AVM Endeksi'ndeki olumlu eğilim sürüyor

AVM Endeksi, Ekim 2017 döneminde geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında yüzde 16.2 oranında yükseldi. Enflasyondan arındırılmadan belirlenen endeks böylece 237 puana ulaştı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi Kasım 2017 döneminde de olumlu eğilimini sürdürdü. Yayınlanan verilere göre AVM ciro Endeksi geçen yılın aynı ayına kayısla ve enflasyondan arındırılmadan, yüzde 16.2 oranında artış kaydetti. Endeks böylece 237 puan seviyesine çıktı. Endeksteki bu yükselişe karşın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ziyaretçi sayısının düştüğü görüldü. Ziyaret sayısı endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 oranında gerilediği görüldü. 

AVM'lerin en yoğun dönemi

Ekim ayı ile başlayan yılın son çeyrek döneminin Alışveriş Merkezleri açısından alışverişin en yoğun olduğu dönem olarak değerlendirilebileceğini söyleyen AYD Başkanı Hulusi Belgü: "Gerçekleşen ciro artışında da bunu görebiliyoruz. Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyaslandığında ciro endeksi yüzde 16,2’lik artış kaydederken, Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 11.9 ile ciro endeksinin altında seyretti." dedi. Bu durumun perakendeci açısından olumlu bir hava estirmekle birlikte ciro verimlilik endeksinin hem Anadolu hem de İstanbul'da 2017 yılının Eylül ayı ile kayıslandığından önemli bir artış yaşadığına işaret eden Belgü: "Ek olarak kategori bazında incelendiğinde en yüksek artışın diğer alanlar kategorisinde yaşanması, ziyaretçilerin AVM’leri yalnızca giyim, teknoloji ayakkabının yanı sıra mobilya, kozmetik, eğlence alışverişlerinde de yoğun bir şekilde AVM’leri tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu uzun vadede AVM’ler ve AVM’lerde faaliyetlerini sürdüren bu markalar için oldukça sevindirici bir durum" ifadelerini kullandı. 

AVM'lerde verimlilik ve kategorilere göre ölçüm

Bu dönemde kiralanabilir alan başına düşen cirolar İstanbul'da 1.055 TL seviyesine çıkarken, Anadolu'da 803 TL olarak ölçüldü. Türkiye genelinde kiralanabilir metrekare başına düşen ciroların 904 TL'ye yükseldiği görüldü. En yüksek ciro artışı ise mobilya, yapı market, ev tekstili, hediyelit eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım, kozmetik, kuyum, hoby, terzi, petshop ve ayakkabı tamir servisleri ile döviz burosu, kuru temizleme ve eczane gibi mağazalardan oluşan diğer kategorisinde gerçekleşti. Diğer alanlar kategosinde geçen yıın aynı dönemine kıyasla enflasyondan arındırılmadan yapılan öçümlerde yüzde 18.3 oranında artış yaşandı. 2016 yılının Ekim ayı ile karşılaştırıldığında Alışveriş Merkezlerinde yer alan teknoloji kategori ciroları ise yüzde 13.1 oranında artış kaydetti. Ayakkabı kategori cirolarındaki artış yüzde 11.1, hipermarket kategori ciroları ise yüzde 9.3 oranında yükseliş kaydetti. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR