Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm kapsamında 7.5 milyon yapının gözetim altına alındığını belirterek: "Bunların büyük bölümünün yıkılması gerekecek..." dedi
Bodrum merkezli sarsıntının ardından Türkiye deprem gerçeğini yeniden hatırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bodrum'da yaşanan depremin can kaybı ile sonuçlanmamasının sevindirici olduğunu ve Ege Bölgesi'nin deprem açısından risk taşıdığını hatırlatarak: "Ege Bölgesi'nde çalışmalar sürdüren Belediye Başkanları'nı uyarıyorum. Bu bölgedeki yapılaşmalara çok daha fazla dikkat edilmesi. Bu belediyeler imar planlarını delmemiş ve bozulmasına çanak tutmamışsa sıkıntı yok..." ifadelerini kullandı.
Milli Türk Talebe Birliği Platformu tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen Geleneksel Vefa Buluşması'na katılan Bakan Özhaseki, İstanbul'da yaşanan sel felaketi ve Bodrum depremi hususunda soruları yanıtladı. Özhaseki, tüm dünyada yaşanan iklim değişikliği ile ilgili olumsuzlukların Türkiye için de felaketlere sebebiyet verdiğini hatırlatarak, Ege Bölgesi'ndeki Belediyeleri de kaçak yapılaşmaya çanak tutmamaları hususunda uyardı. Ege Bölgesi'nin bir deprem merkezi olduğuna değinen Bakan Özhaseki: "Ege Bölgesi'ndeki belediyelerin imar hareketi ve ruhsatları konusunda daha dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor. Depremlerle sağlam zemin ve dayanıklı yapılarla baş edebilirsiniz. Depremle savaşamazsınız, önlemler alırsınız." şeklinde konuştu.
Anadolu topraklarının yüzde 71'inin deprem riski altında bulunduğunu ve depreme karşı önlemin önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gereken çalışmaların tamamlanması halinde can kaybı olmadan depremlerin atlatılabileceğini söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki: "Ancak imar planlarını delme çalışmaları ya da kaçak yapılaşma gibi girişimler, Belediyelerin de bunlara çanak tutması, korkunç sonuçlara mal olur. İnsanlar en küçük sarsıntıda dışarı kaçar. Mal ve can kaybı olur. Uzakdoğuda görüyorsunuz, evler sağlam, sarsıntılarda insanlara gece uykularında ninni gibi geliyor..." dedi.
Hükümetin depreme hazırlık hususundaki hesaplarının 7.5 milyon yapının elden geçirilmesi üzerine oluşturulduğunu , ele alınacak bu yapıların da büyük çoğunluğunun yıkılması gerektiği belirten Bakan Özhaseki, Bakanlar Kurulu'nu sunulan ve önümüzdeki günlerde de meclise sunulacak yeni düzenlemelerin süreci daha da hızlandıracağını söyledi. Özhaseki deprem konusunda 15 yıl boyunca her yıl 500 bin yapının yenilenmesi, alt yapısının düzenlenmesi ve finansman kaynaklarının bulunması hedefinin hayata geçirileceğini de belirterek: "Bu konuta üzerimize düşeni yaptık, Gereken çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeleri Bakanlar Kurulu'nu sunduk ve uzun uzun anlatıp tartışmaya açtık. Her yıl, yıkılıp yeniden yapılması gereken bina sayısı İstanbul'da 200 bin Anadolu'da ise 300 bindir..." dedi.
21 Temmuz Cuma gecesi saat 01.31 sularında meydana gelen Bodrum Depremi'nin aletsel büyüklüğü Mw=6.5 olarak ölçülmüştü. Depremin odak derinliği ise 5 kilometre civarında ve sığda ölçülmüş, sarsıntı sonrasında da 10 cm boyutlarında tsunami dalgası ölçülmüştü. Deprem sonrasında ise kentte büyük panik yaşanmış, özellikle tatilcilerin organizasyonlarını yarıda keserek geri dönme kararı turizm işletmeleri açısından da handikaplar doğurmuştu. Dönüş hareketiyle birlikte Bodrum'dan İstanbul'a hareket eden uçaklarda bilet fiyatları 650 TL'ye kadar çıkmıştı.
Ege Bölgesi'nde Aletsel dönemde meydana gelmiş en büyük depremler ise şöyle:
- 1926 Oniki Adalar Depremi: Oniki Adalar Merkezli olarak gerçekleşen 1926 yılı tarihli deprem 7.7 ölçeğinde gerçekleşmişti.
- 1941 Muğla: Muğla Merkezli olarak ölçülen bir diğer büyük deprem ise 6.5 büyüklüğünde gerçekleşti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde