Avrasya Tüneli bu gece trafiğe kapanıyor

Avrasya Tüneli 15 Mart Cuma günü saat 00.01 ile 05.00 saatleri arasında çift yönlü olarak trafiğe kapanacak

Avrasya Tüneli bu gece 5 saatliğine trafiğe kapanacak. Yapılan açıklamada 15 Mart Cuma günü 00.01 ile 05.00 saatleri arasında Avrasya Tüneli çift yönlü olarak trafiğe kapatılacak. Asya ve Avrupa Yakası'nı denizin altından birbirine bağlayan mega projede geçişler, işletme kalite standartları kapsamında sürdürülecek çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden başlayacak. 

Avrasya Tüneli'nden geçen yıl 17.5 milyon araç geçti

İstanbul'un iki yakasından kara yolu geçişi sağlayan Avrasya Tüneli'ni kullanan araç sayısı her yıl artıyor. Yapılan son açıklamada 2018 yılında geçen araç sayısının 17.5 milyonu bulduğu duyuruldu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14'lük artışa işaret ediyor. 

En yüksek geçiş Anneler Günü'nde yaşandı

2018 yılı içinde günler bazında yapılan değerlendirmede de Avrasya Tüneli en fazla Anneler Günü'nde kullanıldı. 13 Mayıs tarihine denk gelen Anneler Günü boyunca projeden geçiş yapan araç sayısı ise 65 bin 799 olarak duyuruldu. 

Başar Arıoğlu'ndan açıklama

Araç geçiş garantisi ve hazineden mega projelerin işletmecilerine aktarılan "garanti para" sistemi ekseninde dönen tartışmalar devam ederken, Avrasya Tüneli'nde garanti rakamlarına çok kısa sürede ulaşılacağı yönündeki açıklamalar sürecin gerilimini bir nebze de olsa  düşürecek gibi gözüküyor. Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, projede 68 bin 500 araçlık geçiş garanti rakamlarına yıl sonuna dek ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, bundan sonraki dönemde de Hazine'nin para kazanmaya başlayacağına dikkat çekti. 

Avrasya Tüneli'nde geçiş garantisine bir kaç adım

Avrasya Tüneli projesinde günlük araç geçiş garantisine ulaşılması yolunda önemli mesafeler kat edildi. Hizmete açıldığında günde 20 bin civarında aracın geçiş yaptığı Avrasya Tüneli'nde bugün 50 binin üzerine çıkıldığını söyleyen Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu: "Yıl sonuna kadar günlük 68 bin 500 araçlık geçiş garanti rakamlarına ulaşacağımıza inanıyoruz. Hatta en geç 2020 itibarıyla Avrasya Tüneli projesinde garanti ödeme almak yerine devlete para öder hale geleceğiz." dedi. 

Avrasya Tüneli'nden geçiş her geçen gün artıyor

Arıoğlu, Türkiye'de hayata geçirdikleri en önemli projelerden birinin Avrasya Tüneli olduğunu, tünelden geçen araç sayısının ise her geçen gün arttığını belirterek: "Bugün itibarıyla günlük araç geçişi 50 binin üzerinde seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar günlük 68 bin 500 adetlik geçiş garanti rakamına ulaşacağız. Bu sene olmazsa bile gelecek sene garanti düzeyine ulaşacağız. Hatta en geç 2020 yılında devlete bir miktar da para öder hale geleceğiz." ifadelerini kullandı. Avrasya Tüneli'ni kullanan araçların yüzde 51'lik kısmının Anadolu Yakası'na, yüzde 49'luk kısmının ise Avrupa Yakası'na geçiş yaptığına da işaret eden Arıoğlu: "Avrasya Tüneli'nin bulunduğu güzergah, hat üzerindeki en kısa yol. İlgili navigazyon uygulamalarında da bu durum açıkça gözükmektedir." şeklinde konuştu. 

1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar sürüyor

1915 Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden konsorsiyum içinde de yer aldıklarını hatırlatan Arıoğlu, projenin 2 bin 23 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en büyük köprülerinden biri olduğunu hatırlattı. Arıoğlu, projede inşa çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ve köprüsünün resmi yapım süresinin ise 66 ay olduğunu hatırlatarak: "Bu süreyi kısalttık. 18 Mart 2022 tarihinde köprünün hizmete sunulacak şekilde tamamlanmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu. 

Yap-İşlet-Devret modelinin avantajları

Arıoğlu, yap-işlet-devret modelinin projelerin erken bitirilmesi açısından önemli avantajlar taşıdığını ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yapım süreciyle ilgili olarak da herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya olmadıklarını vurgulayarak: "Engeller konusunda Karayolları Genel Müdürlüğümüz gerekli tüm izinleri almak için çalışmalarını sürdürüyor ve önümüzü açıyor." ifadelerini kullandı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün hizmete girmesiyle birlikte daha çok tır ve otobüs gibi büyük araçların geçişine olanak tanınacağına da işaret eden Arıoğlu, kaçak geçişlerin önüne geçmek için de ilk aşamada bariyer sistemi düşündüklerini de vurgulayarak: "Köprü bünyesinde Hızlı Geçiş Sistemi ve Otomatik Geçiş Sistemi de bulunacak. İlerleyen süreçte bariyerleri kaldırarak serbest geçişe imkan sunacağız." dedi. 


Proje Bilgisi: Avrasya Tüneli

Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR