin kaldırılmasının da önemine dikkat çeken Bahadır: "Başta ana hammaddelerimiz olan demir ve betondaki fiyat artışları olmak üzere dövizin artışıyla birlikte artan inşaat malzemeleri fiyatları sektörün belini büküyor.  Diğer bir konu da inşaat firmalarının üzerindeki KDV yükü. İnşaat firmaları KDV yükünü en az 3-4 yıl sırtlarında taşıyıp finanse ediyorlar. Ve sonunda aldıkları KDV iadesi bir anlam ifade etmiyor. Bu konunun inşaat firmalarına yük getirmeden çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul alıcılarının mağduriyeti

Geçen dönemlerde gayrimenkul satın alan kişilerin mağdur edildiğini ve bu durumdan dolayı da firmalara karşı güvensizlik oluşmaya başladığını belirten Bahadır: "Bunun önüne geçilmesi için bu sigortanın yaygınlaşması ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi güvene alması gerekiyor. Müşteri bu güveni alırsa satışlarda daha fazla artış görülür. Ama sigortaların sadece tüketiciyi değil üreticiyi de güvene alması şart. Müşterinin belirli bir süreden sonra sözleşmeyi nedensiz iptal etmek istemesi durumunda müteahhidin müşteriye uygulayacağı cezai şartlar caydırıcı olmuyor. Bu türlü konularda müteahhidi de korumak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Firma Bilgisi: Bahaş Holding

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR