Başbakanın çılgın projelerinden olan ve Anadolu Yakasına ikinci bir kent kurulmasını amaçlayan proje için çalışmalar başladı
14 Şubat 2013
Kanalistanbul, Yenişehir ve Bio İstanbul'un ardından Tuzla ile Gebze arasında yapılması planlanan 500 bin nüfuslu şehir, bilim, teknoloji ve kongre merkezi olarak değerlendirilecek
Avrupa yakasında yapılacak Bioistanbul için tüm çalışmalarını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Anadolu'ya yapılacak ikinci 500 bin nüfuslu şehir için de çalışmalara başladı. Anadolu yakasına yapılacak ikinci şehir İstanbul'u Avrupa'nın kongre turizminin başkenti ve bilim araştırmalarının merkezi yapacak. Tuzla-Gebze arasında inşa edilecek, teknoparkların ve kongre merkezlerinin yoğunlukta olacağı yeni şehir aynı zamanda, deniz, hava, kara ve demiryolları ile ulaşım ağı içinde yer alacak.
Bio İstanbul'da "Sağlık Şehri ve Sağlık Turizmi Merkezi" konseptini belirleyen Bakanlık, Bakan Erdoğan Bayraktar başkanlığında yaptığı toplantı sonunda Anadolu yakası için de "Teknoloji ve Kongre Turizmi Merkezi" konseptinde karar kıldı. Bakanlığın çalışmasına göre, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hemen doğusundan başlayarak Akfırat mahallesi üzerinden Gebze'ye doğru genişleyecek ikinci şehir, teknoparklar ve dev kongre merkezleri ile "Bilim ve kongre şehri" olacak. İstanbul'a son yıllarda artarak karşılanamayacak duruma gelen kongre talepleri ve üniversitelerle sanayi dünyasını teknolojik araştırmalar için bir araya getirme fikri bu tercihte etkili oldu. Sabiha Gökçen Havaalanı, deniz otobüsleri, hızlı tren hattı ve yapılacak metro sayesinde de bölge bir ulaşım ağı içinde yer alacak. Sabah Gazetesinde yer alan Mehmet Ali Berber’in haberine göre ise Anadolu Yakası’nın yeni yerleşim yerindeki bölmeler şöyle olacak:
“Teknoloji Merkezi: İstanbul'da bütün üniversiteler kendilerine teknopark yaparken, bu teknoparkların sanayi ile beraber çalışması ve ortak büyük projeler üretmesi için gerekli altyapı henüz sağlanamadı. Yeni şehir üniversite ve sanayi dünyasına eşsiz avantajlar sunacak. Üniversitelere kullanmaları için verilecek teknoparklarda iş dünyası ile teknolojik çalışmalar yapılacak. Her yıl bu çalışmalar bu bölgede yapılacak kongrelerle dünyaya tanıtılacak.
Eğitim Merkezi Olacak: Yeni yapılacak şehrin eğitimde de cazibe merkezi olması hedefleniyor. Kurulacak teknoparklar, Balkanlar, Avrupa ve Ortadoğu'daki teknik üniversite öğrencileri için çok önemli bir fırsat olacak. Bu teknoparklar Türk teknolojisinin gelişmesi için büyük bir altyapı sunmanın yanında Türkiye'nin tanıtılmasında da büyük rol oynayacak.
Kongre Merkezi: İstanbul, Türkiye'nin artan ekonomik dinamizmi, jeopolitik konumunun güçlenmesi ve yeni pazarlara açılmak için eşsiz bir konumda. Bu nedenle hem Türkiye'yi yerinde incelemek hem de İstanbul'u gezmek isteyenler kongre için İstanbul'u tercih ediyor. Bugün dünyada kongre merkezleri arasında 9. sırada bulunan İstanbul için uzmanlar çok daha büyük bir potansiyelin olduğunu dile getirirken, Viyana, Paris ve Barselona ile yarışacak seviyeye gelecek. Dünya'da bu üç şehir kongre turizminde zirvede yer alıyor.
Otel İhtiyacına Çare: İstanbul'da tüm zamanlarda otellerin doluluk oranı yüzde 98 düzeylerine ulaştı. Dünyanın önemli kongre organizasyonları İstanbul'a gelmek istiyor ancak kongre merkezlerinin birkaç yıllık programları çoktan dolmuş durumda. İstanbul'un önemli kongre merkezlerinde 2017 yılına kadar büyük kongreler için rezervasyonlar şimdiden doldu. İstanbul'un otel ihtiyacı bu şekilde karşılanırken, şehir merkezindeki bu yöndeki yoğunluk da bu bölgeye kayacak.
Yine aynı haberde yer alan bilgiye göre Bakanlık, proje için dünyadaki örnekleri inceliyor. İlk olarak, yakın zamanda benzer teknopark ve kongre bölgelerinin kurulduğu, Mumbai, Los Angeles, Belgrad, Viyana ve Tokyo'daki örnekleri inceleyen Bakanlık, Türkiye mimarisine en uygun projeleri hayata geçirecek. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hemen yanından başlayarak inşa edilecek şehre TEM otoyolu, D-100 karayolu ve yeni genişletilen eski İzmit yolu ile sorunsuz ulaşım sağlanacak. Pendik'e uzatılacağı müjdesi verilen metro da yeni şehre kadar getirilecek. Ayrıca Pendik ve Tuzla sahillerine deniz yolu ulaşımı da bu bölgeyi daha cazip hale getirecek. Hızlı tren projesi de bu şehre uğrayacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde