Danıştay 14. Dairesi, Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında güneş enerjisi santralları kurulmasının önünü açan kararı bozdu.
Danıştay 14. Daire, 1. ve 2. arkeolojik sit alanlarında Güneş Enerji Santrali kurulmasının önünü açan ilk kararını bozdu. 1. ve 2. arkeolojik sit alanlarında mutlak yapılaşma yasağı olduğunu hatırlatan Danıştay, güneş enerji santralleri kurmak için gerçekleştirilen işlemlerin yapılaşma niteliği taşıdığına hükmetti.
Danıştay 14. Daire'de görülen dava, sene başında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 1. ve 2. arkeolojik sit alanlarında Güneş Enerjisi Yapılaşması'nı kabul eden Bakanlık kararının bozulmasıyla sonuçlandı. Kararda bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken Arkeolojik Sit Alanlarına ilişkin kanun maddelerine atıfta bulunularak, toprak yapısına göre Güneş Enerjisi Santralleri kapsamında yürütülen çalışmalara atıfta bulunuldu. Danıştay 14. daire, kurulm sırasında toprak yapısına uygun olarak arazilerde 2 metreye yakın derinliklere kazık çakıldığı, taşıyıcı ayakların zemine yerleştirildiği, kaya zeminlerde ise patlatma usulü kullanıldığına dikkat çekilerek, arazi üzerinde açılan delikler ve hatların yeraltından geçirilmesi amacıyla toprak içinde kazı yapılması gibi işlemlere yer verildiğine vurgu yapıldı.
Kültür ve Turizm bakanlığı'nın arkeolojik sit alanlarında Güneş Enerji Santralları'nın kurulmasına olanak tanıyan Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nca alınmış 662 sayılı İlke Kararı'nın yürütmesini durduran Danıştay kararında, kimi hallerde belli alanlarda yer alan tüm katmanların ortaya çıkarılmasının, onlarcı yılı aşan kazı çalışmaları sonunda mümkün olabildiğine dikkat çekildi. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre Danıştay'ın karar metninde: "Toprak üstünde görünür bir kalıntı bulunmaması altında da arkeolojik kalıntı bulundağı anlamına gelmemektedir..." ifadelerine yer verildi.
Danıştay 14. Daire'de görülen dava, 1. ve 2. Derece Arkeolojik sit alanlarında güneş enerjisi santralları kurulmasına olanak tanıyan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun şubat ayında aldığı karara itirazlar üzerine başlamıştı. 18 Ocak 2017 tarihindeke Resmi Gazete'de yayımlanan karar, bilimsel kazı planlanmaya arkeolojik sit alanlarının bağlı bulunulan koruma bölge kurulunun da görüşü alındıktan sonra müze müdürlüklerinin denetimi ile Güneş Enerjisi Santrali kurulmasına olanak tanıyordu. Söz konusu karar itiraz ise Arkeologlar Derneği, Mimarlar Odası ve Ekoloji Kolektifi Derneği gibi sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilmişti. Kurumlar, söz konusu uygulamaların arkeolojik kalıntılara zarar vereceği ve arkeolojik çalışmalarda yer alan buluntuların bir arada değerlendirilme şansını ortadan kaldırılacağını iddia etmişti. İtiraz başvurusunda bilimsel kazı planlanmamış alanlarda var olan kültür varlığı potansiyelinin korunamayacağı iddiası dile getirilmiş ve bu gerekçelerle kararın iptalı ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açılmıştı.
Türkiye, ülke genelindeki 13 bin 947 adet arkeolojik sit alanıyla birlikte dünyanın en fazla ören yerine sahip ülkelerinin başındayer alıyor. Bu alanların 9 bin 380 adedi 1., 639 adedi 2., 1427 adedi ise 3. arkeolojik sit alanı olarak saptanmıştı. Karma dereceye sahip arkeolojik sit alanı sayısı ise 1530 adet olarak belirlenirken, 971 adet de derecelendirme çalışmasının sürdüğü alanlar yer alıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde