Batman sınırları içinde yer alan Hasankeyf ilçesinin enerji yatırımları sebebiyle taşınması gündeme gelen tarihi-kültürel değerlerden Artuklu Hamamı'nın nakil işlemlerine başladı. Tarihi hamam Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda ziyarete açık olacak
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde hayata geçirilecek Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında tarihi ve kültürel bulguların taşınma işlemleri sürüyor. Bölgenin en önemli parçalarından biri olan tarihi Artuklu Hamamı'nın taşınma işlemleri ise bugün kameralarla görüntülendi. Hasankeyf Yeni Kültürel Park alanında sergilenecek olan Artuklu Hamamı'nın özel vinçler ve tırlarla itinalı bir şekilde taşındığına dikkat çeken yetkililer, eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek bir nitelikte gerçekleştiğine vurgu yaptı.
Eser taşıma çalışmalarının Türkiye'nin tarihi ve kültürel bulgulara verdiği öneme işaret ettiği üzerinde duran Batman Valisi Ahmet Deniz, tarihi varlıkların baraj gölünden çıkartılma sürecinin devam edeceğini işaret etti. Artuklu Hamamı'na ek olarak, 6 eserin daha taşınacağını ve Hasankeyf'in gerçek anlamda tarihi kimliğinin korunacağını belirten Deniz: "Yeni Hasankeyf turizmin gözbebeği olacak." şeklinde konuştu.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, taşınma işleminin 6 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü ve DSİ olarak Ilısu Barajı'nda da su tutma işlemlerini başladığını vurgulayarak: "Zeynel Bey Türbesi'nden sonra Artuklu Hamamı'nın taşınma işlemlerine başladık. Zeynel Bey Türbesi 1.200 tondu. Artuklu Hamamı ise 1.500 ton. Kültürel mirasa verdiğimiz bu önem uluslararası öneme haizdir." şeklinde konuştu.
Bölgede sürdürülen taşınma çalışmaları tapsamında 12 Mayıs 2017 tarihinde Zeynel Bey Türbesi de sergileneceği bölgeye nakledilmişti. DSİ Genel Müdürü Murat Acu, 540 yaşında ve dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski tarihi yapı niteliği taşıyan Zeynel Bey Türbesi'nin ardından şimdi de 1200'lü yıllarda inşa edilen Artuklu Hamamı'nın taşındığına vurgu yaptı.
Zeynel Bey Türbesi ne zaman taşındı? Ayrıntılar için Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi haberimizi inceleyebilirsiniz
Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi kapsamında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelen Batman ili sınırları içerisindeki Hasankeyf, Avrupa'nın "en tehlikede olan tarihi-kültürel değerleri" listesine girdi.
Avrupa'nın en önemli kültürel miras kuruluşlarından biri olan Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü (EIBI) tarafından İtalya'nın Venedik kentinde, Ateneo Veneto'da düzenlenen bir törenler açıklanan liste, "Avrupa sınırları içerisinde yer alan" ülkelerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelen değerleri içeriyor.
Listede şu isimler yer alayor:
- Ermenistan/Ererouyk Arkeolojik Sit alanı ve Ani Pemza Köyü
- Estonya-Tallin/Patarei Deniz Kalesi
- Finlandiya-Helkinski/Malmi Havalimanı
- Fransa-Deppe/Colbert Swing Köprüsü
- Yunanistan-Sakız/Kampos
- İstanya Extremadura/Padua San Antonio Manastırı
- Türkiye-Batman/ Hasankeyf
Hasankeyf'in listeye başvuruları Hasankeyf Matter ve Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi gibi sivil toplum kuruluşlarının desteği ile Kültür Bilinci Vakfı tarafından yürütülmüştü.
TOKİ'den Hasankeyflilere konut sözü... Ayrıntılar için Hasankeyf TOKİ Haberimizi inceleyebilirsiniz
UNESCO tarafından belirlenen 10 kriterin 9'unu yerine getiren ve 1981 yılında Doğal Koruma Alanı ilan edilen Hasankeyf'in Ilısu Barajı ve HES Projesi göl alanı içinde kalacağı için yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasını tepkiler ise giderek büyüyor.
Son olarak CHP İstanbul Milletvediki Yedekci, TBMM'de yaptığı konuşmada 60 yıllık enerji için 12 bin yıllık tarihin hiçe sayılmasını eleştirmiş ve:
"Hasankeyf’te 60 yıl ömürlü baraj 12 bin yıllık tarihe tercih edilmemelidir. Barajın havzasının bulunduğu alanlardan gelecek kil, silt gibi malzemelerin ‘ölü hacim’ diye tabir ettiğimiz baraj altı kotunu doldurması sonucunda baraj ömrü tükenmekte ve atıl duruma gelmektedir." demişti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde