Atatürk Havalimanı için geri sayım başladı

Açılışı Ekim 2018'de yapılması planlanan 3. Havalimanı'nın ilk etabının hizmet vermeye başlaması ile eş zamanlı olarak, Atatürk Havalimanı da uçuşa kapanacak. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, arazinin fuar alanına dönüştürüleceğini açıkladı.

İstanbul'a uzun yıllardır hizmet veren Atatürk Havalimanı, faaliyetlerinde son dönemece girdi. 3. Havalimanı'nın ilk etabının 29 Ekim 2018 tarihinde açılışının yapılması ile paralel olarak Atatürk Havalimanı'nın da uçuşa kapanması bekleniyor. Atatürk Havalimanı'nın kapanıp kapanmayacağı ya da ne şekilde hizmet vermeye devam edeceği şeklindeki kafa karışıklığı da giderilmiş durumda. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bu değerli arazininin sınırlı hizmet sunmaya devam edeceğini ancak genel bazda bir fuar konseptinin oluşturulacağını söyledi. 

Atatürk Havalimanı arazisi ve fuar alanı planı

İstanbul'un 3. Havalimanı projesinin belirmeye başladığı ve imzaların atıldığı ilk dönemlerde Atatürk Havalimanı'nın akıbetinin ne olacağı yönündeki sorulara net yanıtlar verilememiş, ancak çok sayıda yetkili isim, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda iki alanda da hizmet sunulacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Konuyla ilgili bulanıklık süreç içinde aşılmış ve Atatürk Havalimanı'nın neye dönüşeceği hususunda belirgin açıklamalar yapılmaya başlanmıştı. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, arazide yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirterek: "Bölgeyi fuar merkezi olarak kullanmayı hedefliyoruz. Herhangi bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Diğer taraftan küçük uçakların iniş kalkışı hizmeti de verilmeye devam edilecek. Planlarımız burayı, İstanbulluların nefes almasına olanak tanıyacak bir yer haline dönütürmektir..." dedi. 

Binali Yıldırım açıklamıştı: "Talebi karşılamıyor..."

Atatürk Havalimanı'nın ticari uçuşlara kapanması ve uçuş yoğunluğunun kentin kuzeyine inşa edilen yeni havalimanına kaymasının Yeşilköy ve yakınındaki bölgelerin değerlenme sistematiğine etkisinin tartışıldığı dönemde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Atatürk Havalimanı'nın yalnızca genel havacılık, müstakil kargo, eğitim ve bakım onarım gibi faaliyetler için kullanılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Bu dönemde de Atatürk Havalimanı'nın hizmet döneminni 2018 yılında sona ereceğini açıklayan Bakanlık, Türkiye'deki toplam hava trafiğinin yüzde 34'lük bölümünü tek başına karşılamakta olduğunu ve 45 milyon yolcu kapasitesine ulaştığını da belirleyerek: "2015 yılı sonunda bu kapasite aşıldı ve 62 milyon yolcuya hizmet verildi..." demişti. Bakanlık açıklamasının odağında ise Atatürk Havalimanı Terminallerinde yaşanan tıkanmaların dikkat çekici bir boyuta ulaşması bulunuyordu. Açıklamada TAV'ın kendi olanaklarıyla yeni yatırımlara yöneldiği bilgisine de yer verilmişti. 

İki havalimanının çalışması mümkün değil

Atatürk Havalimanı'nın İstanbul'un yükselen hava yolu talebini karşılamakta yetersiz olduğu yönündeki bir diğer açıklama da Mart 2015 tarihinde dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu tarafından da yapılmıştı. Topçu iki havalimanının da aynı hava sahasısını kullanmasının zor olduğunu, Atatürk Havalimanı'nın ise yetersiz gelmeye başladığını vurgulayarak: "Türkiye 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefine konuşan merkez olmayı hedeflerken Atatürk Havalimanı Türkiye'nin bu hedefleri için yeterli değil. 3. Havalimanı tamamlanınca Atatürk Havalimanı kullanılmayacak. Çünkü aynı hava sahasının kullanılması çok zor. 3. Havalimanı İstanbul'un tüm yükünü karşılayacak seviyede..." ifadelerini kullanmıştı. 

Yap-işlet-devret 3. Havalimanı'na yönelimi zorunlu kılacak

Tartışmalarla ilgili bir diğer yorum da Kasım 2015 tarihinde TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın tarafından yapılmış ve dönem koşulları itibarıyla Atatürk Havalimanı ve 3. Havalimanı'nın aynı anda işletilmesinin zorluklarına dikkat çekmişti. 3. Havalimanı projesinin yap-işlet-devret sistemi ile yapıldığını ve bu nedenle tüm uçakların buraya yönelme zorunluluğunun bulunduğunu söyleyen Akın, yeni yatırımın İstanbul'un tüm ihtiyacını karşılayacak şekilde dizayn edileceği ve Atatürk Havalimanı'nın çok üstünde bir hizmet potansiyeli taşııdğını söylemişti. Akın, projeyi inşa eden firmaların burayı işleterek girdikleri yatırımın borcunu geri ödeyebilme şansına sahip olduklarını, bunun için de tüm uçakların buraya yönlendirme zorunluluğunun bulunduğunu açıklayarak: "Elbette Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasıne kesin gözüyle bakamayız. Ancak kapatılmaması durumunda havayolu şirketleri ikiye bölünecek ve bu durumda da yolcu sayısı bölünecek. Söz konusu durum, havayolu şirketleri için de pek bir operasyon olmayacak..." dedi. 

Atatürk Havalimanı sonrasında bölge değerlenmesi nasıl etkilenecek?

Açıklamasında Atatürk Havalimanı'nın kapanmaması halinde başka amaçlarla kullanımını sürdürebileceğini ve Hükümet kanadından yapılan açıklamaların da bu yönde gerçekleştiğini hatırlatan Akın, bölgenin yapılaşmasının tamamının Atatürk Havalimanı'na endeksli olduğunu belirterek: "Atatürk Havalimanı'nı kaldırırsanız oteller zor duruma düşecektir. Açıkçası, Atatürk Havalimanı yalnızca bir havalimanı değil, ekonomik bir odaktır..." yorumunda bulunmuştu. 

3. Havalimanı'nda son durum

İstanbul'un 3. Havalimanı'nda yürütülen inşaat çalışmaları ise büyük bir hızla devam ediyor. Haziran 2017 tarihinde kamuoyuna inşaatın durumu hakkında önemli bilgiler aktaran İGA Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, yüzde 55'lik kısmın tamamlandığını ve takvimin sağlıklı bir biçimde işlediğeini açıklamıştı. Mega projeye aktarılan toplam kaynağın 3 milyar 800 milyon EURO düzeyine ulaştığını ve 27 binin üzerindeki istihdam oranıyla ülke ekonomisine önemli bir katkı sunulduğunu açıklayan Cengiz, çalışan sayısının yaz ayları tamamlanmadan 30 binlere çıkacağı bilgisini aktarmıştı. Cengiz: "Dış cephe ve çatı kaplama işlemleri de en kısa sürede bitirilecek. İnce işler de hızlı bir biçimde tamamlanacak. Çalışmalar kapsamında 200 milyon metreküp dolgu kullanıldı. Diğer taraftan 800 milyon metreküplük de hafriyat yapıldı. İlk pistte ise asfaltlama çalışmaları sürüyor. İkinci pist ise yıl sonunda bitecek..." bilgilerini vermişti. 

Dünyanın en büyük proje alanı

Üçüncü Havalimanı diğer taraftan dünyanın en büyük inşaat sahası alanı olma özelliğini de taşıyor. Terminal kısmının kaba inşaatının tamamlandığı proje bütününde 3 milyon metreküp oranında beton ve 440 bin ton da inşaat demiri kullanıldı. Proje alanında ayrıca 110 bin tonluk yapısal çelik alımı yapıldı. 

İlk Uçak 2018'de inecek

İstanbul'un 3. Havalimanı'nda inşaat çalışmalarının planlandığı gibi sürdüğü bilgisini veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, "Şu an itibarıyla bir aksilik gözükmüyor. İlk uçak 2018'de inecek ve kalkacak..." dedi. Nihat ÖZdemir, Limak'ın 4-5 tane havalimanı yaptığını, işletmekte olduğunu ve işletmeye devam edeceğini aktararak:  "TAV 10'un üzerinde havalimanı yaptı. İşletiyor da... Yani yalnızca yapmak değil, işletmek de önemli. Biz de hızla işletme projelerinin içinde bulunmaya çalışacağız..." ifadelerini kullandı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR