Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Onursal Başkanı Barış Aydın, ekonominin büyüme ivmesini sürdürmesi için faiz indirimi yoluyla yatırımların önünün açılması gerektiğini bildirdi.
2008 yılındaki küresel krizin etkilerinin hala devam etmesine rağmen ülkemizin 27 çeyrektir büyümesini sürdürdüğünü hatırlatan Aydın, 2016 yılının bütününde yüzde 3 gibi bir büyüme oranı beklendiğini ve 2018-2019 yıllarında tekrar yüzde 5 seviyesine ve onun üzerine çıkma hedefinin de yatırımların artması ile gerçekleşeceğine işaret etti.
Ekonomi çok yönlü kuşatma ve saldırı altında
Barış Aydın yaptığı açıklamada, ekonominin çok yönlü kuşatma ve saldırı altında olduğuna işaret ederken, olumsuzlukların başında ise yatırımları caydıran yüksek faiz düzeyinin geldiğini vurguladı. Aydın, çift haneli düzeylerdeki faizlerin, tüm sektörlerde üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak, ülkeye katma değer üretecek olan yatırımlar üzerinde caydırıcı etki yaptığına vurgu yaparak, yatırımların teşviki için yatırımcıya daha uygun koşullarla ve çok daha fazla kaynak sağlanmasına ihtiyaç olduğunu anlattı.
15 Temmuz hain darbe girişimi ile amaçlarına ulaşamayan odakların, bu alçakça girişimin ardından ülke ekonomisine darbe vurma seferberliğine giriştiğine dikkat çeken Aydın, algı yönetimiyle Türkiye hakkında oluşturulan olumsuz imajın, uluslararası yatırımcı güveni üzerinde de etki yaptığını, sermaye girişlerindeki yavaşlamanın kurları yükselttiğini dile getirdi. Aydın, güveni ve istikrarı hedef alan bu girişimlerin içeride de etkisini gösterdiğini, bu şartlarda reel sektör yatırımları için kaynak kullanımının giderek pahalandığını ve zorlaştığını anlattı. Yüksek finansman maliyetleri yüzünden yatırım eğiliminde ortaya çıkan yavaşlamanın üretime, istihdama ve ihracata da yansıdığını belirten Aydın, yüksek reel faiz sayesinde karlılıklarını katlayan bankacılık kesiminin ise kredi açmada teminat koşullarını da giderek ağırlaştırdıklarını anlattı.
TÜİK'in gayrisafi yurtiçi hasıla verileri
Aydın, TÜİK’in açıkladığı gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini şöyle değerlendirdi:
“Küresel krizden bu yana 7 yıldır kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisi bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Tüketim, yatırım ve ihracattaki azalmanın bunda etkili olduğunu görüyoruz. Yatırımlardaki düşüş ise faizler genel seviyesi ile doğrudan ilgili. Faiz tabii ki piyasa şartlarında oluşur. Fakat piyasada bir çarpıklık var. Enflasyon tek hanede ama faizler çift haneli. Yüksek bir reel faiz var. İlk dokuz ayda bankaların net karı yüzde 55 artışla 29 milyar TL’ye yükseldi. Tamam, bankalarımız kar etsin ama vatan ve millet olarak zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde biraz da bu yüksek karından fedakarlık etsin ki özel sektör de yeni yatırımları için makul maliyetlerle finansmana erişebilsin. Ekonomimizin dinamizmi için milletçe buna ihtiyacımız var. Çünkü yüksek faiz seviyesi ve finans kesiminin kredilendirmedeki aşırı ihtiyatlı ve ketum tutumu, reel sektörün yatırım maliyetlerini yükseltiyor, kaynağa erişimi zorlaştırıyor, sonuçta onu yeni yatırımlara girişmekten caydırıyor.
“Bankalar da omuz vermeli”
Barış Aydın, yatırımları artırmak, ekonomiyi canlandırmak, yeniden büyümeye geçmek için reel sektör yatırımlarının önünün açılması, bunun için de faizler genel seviyesinin aşağı çekilmesi ile yatırımların maliyetinin düşürülmesine ihtiyaç olduğunu belirtirken, Merkez Bankası’nın bu konuda öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. Aydın, “Milletçe topyekûn bir saldırı altında olsak da yılmayacağız, nasıl ki 15 Temmuz’da meydanı bu hainlere bırakmadık, demokrasimize sahip çıktık; şimdi ekonomimize yönelik darbe girişimini de boşa çıkaracağız. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunları hep birlikte boşa çıkaracağız. İşadamı, siyasetçisi, Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hep birlikte kenetlenerek, milletçe yekvücut olarak bunun üstesinden geleceğiz. Milli ekonomimizi şahlandırmak için devletiyle, özel sektörüyle ne gerekiyorsa yapmaya, daha fazla çalışmaya, daha çok üretmeye devam edeceğiz. Fakat bankalar da mutlaka bu seferberliğe katılmalı, yatırım artışına, büyümeye omuz vermelidir. Türkiye’yi küresel lider yapma hedefinden dönüş yok. 2023 hedeflerine emin adımlarla yürümeye devam. Şimdi ekonomi için daha fazla çalışma zamanı” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde