Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri faaliyetlerin kent dışına taşınma süreciyle birlikte ilgili bakanlıklara devri gerçekleştirilen askeri alanların büyük bir olasılıkla park alanlarına dönüştürüleceğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri faaliyetlerin kent dışına taşınması ve kent içinde kalan askeri alanların yeniden düzenlenmesine ilişkin belirsizlikler aşılamadı. Askeri arazilerin yapılaşmaya açılacağı yönündeki eleştirileri reddeden Hükümet üyelerinin farklı dönemlerdeki sosyal alan dönüşümüne yönelik açıklamalarına son destek ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den geldi. Bakan Mehmet Özhaseki, bugün katıldığı bir özel televizyon kanalında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Katıldığı televizyon programında sunucunun askeri arazilerine akıbetine ilişkin sorusuna, bu alanların değerlendirilme çalışmalarının sürdüğünü belirterek yanıtlayan Bakan Özhaseki, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Özhaseki, askeri alanların yarım yuzyıllık bir zaman dilimi öncesinde kurulduğunu ve kentin genişleme eğilimiyle bu alanların şehir içinde kaldığını belirterek: "Bu çalışmaları tamamlamak kolay değil. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. Bu askeri alanlara nereye taşınabilir ve ne tür binalar yapılabilir, çalışmalar sürüyor..." ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık olarak ellerinde var olanların tümünün histesinin çıkarıldığını ve bu doğrultuda bir komisyonun çalışmalarına devam ettiğini de vurgulayarak: "Bu komisyon taşınma hususunu çalıştı, şimdi de bina yapım konusu üzerinde çalışmalara başlanacak. Elbette yürütülen çalışmaların bir de mali boyutu bulunuyor. Kent içinde kalan tartışmalara konu askeri alanlar, yüzde 99 ihtimalle parklara dönüşecek ve yeşil alan olarak hizmet vermeyi sürdürecek..." şeklinde konuştu.
Askeri alanların statüsüyle ilgili tartışmalar yapılan yasal düzenlemelere paralel olarak farklı boyutlara evrilmişti. Mart 2017 döneminde yayımlanan eni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile birlikte askeri alan olarak tanımlanan arazilerin yabancılara satışına ilişkin düzenlemeler yapılmıştı. Yeni yönetmeliğe paralel olarak daha öncesinde askeri alan statüsü taşıyan arazilerden bazılarının bu niteliğini yitirmiş olduğunu söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç kiraz, bu arazilerin mülkiyetinin artış Hazine'ye geçtiğini hatırlattı. Ali Güvenç Kiraz, düzenleme ile birlikte yabancı ülke vatandaşlarının bu alanların sınırlarındaki bölgelerden arsa satın alabilme olanaklarının tanınmış olduğunu da belirterek: "Karar yabancıya konut ve gayrimenkul satışına kolaylık sunmak amacıyla geliştirilmiş olabilir..." yorumunda bulunmuştu.
Tartışmalara konu olan bir diğer arazi de Kuleli Askeri Lisesi'ne ait alandı. Dönemin Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kuleli Binası'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredileceğini sonrasında da müzeye dönüştürüleceğini belirterek: "Lisenin arazisi oldukça büyük. Bu araziyi nasıl değerlendireceğimizle ilgili çalışmalar yürütüyoruz..." ifadelerini kullanmıştı. 180 dönümlük bu araziye ek olarak restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi sunan Işık: "Tarihi binanın bir kısmı restore edildi." ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan Aralık ayında da CHP Milletvekili Yedekçi'nin soru önergesini yanıtlayan dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, Esenler'deki kışlaların imara açılacağını doğrulamıştı. Canikli, askeri araziler içinde böylesi bir dönüşümün uygulanmayacağı kimi yerlerin bulunduğunu da belirterek: "Esenler ilçesinde bulunan üç kışla, ilçe Belediye Başkanlığına devredildi. Sancaktepedeki iki kışla Sağlık Bakanlığı'na, Maltepe Kışlası ise Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne devredidi. Esenler7de bulunan üç adet kışla dışında askeri alanların imara açılması da planlanmıyor..:" demişti.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde