Avrasya Tüneli'nde 2 yılda 160 milyonluk ihlal

Avrasya Tüneli'nden bugüne dek 159.9 milyon TL'lik ihlalle geçiş yapıldığı açıklandı. Bu cezaların 83 milyon 258 bin 92 TL'si tahsil edildi.

22 Aralık'ta açılışının ikinci yılını kutlamaya hazırlanan Avrasya Tüneli'nden bu süre içinde on milyonlarca liralık ihlalli geçiş yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Avrasya Tüneli'nden yapılan geçişlerden 159 milyon 983 bin 423 TL'lik ihlalli bedel tespit edildiğini belirterek: "Bu tutarın 83 milyon 258 bin 92 TL'si tahsil edildi." dedi. 

1 milyon 630 bin 141 ihlalli geçiş

Verilen bir soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Avrasya Tüneli'nden geçiş ve kaçak geçiş rakamlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalar şöyle:

- Avrasya Tüneli'nden toplam geçiş sayısı: 29 milyon 253 bin 824
- İhlalli geçen araç sayısı: 1 milyon 630 bin 141
- 2017'de aylık bazda ortalama birim araç sayısı: 42 bin 27
- 2018'de (14 Ekim dahil) aylık bazda ortalama birim araç sayısı 47 bin 684
- Açılıştan -14 Ekim 2018'e kadar aylık bazda ortalama birim araç sayısı 44 bin 190
- Kesilen ceza tutarı: 159 milyon 983 bin 423 TL
- Tahsil: 76 milyon 725 bin 336. (Yasal takip süresi 15 gün olarak belirlendiği için Avrasya Tüneli için tahsil edilen cezai işlem tutarı 83 milyon 258 bin 92 TL

Avrasya Tüneli'nden günde kaç araç geçiyor?

 

 

Tartışmalara konu olmuştu

Avrasya Tüneli'nden yapılan kaçak geçişler ve mahkemeye yansıyan sonuçlarla ilgili spekülasyonlar ve bilgi kirliliği sürüyor. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi dün de çeşitli yayın organlarında Avrasya Tüneli'ni çeşitli defalarca kaçak biçimde kullanan bir aracın ait olduğu kozmetik şirketinin İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yaptığı itirazda, yalnızca geçiş ücretlerinin ödenmesi yönünde karar alındığı haberleri yer aldı. Haberlerde mahkemenin 215.80 TL tutarındaki geçiş ücretlerinin ödenmesinin yeterli olacağı ve ödeme yapılmamasının teknik arızadan kaynaklandığının ispatlanması halinde sadece geçiş ücretlerini ödeyecek cezadan kurtulabilecekleri  yönünde  karar verdiği vurgulandı. 

Avrasya Tüneli'nden bir yalanlama daha

Yayınlanan haberlerle ilgili olarak bir açıklama yayınlayan Avrasya Tüneli İşletmesi de ilgili kaçak geçişler ve konuyla ilgili olarak bir Asliye Ticaret Mahkemesi'ne açılan davaya ilişkin haberlerin içeriğinin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Açıklamada iddiaların aksine cezanın nitelğinin geçiş sistemindeki teknik arızadan kaynaklanmadığına ve geçiş ücretinin ödenememesinin, bir diğer deyişle cezanın sebebinin araç sahibinin OGS hesabının bağlı olduğu banka ile arasındaki ödeme talimatı eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekildi. 

Karar geçiş ücretinin cezadan ayrı ödenebilmesini düzenliyor

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. açıklamasında ilgili haberlerin sürücülerde yanlış anlaşılmalara ve yeni mağduriyetlere yol açabileceğine de vurgu yapılarak, mahkemenin kararının emsal bir karar olmadığının altı çizildi. Açıklamada: "Bununla birlikte, sürücülerin yanlış bilgilendirmeyle mağdur olmaması adına, mahkemenin verdiği kararın bir “emsal karar olmadığının” altını çizmekte fayda görüyoruz. Hukuki süreç devam etmekte olup, ceza tutarının iptali söz konusu değildir. Karar, sadece geçiş ücretinin cezadan ayrı olarak ödenebilmesini kapsamaktadır." denildi...

 

 

15 gün içinde sorgu ve tahsilat yapılabiliyor

Avrasya Tüneli bünyesinde yer alan Serbest Geçiş Sistemi'nin trafik akışının etkilenmeden geçişten sonrası 15 gün boyunca sorgu ve tahsilatı olanaklı kılacak şekilde düzenlendiğine dikkat çekilen açıklamada, bu geçiş sistemi bünyesinde aracın HGS ya da OGS bakiyesinin gösterilmesi ya da buna ilişkin bir ciazın bulunması, veyahut da uyarı yapılmasının söz konusu olmadığına dikkat çekilerek: "15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi Serbest Geçiş Sistemini kullanan tüm otoyol ve gişelerde aynı uygulama söz konusudur." ifadelerine yer verildi. 

Bakan Ahmet Arslan'dan ihlalli geçmeyin çağrısı

Geçtiğimiz haftalarda kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan Avrasya Tüneli'nden kaçak geçişler konusu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da gündemine gelmişti. Vatandaşlara "İhlalli geçişleri yapmayın. Bu projeler onların olduğu kadar, bizim de projemiz..." ifadeleriyle seslenen Arslan, 15 gün içinde gerçekleştirilen ödemelerin de cezaya tabi olmadığı bilgisini vermişti. Ahmet Arslan: "OGS cihazı arızalı bir kişi mahkemeye gitti ancak mahkeme bu cezanın ödenmesi gerektiği yönünde karar aldı..." şekilnde konuşmuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

THY İstanbul Havalimanı'ndan 10 milyona yakın yolcu uçtu

Edirne'den Bulgaristan'a tren seferleri

İstanbul banliyö hattından 68 günde 24 milyon yolcu geçti

Bayram süresince YHT hatlarına ek sefer desteği

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR