Bakan Özhaseki'den Ege Belediyeleri'ne deprem uyarısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm kapsamında 7.5 milyon yapının gözetim altına alındığını belirterek: "Bunların büyük bölümünün yıkılması gerekecek..." dedi

Bodrum merkezli sarsıntının ardından Türkiye deprem gerçeğini yeniden hatırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bodrum'da yaşanan depremin can kaybı ile sonuçlanmamasının sevindirici olduğunu ve Ege Bölgesi'nin deprem açısından risk taşıdığını hatırlatarak: "Ege Bölgesi'nde çalışmalar sürdüren Belediye Başkanları'nı uyarıyorum. Bu bölgedeki yapılaşmalara çok daha fazla dikkat edilmesi. Bu belediyeler imar planlarını delmemiş ve bozulmasına çanak tutmamışsa sıkıntı yok..." ifadelerini kullandı. 

Ege Belediyeleri ve kaçak yapılaşma çanak tutmama uyarısı

Milli Türk Talebe Birliği Platformu tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen Geleneksel Vefa Buluşması'na katılan Bakan Özhaseki, İstanbul'da yaşanan sel felaketi ve Bodrum depremi hususunda soruları yanıtladı. Özhaseki, tüm dünyada yaşanan iklim değişikliği ile ilgili olumsuzlukların Türkiye için de felaketlere sebebiyet verdiğini hatırlatarak, Ege Bölgesi'ndeki Belediyeleri de kaçak yapılaşmaya çanak tutmamaları hususunda uyardı. Ege Bölgesi'nin bir deprem merkezi olduğuna değinen Bakan Özhaseki: "Ege Bölgesi'ndeki belediyelerin imar hareketi ve ruhsatları konusunda daha dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor. Depremlerle sağlam zemin ve dayanıklı yapılarla baş edebilirsiniz. Depremle savaşamazsınız, önlemler alırsınız." şeklinde konuştu.

Anadolu'nun yüzde 71'i risk altında

Anadolu topraklarının yüzde 71'inin deprem riski altında bulunduğunu ve depreme karşı önlemin önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gereken çalışmaların tamamlanması halinde can kaybı olmadan depremlerin atlatılabileceğini söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki: "Ancak imar planlarını delme çalışmaları ya da kaçak yapılaşma gibi girişimler, Belediyelerin de bunlara çanak tutması, korkunç sonuçlara mal olur. İnsanlar en küçük sarsıntıda dışarı kaçar. Mal ve can kaybı olur. Uzakdoğuda görüyorsunuz, evler sağlam, sarsıntılarda insanlara gece uykularında ninni gibi geliyor..." dedi. 

7.5 milyon yapının büyük çoğunluğu yıkılacak

Hükümetin depreme hazırlık hususundaki hesaplarının 7.5 milyon yapının elden geçirilmesi üzerine oluşturulduğunu , ele alınacak bu yapıların da büyük çoğunluğunun yıkılması gerektiği belirten Bakan Özhaseki, Bakanlar Kurulu'nu sunulan ve önümüzdeki günlerde de meclise sunulacak yeni düzenlemelerin süreci daha da hızlandıracağını söyledi. Özhaseki  deprem konusunda 15 yıl boyunca her yıl 500 bin yapının yenilenmesi, alt yapısının düzenlenmesi ve finansman kaynaklarının bulunması hedefinin hayata geçirileceğini de belirterek: "Bu konuta üzerimize düşeni yaptık, Gereken çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeleri Bakanlar Kurulu'nu sunduk ve uzun uzun anlatıp tartışmaya açtık. Her yıl, yıkılıp yeniden yapılması gereken bina sayısı İstanbul'da 200 bin Anadolu'da ise 300 bindir..." dedi.

Bodrum Depremi

21 Temmuz Cuma gecesi saat 01.31 sularında meydana gelen Bodrum Depremi'nin aletsel büyüklüğü Mw=6.5 olarak ölçülmüştü. Depremin odak derinliği ise 5 kilometre civarında ve sığda ölçülmüş, sarsıntı sonrasında da 10 cm boyutlarında tsunami dalgası ölçülmüştü. Deprem sonrasında ise kentte büyük panik yaşanmış, özellikle tatilcilerin organizasyonlarını yarıda keserek geri dönme kararı turizm işletmeleri açısından da handikaplar doğurmuştu. Dönüş hareketiyle birlikte Bodrum'dan İstanbul'a hareket eden uçaklarda bilet fiyatları 650 TL'ye kadar çıkmıştı. 

Ege Bölgesi'nin büyük depremleri

Ege Bölgesi'nde Aletsel dönemde meydana gelmiş en büyük depremler ise şöyle:

- 1926 Oniki Adalar Depremi: Oniki Adalar Merkezli olarak gerçekleşen 1926 yılı tarihli deprem 7.7 ölçeğinde gerçekleşmişti.

- 1941 Muğla: Muğla Merkezli olarak ölçülen bir diğer büyük deprem ise 6.5 büyüklüğünde gerçekleşti. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR