Yabancıya konut satışının en önemli dinamiklerinden olan Arap yatırımcılar son dönemde "emlakçılık" alanında da faaliyet göstermeye başladı.
Gayrimenkul danışmanlık ve emlakçılık sektörü, komisyon bedellerinde önemli bir düşüşe yol açan "Emlakçı Yasası"nın ardından serbest piyasa koşullarından doğan diğer faktörlerin de baskısı altına girmeye başladı. Yabancıya konut satışında önemli pay sahibi olan Arap yatırımcılar özellikle son dönemlerde emlakçılık faaliyetlerine hız vermeleri sebebiyle "emlakçı enflasyonu" üzerinde daha da olumsuz rol oynamaya başladı. Diğer taraftan konutlarını daha da ucuza mal etmek isteyen Arap yatırımcılar, aldıkları araziler üzerinde kendi konutlarını yaparak "müteahhitlik" faaliyetlerine de başlamış oldu.
Körfez ülkelerinden gelen ve gayrimenkul ile bağlantılı sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcıların etkinliği her geçen gün yükseliyor. Konut alımında Avrupalıların son yıllardaki konjontürel gelişmelerle Türkiye'yi terk etmesinin ardından piyasaya önemli ölçüde yerleşen Arapların özellikle son dönemde emlakçılık faaliyetlerine başlaması, danışmanlık sektöründe tartışmalara yol açtı. Özellikle Marmara Bölgesi'nde yoğunluklu olarak faaliyet gösteren Arapların hazır konutların pazarlamasında yine Körfez Ülkelerindeki alıcılara yönelik pazarlama faaliyetleri yürüttüğüne dikkat çekiliyor. Arap girişimciler diğer taraftan, maliyetleri daha da aza indirme amacıyla arsa satın alarak kendi konutlarını kendileri yapma yoluna gidiyor.
Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren Arap emlakçıların daha uygun fiyata aldıkları konutları kendi ülkeleri ve Ortadoğuya sattığını söyleyen Gayrimenkul Yatırım UZmanı Burçin Şahindur, bu yatırımcıların İstanbul, Yalova, Sakarya ve Kocaeli'deki yatırımlarının son bir kaç yıl içinde yüzde 45 aranında arttığını söyledi. Şahindur, doğrudan yatırım yapmaya gelen kimi grupların da yatırım maliyetlerini düşürme amacıyla arazi satın almaya devam ettiğini vurgulayarak: "Özellikle İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Sakarya’da arazi yatırımları son birkaç yılda % 45 arttı. Arazilerin konut projelerine dönüştürülme çalışmaları da devam ediyor. Kısa zamanda Arapların Türkiye’deki müteahhitler ve emlakçılarla yarışabilir hale geleceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Arapların konut sektörüne olan ilgisinin emlak danışmanlığı ve müteahhitlik alanlarına kaymaya başladığını ve hazır konut projelerinin önemli bir kısmının yatırımcıdan ziyaret Arap emlakçılardan satın alınır hale geldiğini belirten Şahindur: "Konutları satın alıp kendi bölgelerine pazarlıyorlar. Bu durum aslında Arap sermayesinin Türkiye’ye çekilmesi açısından önemli bir hamle ancak bir yandan özellikle sayısı binlere ulaşan Türk emlakçılar için endişe yaratabilir. Çünkü Araplar artık daha spesifik noktalarla ilgileniyorlar. Daha bilinçli ve daha seçici davranıyorlar. Türkiye’yi artık iyi tanıyor ve yeni projeler için stratejik önemi güçlenen bölgeleri tespit ederek, maliyetlerin düşük olduğu zamanlarda yatırım yapmaya başlıyorlar" ifadelerini kullandı.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Ayrıntılar için tıklayın...
Ordu'nun 2 bin rakımlı kayak merkezi Çambaşı Yaylası, özellikle Arap yatırımcının yoğun ilgisiyle faaliyetlerine başladı. Kayak Federasyonu tarafından işletilmekte olan merkeze yönelik Arap ilgisinin yeni bir yatırım hamlesine vesile olması bekleniyor. Arapların Çambaşı Yaylası'na gelerek incelemelerde bulundukları ve bir tatil köyü planı yaptıkları konuşuluyor. Bu yatırım için 60 milyon doların gözden çıkarıldığı belirtiliyor.
Ordu'nun kayak merkezi ve kış turizminin merkezi olarak faaliyet göstermekte olan Çambaşı Yaylası'na son günerde Araplar akın ediyor. Gösterilen yoğun ilgiye paralel olarak Arap sermayesinin bölgeye tatil köyü planı yaptığı ve 60 milyon dolarlık bir yatırıma hazırlandıkları belirtildi. Bölgeyle ilgilenen bir yatırımcının yendien Çambaşı Yaylası'na geldiği ve incelemelerde bulunduğu bilgisi edinildi. Kentin Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası'nıngeçen ay hizmete alınan kayak merkezi vesilesiyle yoğun bir turist akışına tanıklık etmeye başladığını söyleyen Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya da bu Arap yatırımcının ilçeye ilgisini doğruladı. Kaya, bu arap yatırımcının daha önce de bölgeye gelerek araştırma ve inceleme gerçekleştirdiğini belirterek: "Bölgenin yüksek bir turizm potansiyeli var..." ifadelerini kullandı.
Çambaşı Yaylası'nın kayak merkezinin hizmete alınmasıyla birlikte bölgeyi ziyaret eden yabancı turist sayısında önemli bir artış yaşandığını ve turizm odaklı çalışmaların turist akışını hızlandırdığını belirten Başkan Kaya: "Bu yıl ilçeye yoğun bir Arap turist ilgisi oldu. 200 bin turistin büyük bir çoğunluğu Araplardı. Ziyaretçiler yaylamızı ziyaret ederek, kayak merkezi tesislerini ziyaret etti. Diğer yatırımların da hizmete geçmesiyle birlikte yılda 2 milyon turist seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız bu yönde gerçekleşecek..." dedi.
Başkan Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ihale ettiği kesimlerle görüş alış verişinde bulunmak amacıyla Arap yatırımcıların geldiğini ve bölge hakkında yatırımcılara bilgi verdiklerini belirterek: "Yatırımcı ile görüş alışverişinde bulunduk. Bu firmayla görüşüp 2 bin yataklı otel ve tatil köyü projesi için görüştük. Bunlar, Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden futbol takımlarının kamp yapabilecekleri bir yer arayışındalar. İstedikleri yer kayak merkezine çok yakın. Doğu Karadeniz Bölges'nde imar planı olmadığı için belli bir palana göre neler yapılabilir bunun çalışmasını yapıyorlar..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde