ACO atık sudan 240 milyon dolar çıkaracak

Su yönetimi şirketi ACO Türkiye'nin ofisine misafir olduk. AKO Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay bize ACO Türkiye ve su yönetimi hakkında bilgi verdi

18 Mart 2013 / emlakwebtv
Türkiye Gayrimenkul Sektörü hızla gelişiyor, gayrimenkul sektörünün gelişmesi ile birlikte yeni kavramlar ile tanışıyoruz. Su yönetimi, yeşil binalar, enerji verimliği bunlar arasında. Su yönetimi şirketi ACO Türkiye'nin ofisine misafir olduk. AKO Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay bize ACO Türkiye ve su yönetimi hakkında bilgi verdi.

Öncelikle su yönetiminden bahsedilebilmesi için bir bina olması gerekiyor. Bir yapıyı düşünüyoruz, yapıda su yönetimi binanın içinde ve dışında yapılır. Sışındaki su yönetimi binaya yağmurlar ile ve çeşitli çevresel faktörler ile gelen suyum drenaj kanalları ile toplanıp tekrar doğaya kazandırılmasıdır. Bu dış su yönetimidir. Binanın dışında yaptığımız su yönetimi ise lavabolarda, musluklarda, tuvaletlerde, mutfaklarda kullandığımız suyun çeşitli paslanmaz çelik ekipmanlarla birlikte binanın altında toplanması, ardından içerisindeki yağın ve gıdanın varsa petrolün ayrıştırıldıktan sonra tekrar doğaya verilmesi biz buna su yönetimi diyoruz.

Atık suyun yeniden değerlendirilmesi konusunu 2'ye ayırıyoruz aslında. Çünkü bazı su yönetimi firmaları atık suyun tekrar kullanılması ile ilgili faaliyet gösteriyorlar. Biz ise atık suyun içindeki gıda petrol ve yağın ayrıştırılması konusunda faaliyet gösteriyoruz.

Türkiye'de uyguladığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz? Hangi projelerde ACO imzası var?

ACO Türkiye'de 2006 yılında kuruldu. 2006 yılında bu yana da çok önemli bir çok yapıya imza atmış durumdayız. Örneğin havaalanı konusunu ele alalım. Türkiye'de 34 havaalanı var. Bunlardan 8'ini biz yaptık. Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Bodrum Havalimanı, Antalya Havalimanı bunlar bizim yaptığımız işler. Büyük yapılara bakacak olursak da önemli alışveriş merkezleri, iş merkezleri, Zorlu Center'daki tüm su yönetimi işlerini, Sapphire'in tüm su yönetimi işlerini, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü, İş Bankası Genel Müdürlüğü, Yapı Kredi Genel Müdürlüğünü biz yaptık.

Önemli yatırımlarda yatırımcının tercihi genelde ACO olmuştur. Neden ACO'yu tercih etmektedir, bizim su yönetimi işlerimizin yatırımcıya kazandırdığı ekonomik değer de mevcut. Hem yapının kullanım ömrünün uzatılması hem çevreye daha az atıkla daha az zarar verilmesi yatırımın geri dönüşü değerlendirildiğinde genelde büyük yatırımcının tercihi ACO olmaktadır.

Su Yönetiminin ekonomiye katkısı nedir? Türkiye'de doğru su yönetimi yapılması halinde ne kadarlık bir kazanç sağlanır?

Su yönetiminin ekonomiye katkısını biz iki boyutlu olarak ele alabiliriz. Bunlardan birincisi su yönetimi yapmadığımız taktirde çevreye vermememiz gereken atıkları veriyoruz, yani çevreyi kirletiyoruz. İşin maddi boyutundan çok çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz. Bu birincisi, ikincisi işim maddi değeri aslında çok büyük. Cari açığın da düşürülmesine yönelik olarak doğru su yönetiminin büyük katkıları olabilir. Bugün biz su yönetimi kurmadan bir alışveriş merkezi kurarsak her bir litre atık yağ için 0.60 dolar altyapımıza zarar veriyoruz. Türkiye'de 350 bin ton atığı biz ayrıştırmadan doğaya atıyoruz. Buradan Türkiye'nin yıllık kaybı alt yapı sistemlerinde  210 milyon dolardır. Türkiye'nin 210 milyon doları sokağa atacak kadar zengin olmadığını düşünüyoruz. Bu değeri geri kazanabileceğimize inanıyoruz. Su yönetim sistemlerinde toplanan bir atık var. Bu nedir, atık yağlar. 350 bin ton atığı biz su yönetim sistemi ile toplayabilirsek 250 bin ton biyodizel elde edebiliriz. Bugün 250 bin ton biyodizelin ekonomik değeri yaklaşık 500 bin dolar. 

Projede su yönetim sistemlerinin kurulmasının maliyeti nedir? 

Toplam inşaatın binde 2'sine denk gelir. Şöyle bahsedeyim size dünyadaki inşaat pazarı 4.6 trilyon dolar. Dünyadaki projeler içinde su yönetim sisteminin maliyeti 10 milyar dolardır. Türkiye'ye bakacak olursak, Türkiyede inşaat pazar 120 milyar TL, bunun binde 2'si oranında bir su yönetim pazarı Türkiye'de öngörüyoruz.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR