Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yeni otopark yönetmeliğinin hazır olduğunu belirterek: "10-15 gün içinde Başbakanlığa göndermiş oluruz..." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni otopark yönetmeliğinde son aşamaya gelindiği söyledi. Eski yönetmelikte üç daireye bir otopark gösterme zorunluluğu olduğunu buna karşın artık her daireye bir otopark gösterme zorunluluğunun doğduğunu dile getiren Bakan Özhaseki: "Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Yani belediyeye gittiniz 12 daire yapıyorsunuz, 4 tane yer göstereceksiniz. Şimdi daire başı bir tane göstereceksiniz. 12 tane daireye 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız. Artık son aşamaya geldik. İlke kararı aldık. Otopark yönetmeliğini 10-15 gün içinde yayınlanması için Başbakanlığa göndermiş oluruz..." dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri tesislerin kent dışına taşınması ve boşalan askeri arazilerin depreme karşı rezerv alan olarak değerlendirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Askeri arazilerin çok küçük bir kısmının "rezerv alan olarak kullanılması"nı teklif ettiğini söyleyen Bakan Özhaseki: "Depremin önceliği var. Bundan kaçamayız..." ifadelerini kullandı. Askeri arazilerin, 50-60 sene öncesinin planlaması ile kentlerin çeper bölgelerinde tasarlandığını, buna karşın zaman içinde kentlerin büyüme eğilimlerinin askeri alanları içine alacak şekilde gerçekleştiğini hatırlatan Mehmet Özhaseki: "Askeriye kent içinde ne yapacak. Eğitim alanlarını, tankların yürüme bölgeleri kent içinde işleyemez. Bunların dışarı taşınması doğru bir karar..." dedi. Özhaseki, askeri arazilerin kent dışına taşınma sürecinin sürdüğünü, ancak bu sürecin zaman alacağını belirterek: "Askerlerimiz için koğuş, yatakhane, eğitim alanı lazım. Uygun hangarlara ihtiyacımız var. Tüm bunlar zaman alıyor. Elbette ordumuz, tüm bu işler tamamlanıncaya kadar işlerini yapacak..." şeklinde konuştu.
Özhaseki, askeri arazilerin bütününün yeşil alan olduğunu ve rezerv alanı önerisinin kendisi tarafından geliştirildiğini de belirterek: " Bu arada ben bir şey söyledim. Depremde rezerv alanı bulamayacaksak buraları kullanabiliriz, dedim. Depremi önceliği var. İstanbul'da 12 bin 600 hektarlık, Ankara'da 18 bin 800 hektarlık arazilerden bahsediyoruz. İzmir'de daha büyük, 27-28 bin hektarlık alanlar var. Bunların bir kısmı rezerv alan olarak kullanılabilir. Bunun dışındaki bölümler yeşil alan olarak kalacak" şeklinde konuştu
Anadolu Ajansı'nın Editör Masası programında soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:
- Yapı stoku ve 1999 yönetmeliği: "Bugün, yapı stokumuz 25 milyon civarında. 1999'dan önceki binaların yapımı eski yönetmeliğe göre olduğu için riskli. Bizim gücümüz 1999 dan sonrakilere yetiyor. Kuralı koyduğumuz günden itibaren uygulamaya başlayacağız. Koyduğumuz kuralların doğru olduğunu göreceğiz. Kentlerimiz binlerce yıllık. Biz ileriye doğru kendi şehirlerimizi düzenlemeye çalışıyoruz."
- Son 100 yılda 2 senede bir büyük deprem: "Türkiye Deprem ülkesi, Topraklarımızın yüzde 66 'sı deprem kuşağı altında. Nüfusunu yüzde 70 inin üstü deprem kuşağında yaşıyor. 100 yılda 6 ve üstü deprem sayısı 56. Yani 2 yıla varmadan bir büyük deprem olmuş . Yangın başlamış geliyor, yangın var diye bağırır mısınız, uyarır mısın uyarmaz mısınız? Benim görevim yalnızca uyarmak değil. Bir çok insan binasını dönüştürmeye çalışmış. Pek çok belediye bu işe girmiş. Dönüşüm son 5 yılda 1.100 bin bağımsız birimi içine alan bir kapsama sahip. Ama bunların yarısını yapabilmişisiz Yarısı Yani senede 100 bin civraında dönüşüm yapmışız. Ama bu yeterli değil."
- İki tip kentsel dönüşüm modeli: "Biz bundan memnun olmadık. Bina bazlı dönüşümde oturanların sorumluluğu var. Çıktıklarında kira yardımı yapıyoruz. Bankaların faizine katlanıyoruz vesaire. Bu doğru bir dönüşüm yolu değil. Şehircilik ilkeleri açısından ada bazlı bir dönüşüme ihtiyacımız var. Okulunu, yeşil alanını yeniden hesaplıyorsunuz. Bunu yaparken de başka sorunlar çıkıyor. Fikirtepe'de bunu yaşadık. 500 malik var. Mütehitler gelmişler vaatte bulunmuşlar. Yüzde 90 anlaşmış yüzde 10 anlaşmıyor. Kamulaştırma hakkı kullanılmış. Örneğin, vatandaşın biri, yüzde 1'lik hakkını Almanyada satmış. Ya da yürütmeyi durdurma almış. 500 kişi bunu bekliyor. Böyle olunca el altından adamlar devreye girdi. Tüm bu sorunları gördük biz. Ya da belediyeler şöyle yapıyor 100 ev var. Müteahhidi çağırıyor, 200 ev hakkı var diyor. İstanbul gibi yerde 1'e 2 vermek doğru değil. İnsan sayısı artacak. Bu hataları gördüğümüz için yeni yasalar yapıyoruz."
- Kentsel dönüşümde temel ilke ve yerinde dönüşüm: "Bakanlık olarak biz yasa yazıp düzenliyoruz. Uygulayıcı değiliz. Farklı kentler farklı uygular. Temel prensipler şöyle: Dönüşüm olacaksa alan bazlı alanlarda vatandaşa yerinde ev teklif edilecek. Başka mahalle teklif edilmeyecek. Önemli olan herkesi kendi hatırasıyla o mahallede kalması. İkincisi Herkesin bir evini yıkıyorsanız bir ev vereceksiniz. Kaç metrekare ise o kadar ev. Belki ufak tefek cüzzi borçlandırmalar. Çünkü yepyeni bir mahalle çıkacak. Yeni değer varsa o mahellin olacak. Değer mahallenin olacak. Buna uygun yasalar hazırlıyoruz. Eğer vatandaş mahallesini gitmek isterse, rezerv alanlar var. Ona yer gösterebiliriz. Rezerv alanlarda mahalle konseptini planlıyoruz. Sıfırdan planlamıyorsanız işiniz zor. Hali hazırdaki şehirleri yeniden düzenlemek çok zor."
- Güneydoğu'daki projeler: "7 bölgede yıkılan az ve çok hasarlı yapı sayısı 70 bin civarında . 26 bini ağır hasarlı. Bunlar ev vermek zorunda olduğumuz vatandaşlar. Diğerleri tamiri mümkün evler.Bir kısmını bitirdik, bir kısmı için çalışmalar sürüyor. 6 ay içinde tüm konutlar biter . Evlerin tamamını veririz. Ayrıca bina bedelinin yüzde 12'si eşya bedeli olarak verildi. Tarihi eserlerin hepsi restore edildi. Bazen "biz de mi devlete kafa tutsaydık" diye söyleniyor. Bu doğru değil, vatandaşlar çağrımıza uymuş evini terk etmiş. Şimdi bu insanlara evini vermeyecek miyiz? Biz buradaki mazlum insanların yarasını sardık. En geç önümüzdeki senenin 6. ayında evini almamış kimse kalmayacak. Bir kısmı evine oturdu.
- Otopark yönetmeliği: Otopark yönetmeliği hazır. Çok yakında uygulamaya alınacak. Kendi içimizde prensip kararlarına vardık. 10-15 gün içinde gereken yapılacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde