Akkuyu Nükleer'e Fransız gözetmen

Akkuyu Nükleer projesinin nükleer güvenlik gözetimini Fransız mühendislik grubu Assystem'in üstlenmesiyle ilgili anlaşma imzalandı

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS'nin yapımını sürdüren Akkuyu Nükleer A.Ş. nükleer güvenlik alanında gözetmen olarak Fransız mühendislik grubu Assystem ile anlaşma imzaladı. Rus devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Assystem arasındaki anlaşmanın haberini Rus haber ajansı Sputnik dünyaya duyurdu.

Tesislerin gözetimini üstlenecek

Sputnik'ten yapılan açıklamada, taraflar arasında tam 6 yıl boyunca geçerli olacak anlaşma ile birlikte Assystem firması Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun kriterlerine uygun biçimnde montaj ve inşaat işleri esnasında nükleer güvenliğin teminini sağalayacak ve tüm yapı, bileşen ve sistemlerin de denetimini gerçekleştirecek. 

Akkuyu ve Sinop ilk adım

Cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında üniversite öğrencileri ile bir araya gelen ve gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Sinop ve Akkuyu Nükleer santral yatırımlarının Türkiye için bir ilk olacağını belirterek: "Üçüncü bir nükleer santral için de görüşmelerimiz sürüyor." dedi.  

Her nükleer yatırımı yüzde 10'luk ihtiyacı karşılayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin tek başına Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'luk kısmını karşılayacağını hatırlatarak: "Belki de bir diğer yüzde 10'luk kısmı da Sinop ile karşılayacağız. Benzer bir performans sonraki adımlarda da gösterilecek." ifadelerini kullandı. Nükleer enerji alanına ilişkin eğitim alması için Türkiye'den 300 gencin de Rusya'ya gönderildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu ileri bir teknoloji" ifadelerini kullandı. 

Fransızlar, Çinliler ve Japonlarla görüşülüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santral projesinin bitirilmesiyle bir o kadar daha öğrencinin yurt dışına gönderilmesinin mümkün olacağını vurgulayarak: "Yeni santrallerle ilgili olarak Japonya ve Fransa ile çalışmalar yürütüyoruz. Büyük ihtimalle üçüncü santrali Çin ile yapma durumumuz bile var. Anlaşırsak öğrencilerimizi buralara da göndereceğiz. Buna ihtiyacımız var. Enerji ihtiyacımızın büyük kısmını nükleer enerji ile karşılamalıyız." şeklinde konuştu. 

'Nükleer tehlikelidir' oyununa gelmeyeceğiz

Diğer taraftan, nükleer enerji konusunda yürütülen propaganda çalışmalarına aldırmayacaklarını ve nükleer enerjinin çevre için tehlike oluşturduğu yönündeki bildirimlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan:"Dünyada nükleer enerjiyi kullanan ülkeler hangileri? Buna karşı olduğunu söylüyorlar ama bir çoğu da kullanıyor. Bu oyuna artık gelmeyeceğiz ve kendi nükleer enerji santralimizi yapacağız. Herkes biliyior. Emisyon ölçümleri yapılıyor ve tertemiz bir enerji kullanılıyor." dedi. 

İnşaat devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak: "Biliyorsunuz açılışı Sayın Putin ile birlikte yaptık. Şimdi hedefimiz ikinciyi bir an önce başlatmak. SOnra da üçüncüsü. Buralarda da gençlerde istifade edeceğiz. Çünkü temiz, güvenilir bir enerjiye ihtiyacımız var. Bunu da halledeceğiz. Tamamlandığında 10 bin kişiye istihdam sağlamış olacağız." dedi. 

Akkuyu'nun temel atma töreninden notlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralı AKKUYU NGS'nin temel atma törenini gerçekleştirmişti.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Türkiye'nin enerji güvenliği açısından taşıdığı değere dikkat çekerek: "Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u Akkuyu Santrali'nden sağlanacaktır." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın törende altını çizdiği bazı hususlar şöyle:

"Türkiye için tarihi bir an"

Bugün gerek ülkemizin kalkınması greekse Rusya ile enerji iş birliği adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali nin temelini bugün burada Putin ile birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Kendisi ve kıymetli heyet üyelerine bu anlamlı günde heyecanlarımıza ortak oldukları için teşekkür ediyoruz."

"Türkiye-Rusya ortaklığının sembolü"

Bu proje, ülkelerimizin son 15 yılda ikili münasebetlerde kat ettiği mesafe çok önemli bir referanstır. Bu yıl 7. kez toplanan işbirliği konseyi de ilişkilerimizin geldği seviyenin sembolü olmuştur. Birlikte çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Türk Akımı Doğl Gaz Hattı ve Akkuyu Nükleer Güç Santralı bunlardan yalnızca bir kaçıdır."

Rusya Devlet Başkanı Putin, Akkuyu için ne dedi? 

"Türkiye'nin 100'üncü yıl hedefi"

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu enerjiye ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Son 15 yılda gerek petrol gerekse yenilenebilir alanlarda çok önemli projeleri hayata geçirdik. Ülkemizin güvenli ve sürdürülebilir enerjiye sahip olması için nükleer enerji önemli bir yer tutuyordu. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını da özel bir açılışla taçlandırmış olacağız. Türkiyenin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unun karşılayacaktır."

"31 ülke elektriğini nükleer santraller aracılığıyla karşılıyor"

"Hali hazırda 31 ülke kullandığı elektriğinin önemli bir bölümünü 450 nükleer santralden elde ediyor. 16 ülkede 55 santral de inşaat halindedir. Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. İlk reaktörün 2023 yılında devreye alınmasıyla, Türkiye'de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olmuş oluyor."

Temiz enerji olarak nükleerin enerji kullanım sepeti dengeleniyor

*Nükleer santraller temiz enerji türüdür. Bunlar karbon dioksik salımını olmadığı için aynı zamanda iklim değişikliğine karşı da önemli rol oynayacaktır. İnsan kaynağımızın yetişmesinde de katkı sunacaktır. Öğrencilerimiz Rusya'da öğrenim görüyor. Bu gençlerimizin öğrenimlerinin sonunda ülkemize Akkudönerek önemli görevler üstlenecektir."

Akkuyu ne zaman hizmet vermeye başlayacak? Enerji Bakanı Berat Albayrak açıkladı...

"Türkiye'nin yarım asırlık hayali"

"Türkiye'nin yarım asırlık hayalini hayata geçirmek de bize nasip oldu. Putin başta olmak üzere tüm Rus yetkililerle bu kararı uygulamada önemli temaslarımız oldu. Kendileriyle takdire şayan işbirliği sergiledik. Kısa sürede mesafe alabilmemizin sebebi, iki tarafın ortaya koyduğu işbirliği ruhudur. Dostum Putin başta olmak üzere Rus yetkililere teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Başbakanımıza, TBMM Başkan ve milletvekillerine verdikleri destek için teşekkür ederim. İlk reaktörünü 2023 yılında işletmeye alma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde Rusya'da bölgesel meseleler konusundaki işbirliğimizi artırmayı hedefliyoruz. İnşaatın en kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum"


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR