Ağustos ayında askıya çıkarılan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi İmar Planı'na Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün ardından, Sarıyer Belediyesi'nden de itiraz geldi. Bir Belediye yetkisi: "Bakanlığın yetkisi yok, plan geçersizdir..." dedi.
Ağustos ayında askıya çıkarılan ve Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde kentsel dönüşümü hedefleyen imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarına karşın, süreçte söz sahibi olan önemli kurumların itirazlarıyla karşılaştı. Vatandaşların tepki gösterdiği ve Bakan'dan "haklarının yenmeyeceğine dair protokol yazısı" şartını sundukları dönüşüm hamlesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün ardından, Sarıyer Belediyesi'nden de itiraz geldi.
Konuyla ilgili olarak ilk itiraz planların askıya alınması öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden yapılmıştı. Konuyla ilgili olarak Mekasal Planlama Genel Müdürlüğü'ne yazılan bir yazıda Anayasa Mahkemesi'nin 2014 tarihli kararına dikkat çekilerek, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu Kapsamında yer alan yerlerde Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında imar planı oluşturma yetkisinin bulunmadığına vurgu yapıldı. Bu itirazda
"Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu"nun yetkisinin "Korunması Gerekli SİT Sahası" kapsamında kalan mahalle ile ilgili olarak işletilmesi gerektiği de belirtilirek, Hukuk Müşavirliği'nin söz konusu yazısından belirlenen konulardaki kritiğin ise Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Genel Müdürlüğü'nce yapılarak, işlemlerin bu doğrultuda yürütülmesi gerektiği yönünde" ifadelere yer verilmişti. Ancak bu karara karşın ilgili planlar Ağustos ayında askıya alınmıştı.
Hukuk Müşavirliği ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün itirazlarına karşın, Küçük Armutlu'yu da içine alan Fatih Sultan Mehmet Mahallesi İmar Planları, Ağustos ayı içinde askıya çıkmıştı. Planların askıya çıkmasının ardından bir itiraz da Sarıyer Belediyesi'nden geldi. Belediyede görev alan üst düzey bir yetkilinin Bakanlık tarafından askıya çıkarılan planının genel olarak 4 ve 5 katlı binalardan oluştuğunu, bu bölgenin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na tabii bir bölge olduğunu vurgulayarak, binalarda kat sayısının 5'in üzerine çıkamamasının nedeninin de bu olduğunu dile getirdi. Planda iki bodrum katı düzenlendiğini, ticaret+konut niteliği taşıyan bir planın öngörüldüğünü vurgulayan yetkili:
"Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Boğaziçi'nde plan yapma yetkisine sahip olmadığı gerekçesiyle itiraz eçtik ve dava açtık. Paralel bir biçimde 2016 yılında Danıştay 6. Dairesinin aldığı bir karar bulunuyor. Bu kararda da Çevre Bakanlığı, Boğaz'da imar planı yapma yetkisine sahip olmayacak. Bu sebeple bakanlığın ilana çıktığı plan da geçersizdir..." dedi.
Armutlu bölgesinin dönüşümü, geçtiğimiz hafta içinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de gündemine girmişti. Bakan Özhaseki, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, Armutlu'da kamuya ait arazilerin miktarının yüzde 100'ü bulduğunu vurgulamıştı. Özhaseki, vatandaşın bölgede 1 metrekare arsasının bulunmadığını ve bütününün kaçak şekilde bölgede barındığını belirterek:
"Orada her vatandaşa evinin büyüklüğü kadar ev sunacak bir plan yaptım. Çıkıp, onlara "Tapunuz yok" mu diyelim? Doğru olmaz. Orada oturan insanların hepsi dar gelirli. Devletin de bir görevi var.. Nedir, dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak. Oturuyor olması hak sahibi olması için yeterlidir..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde