Askeri alanlar yüzde 99 ihtimalle park olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri faaliyetlerin kent dışına taşınma süreciyle birlikte ilgili bakanlıklara devri gerçekleştirilen askeri alanların büyük bir olasılıkla park alanlarına dönüştürüleceğini söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri faaliyetlerin kent dışına taşınması ve kent içinde kalan askeri alanların yeniden düzenlenmesine ilişkin belirsizlikler aşılamadı. Askeri arazilerin yapılaşmaya açılacağı yönündeki eleştirileri reddeden Hükümet üyelerinin farklı dönemlerdeki sosyal alan dönüşümüne yönelik açıklamalarına son destek ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den geldi. Bakan Mehmet Özhaseki, bugün katıldığı bir özel televizyon kanalında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Askeri araziler neye dönüşecek?

Katıldığı televizyon programında sunucunun askeri arazilerine akıbetine ilişkin sorusuna, bu alanların değerlendirilme çalışmalarının sürdüğünü belirterek yanıtlayan Bakan Özhaseki, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Özhaseki, askeri alanların yarım yuzyıllık bir zaman dilimi öncesinde kurulduğunu ve kentin genişleme eğilimiyle bu alanların şehir içinde kaldığını belirterek: "Bu çalışmaları tamamlamak kolay değil. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. Bu askeri alanlara nereye taşınabilir ve ne tür binalar yapılabilir, çalışmalar sürüyor..." ifadelerini kullandı. 

Yüzde 99 ihtimalle parka dönüşecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık olarak ellerinde var olanların tümünün histesinin çıkarıldığını ve bu doğrultuda bir komisyonun çalışmalarına devam ettiğini de vurgulayarak: "Bu komisyon taşınma hususunu çalıştı, şimdi de bina yapım konusu üzerinde çalışmalara başlanacak. Elbette yürütülen çalışmaların bir de mali boyutu bulunuyor. Kent içinde kalan tartışmalara konu askeri alanlar, yüzde 99 ihtimalle parklara dönüşecek ve yeşil alan olarak hizmet vermeyi sürdürecek..." şeklinde konuştu. 

Yabancılara askeri alan satışı düzenlemesi yürürlüğe girmişti

Askeri alanların statüsüyle ilgili tartışmalar yapılan yasal düzenlemelere paralel olarak farklı boyutlara evrilmişti. Mart 2017 döneminde yayımlanan eni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile birlikte askeri alan olarak tanımlanan arazilerin yabancılara satışına ilişkin düzenlemeler yapılmıştı. Yeni yönetmeliğe paralel olarak daha öncesinde askeri alan statüsü taşıyan arazilerden bazılarının bu niteliğini yitirmiş olduğunu söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç kiraz, bu arazilerin mülkiyetinin artış Hazine'ye geçtiğini hatırlattı. Ali Güvenç Kiraz, düzenleme ile birlikte yabancı ülke vatandaşlarının bu alanların sınırlarındaki bölgelerden arsa satın alabilme olanaklarının tanınmış olduğunu da belirterek: "Karar yabancıya konut ve gayrimenkul satışına kolaylık sunmak amacıyla geliştirilmiş olabilir..." yorumunda bulunmuştu. 

Kuleli Askeri Lisesi arazisi ne olacak?

Tartışmalara konu olan bir diğer arazi de Kuleli Askeri Lisesi'ne ait alandı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kuleli Binası'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredileceğini sonrasında da müzeye dönüştürüleceğini belirterek: "Lisenin arazisi oldukça büyük. Bu araziyi nasıl değerlendireceğimizle ilgili çalışmalar yürütüyoruz..." ifadelerini kullanmıştı. 180 dönümlük bu araziye ek olarak restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi sunan Işık: "Tarihi binanın bir kısmı restore edildi." ifadelerini kullandı.

Esenler arazisi ve diğerleri

Diğer taraftan Aralık ayında da CHP Milletvekili Yedekçi'nin soru önergesini yanıtlayan dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, Esenler'deki kışlaların imara açılacağını doğrulamıştı. Canikli, askeri araziler içinde böylesi bir dönüşümün uygulanmayacağı kimi yerlerin bulunduğunu da belirterek: "Esenler ilçesinde bulunan üç kışla, ilçe Belediye Başkanlığına devredildi. Sancaktepedeki iki kışla Sağlık Bakanlığı'na, Maltepe Kışlası ise Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne devredidi. Esenler7de bulunan üç adet kışla dışında askeri alanların imara açılması da planlanmıyor..:" demişti.  


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR