Diyarbakır Ceylan Karavil Park AVM'de 61 esnaf, yüksek kira artışlarını protesto etti ve dükkanlarını 10.00'dan 12.00'a kadar kapattı.
Güneydoğu'nun en büyük AVM'si Ceylan Karavil Park AVM'de kira protestosu yaşandı. Sputnik'te yer alan habere göre yüksek kira artışlarına tepki gösteren esnaflar, sabah saat 10.00'da kepenk kapadı. Saat 12.00'a kadar devam eden protesto eylemiyle ilgili açıklama yapan esnaf, kiracıların ayakta kalmak için büyük çaba gösterdiğini söyledi.
Açıklamayı yapan isim olan Ferat Mehmetoğlu, DOğu ve Güneydoğu'nun en büyük AVM'sindeki kiracıların ülke ekonomisine katkı adına çaba gösterdiklerine dikkat çekerek: "Piyasa değerlerindeki bozulmalar bizleri etkiliyor? Alım gücümüz düştü. Ticaret hacmimiz giderlerimizi karşılayamıyor. Böyle devasa yapıda bile kepenk kapatmak zorunda kalan firmalar var." dedi.
Mehmetoğlu, çok sayıda mağazanın kepenk kapatmış olmasına rağmen, yöneticilerin kira artışlarına devam ettiğini ve yeni yıl itibarıyla dolar kurunu 3.75 TL'ye sabitleme isteğini de belirterek: "Bu gibi artırım oranları yüzdelik dilimde kira olarak yüzde 50'yi aşmaktadır. Konu ile ilgili taleplerimiz yönetim tarafından dikkate alınmamıştır." dedi.
Alışveriş merkezlerinde kiracı olarak faaliyet gösteren işletmeleri döviz hareketlilikleri sebebiyle zor duruma düşmesi ve kepenk kaptma protestosu sonrasında başlayan gerilime merkezden müdahale geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, kepenk kapatma olayını da dolarla kira alma ısrarını da eleştirdi
Geçtiğimiz hafta içinde kimi AVM esnafının kepenklerini 2 saat geç açma protestosu ve sonrasında Alışveriş Yatırımcıları Derneği tarafından yapılan "Sadece sansasyon yaratırsınız" açıklaması ile başlayan polemiğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik: "Bazı AVM sahiplerinin dolar ısrarı sürüyor. Bu haksız kazanç oluyor. Kurdaki artışla birlikte kiralarını fazla ödemek zorunda kalıyorlar..." dedi. Çelik, diğer taraftan kepenk kapatma olayının da yanlış olduğunu ve vatandaşın belli ürünlere ulaşmasını engellemenin yanlış bir tutum olduğunu da belirterek:
"Bunları yanlış buluyoruz. Türkiye'de piyasanın rasyona çalışması ve piyasa zincirinin düzgün işlemesi en büyük gücümüzdü. Hukuken alabileceğimiz tedbirleri almaya hazırız. Hiç kimse piyasayı bloke etmek gibi bir tavır içine girmesin..." ddei.
İstanbul'daki 3 farklı Alışveriş Merkezi'nde bazı mağazalar iki saatlik gecikme ile güne başladı. Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, perakende sektörünün iki seneye yakın süredir yaşadığı türbilansın varlıklarını tehdit etmeye başladığını dile getirdi.
Açıklamasında döviz kurlarına bağlı olarak yüksek kira maliyetlerinin varlıklarını tehdit etme noktasına getirdiğini dile getiren markaların, adil ve onurli ticaret talebiyle İstanbul'daki 3 AVM'de mağazalarını iki saatlik gecikme ile açtığını dile getiren BMD Yönetim Kurulu, yaşanan fiyat artışlarının perakende ticareti sürdürülebilir olmaktan çıkardığına dikkat çekti. Açıklamada: "Üzülerek izlediğimiz gibi son bir haftada köklü üç markamız konkordato ilan etmek zorunda kaldı." dedi.
BMD Yönetim Kurulu'na bağlı markaların ülke genelinde faaliyet gösteren AVM'lerin önemli bir kısmı ile omuz omuza vererek iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürdüğünün vurgulandığı açıklamada: "Üçte birlik AVM yatırımcısı ise dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemde ülke gerçeklerini ısrarla görmek istemiyor." dedi. AVM'lerin önemli bir kısmının günlük kurdan göstermelik şekilde vazgeçtiği, buna karşın kira faturalarının yılbaşına oranla yüzde 31, son bir yıla oranla ise yüzde 46 daha yüksek olarak düzenlendiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada:
"En kısa sürede onurlu ve adil bir ticaret düzeni tesis edilmeli. Yabancı paraya endeksli ticaret ve ham maddenini ağırlıklı bölümünün dövizle tedarik edilmesi sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ülkenin geleceği için markalar iş birliğini artırmalı..." dedi.
AVM yatırımcılarının bu süreçte ısrarla kendi döviz borçlarını öne sürmeye devam ettiği ifadelerine de yer verilen açıklamada: "Söz konusu döviz borçları bakanlık tarafından resmi olarak tespit edilerek çözümü konusunda bir çalışma başlatılmalı..." ifadelerine yer verildi.
Alışveriş Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü de söz konusu protestoya ilişkin mesajında bireysel kalkınmaya değil, toplumsal kalkınmaya yönelik ortak mücadele gerektiren bu dönemde kimi kurum ve markaların durumdan vaziyet çıkardığını ve enflasyonist hareket ve sendikal tavır takındığını belirtti. Bu mağazalranı yarım günlük protestosunu değerlendiren Belgü:
"Sansasyon yaratmaktan öteye gitmeyecek bir zaman kaybı olarak değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz hafta içerisinde üyelerimizle yaptığımız toplantıda da söylediğimiz gibi en doğru yol, ilgili Bakanlıklarımızın riyasetinde, diyalog kurarak meselelere ortak çözüm aramaktan geçmektedir. Türkiye’de bulunan tüm Alışveriş Merkezleri, sıkıntısı olan tüm perakendecilere ya indirim vererek ya da kuru sabitleyerek yaşanan sıkıntılı dönemde ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor ve bunu AYD olarak tüm paydaşlarımıza tavsiye ediyoruz." dedi.
Belgü, beklenmedik dönemde ortaya çıkan bu yükü yalnızca Alışveriş Merkezlerinin üstüne yıkma fikrinin doğru olmadığını ve zararın hakkaniyetli bir şekilde her kesimin paylaşması gerektiğini vurgulayarak: "Aksi bir durum 15 milyar doların üstünde borcu olan bir sektörü zor duruma düşüreceği gibi bankalarımıza, ekonomimize, dolayısı ile ülkemize çok ağır ve büyük hasarlar vereceği kaçınılmazdır." dedi.
Jones Lan LaSalle-JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde döviz faktörünün ortadan kalkacağına ilişkin açıklaması ile gündeme gelen AVM'lerde dövizle kira tartışmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dövizdeki artışın taşınabilir ve kaldırılabilir bir durum olmadığını vurgulayan Alkaş: "Ancak bu sorunu aşmanın yolu var." dedi.
Avi Alkaş, sorunun çözümü için uzun vadeli bir programın yapılıp, yatırımcı, devlet, perakendeci ve bankaların aynı masaya oturması gerektiğine işaret ederek: "Yeni bir model oluşturulmalı." şeklinde konuştu. Perakendecilerin Alışveriş Merkezi Yatırımcısından böylesi dönemlerde "babalık" beklediğine de dikkat çekerek: "Ancak AVM yatırımcısı da aynı şefkati ve babalığı bankalardan bekliyor. Ancak onlar da bunu bulamıyor." dedi.
İstanbul'un en ünlü alışveriş merkezlerinden Cevahir AVM, kiracıların döviz bedellerindeki artışa itirazları sebebiyle kamuoyunun gündemine geldi. Medyada yer alan haberlere göre Şişli'de yer alan Cevahir Alışveriş Merkezi'nde mağaza sahipleri dövizdeki değerlenme sebebiyle kiralarını ödeyemez hale gelirken, AVM yönetiminin indirim önerdiği anlaşıldı
Mağaza sahiplerinin itirazlarını görüşen Cevahir AVM yönetiminin yüzde 20'lik ve 4 aylık güncel kur üzerinden indirim önerdiği belirtilirken, bu teklifin reddedildiği vurgulandı. Bu önerinin sorunlara çare olmayacağını dile getiren mağaza sahiplerinin ise kurların makul ve her iki tarafı da mağdur etmeyecek seviyede ve aynı zamanda da uzun vadede sabitlenme önerisinde bulunduğu belirtildi.
Mağaza sahiplerinin bu önerisini reddeden Cevahir AVM yönetiminin tepkisi üzerine tartışmalar yaşanırken, kiracıların Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın gayrimenkul kiralama ve alım-satımında döviz döneminin sonlanacağı yönündeki açıklamasına atıfta bulunduğu vurgulandı.
Gayrimenkul alım satımı ve kiralama işlemlerinde döviz dönemine son verileceğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu kapsama konut, dükkan ve AVM'lerdeki taşınmazların da dahil edileceğini açıkladı. Bakan Albayrak konuyla ilgili düzenlemelerin çok yakında TBMM gündemine geleceğin bilgisini verdi.
Hükümet, son dönemde yaşanan döviz krizi sonrasında gayrimenkul alım satımında önlem almaya hazırlanıyor. Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile yaptığı görüşme sonrasında ülkeye dönerken gazetecilere açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, alışveriş merkezleri, evler ve dükkanlarda bundan böyle döviz ile satış ve kiralama yapılmaması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Albayrak, konuyla ilgili olarak gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ve konunun yakın sürede TBMM'ye geleceğini belirterek: "Türkiye gibi güçlü ülkelerin dolarizasyon sorununu artık geride bırakması gerekiyor." dedi.
Bu yıl kira vergisi ne kadar? Ayrıntılar için 2018 Kira Vergisi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Alışveriş merkezlerindeki dükkanlarda ve gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek adına yoğun çalışmalar yürüttüklerin vurgulayan Bakan Albayrak: "Diğer taraftan döviz kredi riski bulunan portföyleri bu çalışmadan ayrı biçimde değerlendireceğiz. Bunu da kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyacağız. Zaten bu konuyla ilgili ciddi bir talep var. Detaylar ve hukuki süreç üzerinde şu sıralarda çalışılıyor." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2016 yılının sonlarına doğru kiraların Türk lirası cinsinden alınması yönünde öneride bulunduğu dönemde de AVM'ler, gelecek stratejileri açısından belirsizlik dönemine girmişti. Çağrıya uymayı kabul eden 6 AVM ile birlikte Türk lirası cinsinden kira alan AVM sayısı 118 adede yükseldi. Ancak bu rakamın iki katından daha fazla sayıda AVM'de döviz ile kira alımına devam ediliyor. Kiraların döviz ile alındığı 253 AVM'nin Cumhurbaşkanı'nın çağrısına uyup uymayacağı sorusu ise belirsizliğini koruyor.
Dolardaki ani yükselişe paralel olarak ülke çapında başlayan Türk lirasını güçlendirme seferberliği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla birlikte AVM'lere de sıçradı. Çağrının üzerinden yalnızca bir hafta geçmesine rağmen, 6 AVM'nin Türk lirası ile kira alımına başladığını açıklamasıyla birlikte TL ile kira alan AVM sayısı 118'e yükseldi. Ancak döviz ile kira alan AVM sayısı halen ağırlığını korumayı sürdürüyor. Zira ülke çapında bulunan 371 AVM'nin 253'ü halen kira alımlarında Türk lirasını kullanmıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla birlikte kiraların Türk lirası cinsinden alınmaya başlandığı 6 AVM'nin isimleri şöyle:
- ArenaPark
- ArmoniPark
- Kayseri Park AVM
- Nata Vega
- Armada AVM
- Panora AVM
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Yönetim kurulu Başkanı Hulusi Belgü de, ülke genelindeki AVM'lerin yüzde 70'inin döviz üzerinden kira almayı sürdürdüğünü belirterek, yatırımcı, perakendeci ve hükümet kanadıyla bazı düzenlemelerin yerine getirilmesine ilişkin görüşmelerin devam ettiği bilgisini verdi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde