Bakan Ağbal: Süreli kiralamalarda ceza kapıda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile süreli kiralamalarda kira ödeme ya da tahsilatını resmi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirme zorunluluğunun getirildiğini, buna uymayanlara ise para cezası uygul

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile aylık, haftalık ve günlük kiralamalarda uygulanacak temel prensiler belirlendi. Yeni düzenleme ile daha önce ayda 500 TL ve üzeri kira geliri ile sınırlandırılan resmi finans kurumları aracılığıyla tahsilat ve ödeme zorunluluğu, bundan böyle kira bedeli ne olursa olsun, süreli kiralama bedelleri için uygulamaya alındı.

Bakan Naci Ağbal açıkladı
Yeni düzenlemenin günübirlik kiralama olarak tanımlanan düşük süreli konut kiralamalarındaki ödeme ve tahsilat yöntemini yeniden düzenlediğini söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Sahip oldukları konutları kısa süreliğine kiraya verenler de tahsilatlarını banka ve bezeri finansal kurumlar aralığıyla yapacak. Bu kişiler havale, EFT gibi yollarla tahsil edilecek." şeklinde konuştu. Bakan Ağbal, bu uygulamada tutar sınırlaması olmayacağını ve kiralama bedeli 50 ya da 100 TL de olsa, 10 ya da 15 bin TL de olsa bu uygulamanın geçerli olacağı orumunda bulundu. 

Uymayanlara cezai uygulama
Söz konusu uygulamaya yönelik kurallara uymayanlar hakkında kişi ya da firmaların mükellefiyet durumuna göre cezai işlem uygulanacağı yorumunda da bulunan Ağbal "Kişi ya da firmanın mükellefiyet durumuna göre 350-400 TL'den az olmamak kaydı ile işlem bedellerinin yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası alınacak.'' ifadelerini kullandı. Bakan Ağbal, uygulama ile kayıt dışı para akışının düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi. 

Yeni düzenleme ne getiriyor
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile birlikte 2008 yılında uygulamaya alınan ve ayda 500 TL ve üzeri kiralama işlemlerindeki belgeleme zorunluluğu süreli kiralamaları içine alacak şekilde genişletildi. Aylık, haftalık ya da günlük gerçekleştirilecek kiralamalarda kişilere PTT ya da finans kurumları aracılığıyla ödeme ya da tahsilatlarını gerçekleştirme zorunluluğu getiren düzenleme 1 Temmuz 2017'den itibarın yürürlüğe girecek. Hükümler ise Maliye Bakanlığı tarafından denetlenecek. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR