Alo 181 nedir? Neden kurulmuştur?

Alo 181 nedir neyin numarasıdır diye düşünüyorsanız çevre ve şehircilik bakanlığı çağrı merkezi ve şikayet hattı yani ALO 181 ne işe yaradığını bu yazıdan öğrenebilirsiniz!


1 Ocak 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde hizmet vermeye başlayan Alo 181 hattı 24 saat kesintisiz olarak hizmet veriyor... Peki, Alo 181 nedir? İşte yanıtı...

7 gün 24 saat hizmet veren, daha yaşanabilir bir çevre ve daha bilinçli bir toplum oluşturma gayretiyle çalışmalarını sürdüren Alo 181 hattı, çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayetleri değerlendiriyor. Bunun yanında bakanlık mevzuatına ilişkin tüm konularda çağrı merkezinden bilgi alınabiliyor. Çevresel Etki Değerlendirme, Mekansal Planlama, Tabiat Varlıkları, Yapı Denetim ve  Mesleki Hizmetler bakanlığın kapsadığı konular arasında yer alıyor. Çağrı merkezi Türkiye’nin 81 ilinden gelen şikayet, ihbar ve bilgi taleplerini değerlendirerek, denetimleri gerçekleştiriyor. En kısa zamanda da vatandaşlara geri dönüş yapılıyor.

Alo 181 nedir? 

Kesintisiz hizmet veren Alo 181 hattı ''Çevre ve Şehircilik Hattı'' olarak biliniyor. Alo 181 hattını arayan vatandaşların çoğu ise kentsel dönüşüm ile ilgili sorular yöneltiyor.

Alo 181 neden kurulmuştur? 

Çevre sorunları, hava, su ve toprak kirliliği gibi konularda hizmet verilen Alo 181 hattından riskli yapı, riskli alan ve rezerv alanı ile ilgili konularda da bilgi alınabiliyor. Kentsel dönüşüm sırasında da yaşanan sorunları ve şikayetleri Bakanlığa ileten hat, çözüm yolu aranmasına olanak sağlıyor. 

Süreç nasıl işliyor? 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışma alanındaki her türlü bilgi ihtiyacının karşılandığı Alo 181 hattında öncelikle başvurular kayıt altına alınıyor. Sonrasında ise ilgili birimlere aktarılıyor. İllerden alınan ihbar ve şikayetler ilgili il müdürlüğüne aktarılıyor ve gerekli incelemeler yapılarak 15 gün içinde vatandaşlara geri dönüş yapılıyor. 

Alo 181'in iş kapsamı nedir? 

Çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181 çağrı merkezine iletilebiliyor. Çevresel etki değerlendirme, mekansal planlama, tabiat varlıkları, yapı denetim, mesleki hizmetler, imar konuları gibi konularda çağrı merkezinden bilgi alınabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilden gelen şikayet, ihbar ve bilgi taleplerini inceleyerek müdahalede bulunuyor ve denetimlerini gerçekleştiriyor. 

Vatandaşların hakları nelerdir? 

Alo 181 Türkiye'nin en önemli konularından biri haline gelen Kentsel Dönüşümde de etkin bir rol alıyor. 6,5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde de vatandaşlar, merak ettikleri konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebiliyor. Riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra nerede kalacak, kira yardımı kimlere, nasıl yapılacak, kaçak yapılarım konumu ne olacak, kredi süreci nasıl işleyecek? gibi soruların cevaplarını Alo 181 çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz. 

Kentsel Dönüşüm kira yardımı ne kadar? detaylar için 'Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Tapu ve kadastro da hizmete girdi

Alo 181 hattını arayarak Tapu ve Kadastro mevzuatı hakkında bilgi alınabiliyor. 24 saat hizmet veren birim ile tapuda online randevu işlemleri telefonla çözüme kavuşuyor. Bakanlık bu hizmet ile Tapu ve Kadastro birimlerine yönelik soru, istek, randevu ve şikayetlerin takibi ile hizmetin iyileştirilmesi işlemlerini tek bir merkezden yürütülmesini sağladı. 

Kentsel Dönüşüm ile ilgili detaylar için 'Kentsel Dönüşüm Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Kentsel dönüşüm ile ilgili her soruda Alo 181

Alo 181 Türkiye’nin en önemli gündem maddesi haline gelen kentsel dönüşüm konusunda da tüm merak edilenlere cevep veriyor. 6,5 milyon binanın yenilenmesi gereken afet riski altındaki alanların dönüşümünde, vatandaşlar öğrenmek istedikleri her şeyi Alo 181 hattından öğrenebiliyor. Riskli bina tespiti nasıl yapılır, yıkımdan sonra nerede kalınır, kira yardımı kimlere ne oranda yapılır, kaçak yapıların durumu, hacizli dairenin durumu, kredi süreci gibi konularda vatandaş aydınlatılıyor. 24 saat hizmet veren Alo 181 hattı, Tapu ve Kadastro alanında da hizmet veriyor. Bu sayede tapuda online randevu işlemleri telefonla çözülüyor.

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR