Dönüşümde krizin adı: Fikirtepe

Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de kriz zirve noktaya ulaştı. Rakamlar yapı adalarının üçte ikisinde problem yaşandığını gösteriyor. On binlerce vatandaşın mağduriyeti giderek büyüyor...

Kentsel dönüşüm stratejisinin örnek bölgesi olarak gösterilen Fikirtepe'de kriz her geçen gün daha da büyüyor. Rakamlar toplam 61 yapı adasının 41 tanesinde sorun bulunduğunu gösterirken, on binlerce vatandaşın da kira yardımı alamadığına işaret ediyor. 

Fikirtepe'de son durum: Çözüm bekleyen sorun yumağı

İnşaat sektörünün içine düştüğü yapısal kriz, Fikirtepe'de zirve noktaya ulaştı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'e açıklamada bulunan Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, bölgede 15 projenin bittiğini ve bunların 3'ünde iskan olduğunu söyledi. Diğerlerinde tapu probleminin bulunduğunu vurgulayan Akgüzel: "5 yapı adasının firmaları işlerini tamamen bıraktı." dedi. Akgüzel'e göre sorunlu yapı adası sayısı 41, mağdur sayısı ise 60 bini aşmış durumda. 

Rakamlarla Fikirtepe mağduriyeti

- 61 yapı adasından 41 tanesi sorunlu

- 41 yapı adasının bazılarında inşaat hiç başlamadı. Kimisinde ise çok yavaş ilerliyor. 

- Mağdur sayısı 60 bini geçmiş durumda

- Kira yardımı alamayan on binlerce insan var

- Dönüşüm sonrası bölge nüfusu düştü. Kira yardımı alamayan Fikirtepeliler ucuz yerlere göç etti.

- Bölgenin sosyolojik dokusu göçenler ve bölgeye yerleşen Afan ve Özbeklerle birlikte değişti

- Kamunun Fikirtepe'ye ilgisizliği moral bozukluğuna yol açıyor. Yaygın görüş, Fikirtepe'de sorunların çözülemeyeceği yönünde

- Fiyatlar geriliyor. Geçen yıl inşaat halinde 600 bin TL fiyat biçilen ev bugün bitmiş halde 450 bin TL'ye alıcı arıyor. Evlerde geçen yıldan bu yana düşüş sürüyor.

Fikirtepe stratejik eylem planının neresinde?

Geçtiğimiz yıl mağdurlar, iflas eden firmalar, yarım kalan projeler ve çadır kent girişimiyle kamuoyunun gündemine gelen Fikirtepe'de belirsizlikler devam ediyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye genelinde 81 ile gönderdiği Kentsel Dönüşüm Stratejik Eylem Planı ile umutlanan bölge halkının beklentileri yine boşa çıktı. Platform Sözcüsü Engin Akgüzel, Bakanlığın eylem planında Fikirtepe'nin yer bulamadığını söyledi

Hükümetin Fikirtepe için planı var mı?

Yaptığı değerlendirmede genelgenin önceki tarihli dönüşümleri kapsamadığını ve Fikirtepe için hükümetin ne gibi adımlar atacağının belirsiz olduğunu söyleyen Akgüzel: "Bugün bölgede mağdur olan 65 bin kişiyi temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sorumuz şu: 2005 yılında kentsel dönüşümde pilot bölge seçilen Fikirtepe, Kentsel Dönüşüm Stratejik Eylem Planı’nın neresinde ve ne zaman yer alacak?” dedi.  

65 bin mağdur, seçim öncesinde çözüm bekliyor

Akgüzel, sorunlar çözülünceye dek eylemlerine devam edeceklerini de vurgulayarak: "“31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerden önce hükümetin bölgemiz için acilen aksiyon alması ve gereken tüm yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Bakanlıktan Fikirtepe'ye acil müdahale

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Fikirtepe'de  kentsel dönüşüm sürecini daha yakından izlemek için sahaya inme kararı aldı. Özellikle son günlerde ekonomik darboğaza giren şirketler, yarım kalan inşaatlar ve mağdur duruma düşen yüzlerce vatandaş ile medyada daha sık yer bulmaya başlayan kentsel dönüşümün en önemli uygulama alanı Fikirtepe'de yaşanan sorunların çözümünde daha aktif rol oynamak isteyen Bakanlık, bu amaç doğrultusunda semtte bir ofis açmaya hazırlanıyor. 

Fikirtepe'de daha aktif bir bakanlık

Konuyla ilgili olarak Fikirtepe Müteahhitleri Adına imzası ile bir açıklama yayınlayan İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'deki çalışmaları daha da hızlandırmak ve sorunların çözümünde aktif rol oynamak için ofis kurmaya hazırlandığını söyledi. Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'ye büyük önem verdiğini dile getirerek: "Dönüşümün bir an önce tamamlanması için sahaya inme kararı veren bakanlık, bölgede kuracağı ofis ile kat maliklerini ve müteahhitleri dinleyerek sorunları yerinde görecek, dinleyecek ve acil çözümler üretilmesini sağlayacak." dedi. 

Bakanlık ofisi Fikirtepe'de

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'de kuracağı ofis ile kat malikleri ve müteahhitler arasında güçlü bir köprü oluşturmasının beklendiğini de dile getiren Nazmi Durbakayım: ". Birden fazla müteahhit ile görüşme yapan ve üçte iki oranında çoğunluk sağlayamayan adalarda, yol gösterici ve uzlaşma sağlayıcı rol oynaması bekleniyor. " ifadelerini kullandı. 

Fikirtepe'de işler zorlaşıyor

Kentsel Dönüşüm faaliyetlerinin en önemli uygulama alanı ve pilot bölgesi olarak tanımlanan Kadıköy'ün Fikirtepe semti, özellikle son dönemlerde darboğaza giren firmalar ve mağdur sayısındaki artışla kamuoyunun gündemine gelmeye başlamıştı. Kimi noktalarda dönüşüm projelerinin kamu yardımı ile sürdürülebildiği görülmüştü. Son olarak 2011 yılında Selimoğlu İnşaat'ı satın alan ve Fikirtepe'de iki şantiyede çalışmalarını sürdüren Pana Yapı'nın "finansman problemlerini" bahane ederek projeleri durdurduğu haberleri medyada yer aldı. Hürriyet ve Habertürk Gazeteleri'nde bugün yer alan haberlere göre, 6 sene önce dönüşümün başladığı Fikirtepe'de, Pana Yapı'nın ekonomik darboğazı bahane ederek projelerini durdurması üzerine çok sayıda vatandaş da mağdur duruma düştü. 

Bakanlığa Fikirtepeli vatandaşlardan dilekçe yağdı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'ye acil müdahale kararını ise bölgeden gelen mağduriyet haberleri ve konuyla ilgili olarak vatandaşların yazdığı dilekçelerin etkili olduğu belirtiliyor. Son olarak Pana Yapı'nın iki şantiyede üretimi durdurması üzerine çok sayıda vatandaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne giderek dilekçe vermişti.  2011 yılında hak sahipleri ile anlaşan ve 2016 yılında da evleri boşaltan Pana Yapı'nın bir süre sonra da kira yardımını kestiği belirlendi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz imzalı habere göre yaklaşık 1000 aile de Pana Yapı'nın işlerini düzeltmesini beklemeye başladı. 

Pana Yapı'dan açıklama: 3 aydır bir ev satamadık

Şirketin yaşadığı finansman problemlerinin yalnızca kendilerini değil, sektörde faaliyetlerini sürdüren çok sayıda firmayı da etkilediğini söyleyen Pana Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Şaşmaz, 3 aydır tek bir konut bile satamadıklarını söyledi. Şaşmaz, bu işlerin öz sermaye ile bitmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak: "Satışlar kesildi. Mali sıkıntılar nedeniyle işlerimizi yavaşlattık. Devlet kira yardımı bile yapmıyor. Kamudan destek bekliyoruz." dedi. 

 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR