Avan proje nedir & nasıl hazırlanır? 2018 Avan Proje Tasdik Ücreti Ne kadardır ve proje örnekleri tüm detaylar ile haberimizde!
Avan proje en basit tanımı ile ön proje demektir. Avan projeler uygulamaya yönelik değişdir. Avan proje nedir, proje ölçekleri nelerdir?, Avan proje nasıl çizilir? İşte detaylar...
Avan proje aslında bir ön hazırlıktır. Genelde uygulama projelerine göre daha küçük ölçekli olan avan projeler asıl projeye genel bir bakış sağlıyor. Avan proje, bir konutun ihtiyaç programına, öngörülen maliyet tavanına, arsa verilerine göre mimarın taslak durumunda geliştirdiği fikirlerini, yapı sistemi, biçim ve mekan yorumu bakımından açıklığa kavuşturan planlardır. Avan proje üzerinden görüşülüp kesinleşen tasarım uygulama projesi aşamasına geçiliyor. Yürürlükte bulunan imar planı ve mevzuatına göre hazırlanan avan proje, uygulama projesinin yapılması için esas teşkil ediyor. Avan proje özetle fikir aşamasından sonra gelen aşamadır ve yapılacak olan tasarımın girişidir.
Avan proje ölçekleri 1/1000, 1/500, 1/200, 1/100 ve çok küçük konularda 1/50 olarak belirleniyor. Avan projede, vaziyet planı, kat planları, çatı planı, kesitler ve görünüşlere de yer veriliyor. Proje hazırlanıp belediyeye sunulduktan sonra raportör tarafından imar mavzuatına göre kontroller yapılır ve herhangi bir sorun yoksa ruhsat aşamasındaki asıl proje işlemlerine başlanabilir.
İmar planına göre arsa boyutu, arsa imar alanı, mevcut çevre yolları ya da yapılacak olanlar, korunacak yeşil alanlar varsa ortak alanlarda bulunan binalar vaziyet planında belirtilmelidir.
Planlar pafta veya paftalar üzerinde aynı bakış yönünde bulunur, her paftadan hakim rüzgar, manzara ve kuzey yönü aynı yerde toplu halde gösterilir.
Merdiven, otopark, rampa, istinat duvarı, yeşil alan vs. düzenlemesi gösterilerek ölçeklendirilmelidir.
Bloklar A blok B blok olarak harfler belirtilerek yapılmalıdır. Blok içlerinden enine ve boyuna olmak üzere birer tane ölçü çizgisi geçirilir. Bina girişleri, blok içindeki kat birimleri belirtilmelidir. Bir ölçü çizgisi üzerinde kaba kat yükseklik ölçüsü verilir.
İstinat Duvarı Nedir? detaylar için 'İstinat Duvarı Nedir, Nasıl Yapılır?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
İnşa elemanları, kolon, duvar veya perde, pano, cam duvar vb. elemanlar ayrı çizim tekniği ile çizilir ve koyulaştırılır.
Merdiven ve rampaların çıkış okları belirtilir. Asma tavan yapılacak yer nereye yapılacaksa orası belirtilir.
Çatı planı yapılırken tesisat yerleri, asansör çıkıntısı, su giderlerinin belirlenmesi, meyilin ölçüsü gibi detaylar belirtilir.
Binada asansör sistemi kurulacaksa bunun kaç tane olacağı, inşa edileceği alanın belirtilmesi, kaç kg olduğu ile ilgili bilgiler verilmelidir.
Bacakların bulunduğu ve devam ettiği yerler eksiksiz gösterilmelidir.
Plan paftalarının yanı sıra, maliyet tavanına ve bundan sonraki proje dönemlerindeki kararlara esas olmak üzere yapıdaki ana malzemeleri gösterir bir mahal listesi kolaylıkla izlenebilir şekilde verilir.
Ev Planı Çizimi ile ilgili detaylar için 'Ev Planı Nasıl Çizilir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Örneğin asansör avan projesi denildiği zaman bina vb. yerlerde kurulacak olan asansörün kullanım amacına göre kapasiye, hız, kumanda ve kullanım şekli gibi özellikleri belirlenir. Avan proje kata ve daireye sığacak, daireler kaç metrekare alana sahip olacak gibi soruların cevabını sunmak için yapılır. Asansör avan projesi için öncelikle asansör avan proje örnekleri çıkarılır. Bunun üzerine görüşme yapılır ve fikir aşamasının ardından uygulamaya geçilir.
Avan projeler, 1/1000, 1/500, 1/200, 1/100 ve çok küçük konularda 1/50 ölçekleri olabilir. Proje planları kesitlere, görünüşlere, insan, mobilya, yeşillik çizimleriyle renk, hareket, ışık-gölge katıldığı takdirde tasarı gerçeğe daha yakın olur. Ayrıca avan projelerde vaziyet planı, kat planları, çatı planı, kesitler ve görünüşlere de yer verilir.
(Yapı İnşaat Alanının beher metrekaresi için)
1. Alışveriş Merkezi (AVM) metrekare 11.32 TL
2. Konut- Rezidans metrekare 3.33 TL
3. Otel, İşyeri vb. metrekare 4.93 TL
4. Sanayi Yapıları (Fabrika, Atölye, İmalat Tesisleri vb.) metrekare 1.73 TL
5. Özel Hizmet Binaları (Özel Hastane, Özel Okul, Özel Üniversite,Özel Yurt
vb.) metrekare 1.73 2.5 TL
6. Umumi Yapılar (Dernek, Yurt, Sosyal ve Kültürel Hizmet Binaları vb.) metrekare 0.53 TL
7. Tarım ve Hayvancılık Yapıları metrekare 0.15 TL
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde