Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul'dan çıkacak hafriyatın, 3'üncü Havalimanı'nın etrafındaki çukurların kapatılması, arazinin yeşillendirilmesi ve yapay adalar oluşturmak için kullanılacağını açıkladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, geçtiğimiz hafta bilim insanlarının "22 seneden taşıyamazsınız" dedikleri Kanal İstanbul hafriyatının kullanım sahasını açıkladı. Kanal İstanbul'un ilk fonksiyonunun Boğaz'ın tehlikelerden arındırılması olduğunu dile getiren Bakan Ahmet Arslan: "Çıkan hafriyat İStanbul'un 3'üncü Havalimanı'nın etrafındaki alanın yeşillendirilmesi için kullanılacak." dedi.
Kanal İstanbul projesinde ilk somut adımlar atılmaya hazırlanırken, projenin çevre ve kent yaşamı üzerindeki etkilerine ilişkin tartışmalar da giderek artıyor. Geçtiğimiz hafta Prof. Dr. Doğan Kantarcı'nın kamuoyuna yansıyan alternatif ÇED Raporu'nda dile getirdiği hafriyat problemine de yanıt niteliğinde bir açıklama yapan ULaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: "Kanal için yaklaşık 45 kilometrelik bir güzergah belirledi. Bu güzergah Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru üzerinde gerçekleşecek. Bu çalışmalardan da 1.5 milyar küp malzeme çıkacak. Bu malzemeler de Recep Tayyip Erdoğan'ın çok istediği 3'üncü Havalimanı'nın yanındaki arazinin yeşillendirilmesi çalışmalarında kullanılacak." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan çıkarılan malzemenin önemli bir kısmının da 3'üncü havalimanının yakınlarında yer alan kömür ve taş ocaklarından kaynaklanan çukur ve bataklıkların doldurulması için kullanılacağını belirterek: "Sayım Cumhurbaşkanımızın çok istediği bir şey bu. Üst tabakada tarıma elverişli bir toprak oluşturulacak. Bu toprak da tarım arazilerinde kullanılmak üzere sevk edilecek." ifadelerini kullandı.
Kanal İstanbul projesinden elde edilecek dev hafriyat yükünün, söz konusu çukur kapatma, tarım arazisi oluşturma ve yeşillendirme çalışmalarında harcanamayacak kadar büyük olduğunu da dile getiren Ahmet Arslan: "Çok büyük bir toprak yükünden, çok büyük bir hafriyattan bahsediyoruz. Yalnızca toprak değil, moloz ve kayalar da çıkacak. Biz bunlarla adalar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu adaları Marmara Denizi'nde yanı Küçükçekmece tarafında oluşturacak. Bu adalar da birer cazibe merkezine dönüştürülecek. Ve eminiz ki çok sayıda turist, bu yapay adaları ve üzerinde kurulan yaşam alanlarını görmeye gelecek." dedi.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, çıkarılan hafriyatın bir kısmının da Karadeniz tarafında "lojistik bir merkez" oluşturmak için kullanılacağını, bu merkezin de Karadeniz'den gelen gemilerin yüklerinin Kanal İstanbul'a girmeden önce elleşlenebilmesi için kullanılacağını belirterek: "Yine bu bölgedeki havalimanının da avantajını kullanarak bir lojistik merkez alanı oluşturmaya çalışacağız. Bunun bir kısmı gemilerle kanaldan geçebilir. Bir kısmı da raylı sistemle Avrupa ya da Asya istikametine gidebilir. Yine buradan havayolu taşımacılığına uygun yükler de çıkabilir. Çıkan hafriyattan Karadeniz kıyılarına da bir dolgu alanı yapacağız." dedi.
Kanal İstanbul ve çıkarılacak hafriyat problemi geçen hafta Prof. Kantarcı tarafından hazırlanan alternatif ÇED Raporu ile gündeme gelmişti. Raporda 35 kilometrelik bölümden çıkarılan hafriyat yükünün 2.1 milyar metreküpe ulaşacağına dikkat çekilerek, kabarma etkisiyle 3.6-4.5 milyar tonluk bir seviyeye ulaşılacağı uyarısında bulunulmuş ve: "Bu hafriyat yükü inşaat sürecine aktarılamaz. Raylı sistem inşaatlarına aktarımında dahi 22 senede taşınabilir." uyarısında bulunulmuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde