Alışveriş caddelerinde normale dönüş başladı mı?

İstanbul'un büyük alışveriş caddelerinde altyapı çalışmaları ve kentsel dönüşümle başlayan kaçış yavaş yavaş sonlanıyor. Cushman&Wakefield araştırması caddelerin eski günlere dönme eğiliminin hızlandığını gösteriyor.

İstanbul'un önemli caddelerinin alt yapı çalışmaları ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin baskısı ile başlayan küçülme eğilimi sonlanmaya başladı. Cushman&Wakefield. tarafından hazırlanan 5. İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu İstiklal Caddesi'nin eski canlılığına dönüş eğilimi gösterdiğine işaret ederken, kentsel yenileme baskısının azalmasıyla gyiim ve ayakkabı sektöründeki ilginin de arttığına vurgu yaptı. 

Kentsel yenilemenin baskısı kırılıyor

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan ve İstiklal, Nişantaşı ve Bağdat Caddesi gibi İstanbul'un en önemli caddelerinin analiz edildiği 5. İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu yayınlandı. Büyük alışverş caddelerinde başlayan kentsel yenileme çalışmalarının azaldığı ve paralel olarak da caddeler toplamında 122 adet olan boş dükkan sayısının 58'e gerildiğine dikkat çeken araştırmada kiralama işlemlerinin önemli bir kısmının giyim ve ayakkabı sektörüne ait olduğu görüldü. 

İstiklal Caddesi eski günlerine dönüyor

Raporda İstiklal Caddesi'nde güvenlik sıkıntısının azalması ve nostaljik tramvayın 2018'de yeniden açılmasına paralel olarak iyileşme sinyallerinin güçlendiği belirtildi. Bölgedeki inşaat halindeki bina sayısının azalması ve boş mağaza sayısının düşmesine paralel olarak Atatürk Kültür Merkezi projesinin tamamlanma staretijsinin de İstiklal Caddesi'nin eski günlerine dönme beklentisini güçlendirdiği üzerinde duruldu. 

Bağdat Caddesi'nde kiralama işlemleri artıyor

Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının en çok etkilediği merkez olarak öne çıkan Bağdat Caddesi'nin de masaya yatırıldığı araştırmada bu tip faaliyetlerin ara sokaklarda devam ettiğine dikkat çekildi. 2018 yılında toplam perakende arz sayısının 342 mağazaya ulaştığı ve boş mağaza sayısının da düşüşe geçmesiyle ortalama ziyaretçi sayısının yükseldiği bölgede kiralama işlemleri 2018'de bir önceki yıla kıyasla iki katına yakın bir gelişme kaydetti. Rapora ilişkin analizde: "Son 1 sene içerisinde boş olan 59 mağazanın %50’sine yakını kiralanabildi. Toplamda gerçekleşen 54 kiralama işleminin 45’i yeni giriş, 6’sı yer değiştirme ve 3’ü de mevcut markaların büyümesi veya renovasyon projesi olarak kaydedildi. 2018 yılında Bağdat Caddesi uluslararası marka sayısı 45’ten 60’a çıktı" denildi

Nişantaşı bölgesinde son durum

Kentsel dönüşüm çalışmalarının baskısının yoğun biçimde hissedildiği Nişantaşı Bölgesindeki faaliyetlerde 2018 yılı genelinde bir rahatlama hissedildi. Boş durumda olan mağaza sayısının yüzde 50'lik kısmının kiralandığı bu bölgeye ilişkin "Son 1 sene içerisindeki 50 kiralama işleminin 13’ü Abdi İpekçi’de, 16’sı Rumeli Caddesi’nde, 19’u Teşvikiye ve 2’si de Vali Konağı Caddesi’nde gerçekleşti. Rapora göre, Rumeli Caddesi ve Teşvikiye’de geçen yıla kıyasla kiralama işlem sayıları her iki cadde için de üç katına çıktı" ifadelerine yer verildi. 

Küçülme 2016'da başlamıştı

Cushman&Wakefield, 2016 yılının üçüncü "İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu"nu yayınladı. Rapora göre, Eylül ayında, İstanbul'un üç önemli alışveriş caddesindeki toplam marka sayısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 oranında düşüş yaşandı. Söz konusu dönemde marka giriş sayısı 67, marka çıkış sayısı ise 95 oldu. 

İstanbul Alışveriş Caddeleri'nde son durum

İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan İstiklal Caddesi ile Nişantaşı Bölgesi ve Anadolu Yakası'nda yer alan Bağdat Caddesi'ni kapsayan 3 büyük alışveriş caddesinin analiz edildiği Cushman&Wakefield Raporu, söz konusu lokasyonlarda faaliyet gösteren marka sayısındaki düşüşün sürdüğünü gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 oranında marka kaybı saptandı. 

İstiklal Caddesi Orta Doğu etkisi altında: Boşluk oranları büyüyor

Raporda, İstiklal Caddesi'nin güvenlik endişeleri nedeniyle ciddi bir insan trafiği kaybına uğradığına dikkat çekilirken, 5 uluslararası ve 12 yeme-içme markasının çıkış yaptığına vurgu yapıldı. Bölgeye girişlerin yoğun biçimde yerel markalardan oluştuğuna dikkat çeken"İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu", bölge turizmine en yüksek katkının Orta Doğulular tarafından sunulduğuna dikkat çekti. Raporda, yeni donanımın bu kitlenin tercihlerini yansıtmaya başladığına da dikkat çekilirken, boşluk oranlarının son bir yılda yüzde 10'lar düzeyine çıktığı belirtildi. 

Cadde'de kayıp: 75 bin metrekare
Toplam stokun  bina yenileme faaliyetleri kapsamında 75 bin metrekare düzeyinde gerilediği Bağdat Caddesi'nde 43 markanın çıkış kararı aldığı saptandı. 9 markanın ise mevcut binanın yenilenmesi nedeniyle, yine cadde üzerinde başka bir yere taşındığını vurgulayan raporda, diğer iki merkeze kıyasla Bağdat Caddesi'nin daha iyi bir performans gösterdiğine dikkat çekildi. Üç Alışveriş Caddesi'nin toplam kiralama işlemlerinin yüzde 40'i Bağdat Caddesi'nde gerçekleşti. Bölge, özellikle de erişilebilir lüks markaların Anadolu yakasındaki toplanma merkezi olma niteliğini korudu.

Nişantaşı'nda son durum

Nişantaşı'nın cazibesini korumayı sürdürdüğüne dikkat çeken araştırma, diğer taraftan boşluk oranlarının yüzde 5 düzeyinden yüzde 12'ye çıktığına da vurgu yaptı. Bölgede 39 kiralama işlemi gerçekleştirilirken bunalırn 34 adedi yeni girişlerden oluştu. Diğer taraftan raporda toplam 49 markanın Nişantaşı'ndan çıktığı bilgisine de yer verildi. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR