Türkiye Varlık Fonu Nedir ve nasıl işletilecek? Varlık Fonları'nın dünyadaki uygulamalarının Türkiye'dekinden farkları nedir? soruların yanıtları bu yazıda!
Türkiye Varlık Fonu, kamu kurum ve kuruluş hisselerinin ve kamu arazi devirleriyle ülke gündemine oturdu. Fona yönelik eleştirilerin merkezinde ise "denetlenebilirlik" sorunu bulunuyor. Maliye Bakanı Ağbal, bugün kurumun "Bakanlar Kurulu" kararıyla denetleneceğini açıklasa da uzmanlar "sağlıklı yönetim" koşulu gerçekleşmediği takdirde "bütçe açığına" vesile olacak devirlerin sorun yaratacağı kanaatinde. Türkiye Varlık Fonu hakkında kritik soruları sizler için derledik:
Türkiye Varlık Fonu, Başbakanlığa bağlı bir kurum olarak hizmet veriyor. Kurum, kamuya ait varlıkları değerlendirerek, piyasaya katkı sunacak değerler yaratmayı amaçlayacak. Dış kaynak temini ya da büyük ölçekli yatırımlara iştirak sağlamayı hedefleyen fon, mega projelerde kamunun pazarlık gücünü artıracak bir hamle olarak da değer taşıyor. Fon sayesinde, Yavuz Sultan Selim ve Körfez Köprüsü gibi projelerde imzalanan ve Hazine'ye önemli oranda yük sunan anlaşmalarda kamunun elinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan atandı. Yönetim Kurulu ise Akademisyen ve ekonomist Kerem Alkim, Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut ile Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan'dan oluşuyor.
Türkiye Varlık Fonu'na çok önemli kamu kurum ve kuruluşlarının değerleri aktarıldı. BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul yanında Ziraat Bankası ve Türksat'ın Hazine'ye ait hisselerinin tamamı Fon'a aktarıldı. Daha küçük hazine hissesine sahip Türk Telekom'un ilgili bölümlerinin de dev gerçekleşti. Son günlerde tartışma yaratan devirler ise THY ve Halkbank oldu. Türk Havayolları ve Halkbank'ın özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisseleri de Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. THY'nin ilgili hissesi yüzde 49.12, Halkbank'ın ilgili hissesi ise yüzde 51.11 oranında. Diğer taraftan Antalya, İstanbul ve İzmir gibi önemli turizm merkezlerinde yer alan ve toplam genişliği 2.3 milyon metrekareyi bulan turizm arazileri de fona aktarıldı.
Varlık fonu başkanı kim oldu? Detaylar için 'Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Kim Oldu?' konulu haberimizi inceleyebilirsiniz.
Türkiye Varlık Fonu, piyasada faaliyet gösteren şirketler gibi, kâr maksimizasyonu hedefiyle organize olacak. Fon bünyesindeki şirket ve bağlı kuruluşlar, 3 yıllık stratejik yatırım planı çerçevesinde örgütlenecek. Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak olan bu plan Bakanlar Kurulu'nun onayından geçecek. Bu bağlamda serbest piyasa kurallarına uygun alım satım işlemleri, yabancı yatırım araçlarının değerlendirilmesi, gayrimenkul sertifikaları ve kıymetli maden ve emtialar üzerinden ticari faaliyetler yürütecek. Fon, bu doğrultuda yerli ve yabancı ortaklıklar kurabilme yetkisine sahip olacak. Ulusal yatırımların yanı sıra uluslararası yatırımlara iştirak edecek olan kurumun gelirleri ise şirket sermayesinden doğan gelirlerden oluşacak.
Varlık Fonu uygulaması, halen dünyanın 40'tan fazla ülkesinde değerlendiriliyor. Uzmanlar 80'e yakın varlık fonunun toplam büyüklüğünün 7.4 trilyon dolar gibi dev bir düzeye ulaştığı bilgisini veriyor. Dünyadaki uygulamalara yakından bakıldığında, bunların "varlıkların" değerlendirilmesi ve büyütülmesi üzerine kurulduğu görülüyor. Uzmanların Türkiye'deki uygulamaya yönelik eleştirileri ise, "varlık" olarak kabul edilebilecek bir değerin bulunmamasından kaynaklanıyor. Dünyadaki benzer örneklerin "petrol" vb fazla değerlerin aktarımı ve değerlendirmesinden doğduğu görülürken, Türkiye'deki uygulama "zaten bütçeye katkı sunan değerlerin" fona aktarımından oluşuyor. Bu ise zaten açık veren bütçenin "daha da büyük bir açığa sürükleneceği" kestiriminin yapılmasına neden oluyor. Türkiye ekonomisini yakından değerlendiren uzmanlar, daha önceki dönemlerde de uygulanan Varlık Fonu uygulamasının, ciddi bütçe açıklarına yol açması nedeniye uzun soluklu bir tasfiye sürecine maruz kaldığına dikkat çekiyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde