Enerji Verimliliği Derneği kuruldu

Enerji verimliliği, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu konularında tüketici hak ve sorumlulukları konularında faaliyet gösterecek "Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği" faaliyetlerine başladı.

Türkiye'de "enerji verimliliği" alanında faaliyet gösterecek ilk sivil toplum kuruluşu "Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği" faaliyetlerine başladığını duyurdu. Dernek, enerji verimliliği, ısı yalıtımı, enerji tasarrufu gibi konularda tüketici hak ve sorumlulukları gibi konular üzerinde ve Türkiye'de enerji verimliliği hedefi için kamuoyunda farkındalık yaratma hedefiyle faaliyet gösterecek. 

Türkiye için ihtiyaçtı

Türkiye'nin ve dünya ülkelerinin uzun süredir gündeminde yer alan maddelerden biri olan enerji tasarrufu ve verimliliği alanlarında faaliyet gösterecek Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği, faaliyetlerine başladı. Başlangıç noktası olarak yapılarda enerji verimlililiğini birincil misyon olarak belirleyen VERIMDER, iştigal alanını yalnızca yapılarla sınırlı tutmayacak. Enerji verimliliği bilincinin kamuoyunda oluşmasını sağlamayı hedefleyen Dernek, saha çalışmaları, araştırmalar, iletişim kanallarından hareketle genellemeler yapmak ve konferanslara katılmak gibi girişimlerde bulunacak. 

Enerji verimliliğinde 2023 hedefi Ayrıntılar için tıklayın... 

İcra Kurulu Başkanı Prof. Alkin: "Hedef enerji verimliliği"

Enerji maliyetlerinin ekonomi üstündeki yükünü hafifletmeyi, küreel ısınmanın neden olduğu felaketleri önlemeyi ve enerjinin etkin/verimli kullanmayı hedeflediklerini söyleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Her geçen gün artan enerji ihtiyacımıza karşın dünyamızdaki fosil enerji kaynakları ne yazık ki sınırlı. Bu enerjiyi verimli kullanmadığımız takdirde gelecek nesillerin kullanabileceği enerji kaynakları olmayacak." şeklinde konuştu. 

Enerji maliyetleri ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Prof. Alkin, Türkiye'de her yıl tüketilen enerji maliyetlerinin ülke ekonomisini etkilemeye devam ettiğini ve yapılan araştırmaların da enerji verimliliği ve tasarrufu ile maliyet sorununun giderilebileceğini gösterdiğini belirterek: "Rotamızı her zaman enerji verimliliği olarak belirlediğimiz, Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği ile, toplumun pek çok farklı kesimini bir araya getirerek ülkemizde bu konuda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Sahip olduğumuz bu sorumluluk bilinci ile tüm yapılarda enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz"  ifadelerini kullandı. 

Mevcut standartların geliştirilmesi hedefi

Türkiye'de enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması adına ısı yalıtımı uygulamalarıı konutusunda mevcut standartlar güncelleştirilmesinin önemine de dikkat çeken Prof. Alkin: "Özellikle ülkemizdeki denetim birimleri ile işbirliği ortamı oluşturarak sektörde standartlara ve yönetmeliklere uyum konusunda test ve belgelendirme fonksiyonu üstleneceğiz" ifadelerini kullandı. 

Avrupa'nın enerji verimliliği yönetmeliği Türkiye'ye geliyor

Avrupa Birliği ülkelerinde hane içi enerji kullanım verimliliğinin maksimum düzeye çıkarılmasını hedefleyen "Enerjiyle İlgili Ürünler Yönetmeliği"nin Türkiye'ye de getirilmesi için çalışmalar başladı. Ekolojik gereksinimlerin baz alındığı yeni uygulama evlerde enerjiyi yönlendiren mekanizmalarda standartlaşma ve kimi durumlarda zorunluluk getiriyor. Enerjiyle İlgili Ürünler Yönetmelil'nin temel amacı ise kaynak kullanımında tasarruf ve zararlı emisyonların azaltılması... 

Hanelerde yoğuşmalı kombi zorunluluğu

Söz konusu uygulamanın en önemli sonucu ise ülke içinde üretimi gerçekleştirilen ya da ithal edilen 400 kilovata kadar ısıtma kapasitesine sahip kazan ve kombilerde yoğuşmalı teknolojinin zorunlu hale getirilmesi olacak. Yeni tip kazan ve kombilerde verimliliğin ön planda tutulduğu bir çerçeve yaratılarak, eski modellere kıyasla yüzde 15 daha güçlü tasarruf olanağı sağlanmış olacak. Bu sayede de doğalgaz tüketim ve faturasının azaltılarak makro ekonomiye katkı sunması beklenecek. Çevre dostu olarak nitelendirilen yoğuşmalı kombiler ile standart kombiler arasında yaklaşık 800 TL'ye varan fiyat farkını karşılamak zorunda kalan konut sahipleri buna karşın uzun vadede karlı çıkacaklar. Satın alma sırasında da kombinun enerji tüketim sınıfı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale gelirken, tüketicilere hali hazırda kullandıkları kombileri de süresi tamamlanana dek kullanma şansı tanınacak.

Yoğuşmalı kombi seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yoğuşmalı kombilerin uygun bir tesisat kurulumu ile kış aylarında vatandaşların kabusu olan doğalgaz faturalarını düşürme yolunda önemli bir arguman olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hava sıcaklığının 10 derecelik ortalamada sürdüğü mevsimlerde yoğuşmalı kombilerin alternatiflerine kıyasla yüzde 10-20 arasında tasarruf sunduğuna dikkat çekiyor. Kombi alım satımında da en önemli faktörü "yaşam alanı" olarak tanımlanırken, bu kararlarda konut büyüklüğü, mevsim dinamikleri ve binanın yapısının da baz alınması gerektiği vurgulanıyor. Ortalama 2 ya da 3 yıl içinde kendini amorti eden bu sistemlerde bu süre küçük metrekareye sahip dairelerde ise daha uzun sürelere yayılabiliyor. 

Türkiye'de 1 milyon kombi alım satımı yapılıyor

Türkiye kombi pazarı ise yüksek potansiyeliyle dikkat çekiyor. Yılda ortalama 1 milyon adet kombi alım satımının gerçekleştirildiği Türkiye'de pazarın yüzde 35'lik kısmını yoğuşmasız kombiler oluşturuyor. Nisan 2018 tarihinden itibaren bu kesimin yüzde 65'inin de yoğuşmalı cihazlara dönmesi yüksek ihtimal olarak gösteriliyor. Kombilerin standart ömürlerinin 10-15 yıl civarında bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar yüksek fiyatlı bir yoğuşmalı kombi alımının önemli bir yatırım ve tasarruf şekli olduğuna vurgu yapıyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR