Türkiye’ye ilk kez gayrimenkul yatırım fonunu getiren 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, fonların avantajlarını, kazançlarını 5 Soruda için yanıtladı.
Gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız gayrimenkul yatırım fonu nedir? İşte bu sorunun cevabını Türkiye’yi ilk kez gayrimenkul yatırım fonuyla tanıştıran 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay verdi. Gayrimenkul yatırım fonlarının neredeyse sıfır risk taşıyan bir yatırım fonu olduğunu söyleyen Yeniay, ülke ekonomisine de ihtiyacı olan kaynak girişini sağlayacak bir yatırım aracı olduğunu iade etti.
Gayrimenkul yatırım fonu nedir?
Türkiye’deki gayrimenkullerin menkulleştirilmesi için yapılan bir yasal düzenlemedir. Türkiye bir gayrimenkul cenneti olmasına rağmen, gayrimenkullerin menkulleştirilmesi konusunda son birkaç yıla kadar bir yasal düzenlemeye sahip değildi. Oysa dünya son 100 yılda gayrimenkullerini menkulleştirme noktasında ciddi adımlar attı. Fonlar kuruldu ve bunlar işler hale geldi. Örneğin Londra’nın 2014 yılında gayrimenkul yatırım fonlarından aldığı pay 24 milyon Euro’dur. Bu sene ise 47milyar Euro’dur. Yatırım fonları yatırımcıyı yüzde yüz koruyan, profesyoneller kanalıyla yatırımcının varlığını gayrimenkule yatırım yapmak ve işletmek suretiyle elde edeceği değeri, güvenli olarak tekrar yatırımcısına aktaran bir yatırım enstrümanıdır.
Kimler gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yapabilir?
yatırım fonunda yer alacak yatırımcılar tanımlanmıştır. Burada yatırım yapacak yatırımcılar nitelikli yatırımcı olmak zorunda. Nedir nitelikli yatırımcı? Fonlarda, bankalarda, borsada, finans kurumlarında, yatırım araçlarında 1 milyon lira varlığı olan kişi nitelikli yatırımcıdır. 1 Milyon lirası olan kişinin 1 milyonla yatırım yapması gerekmiyor, 10 bin lira ile de yatırım yapabilir. Fakat nitelikli yatırımcı olmak zorunda.
Borsaya yatırım yapmaktan farkı nedir?
borsadaki yatırımda bir şirketin payını satın alırsınız ve bu borsada günlük olarak spekülasyona tabidir. Gayrimenkul yatırım fonunda bir şirkete yatırım yapmazsınız, doğrudan gayrimenkule yatırım yaparsınız. Dolayısıyla bir varlığa yatırım yaparsınız. Bu varlık günlük olarak bir spekülasyona bağlı değildir. Burada orta ve uzun vadeli yatırım yaparsınız. Örneğin bizim 24 gayrimenkul yatırım fonumuzda ilk 1 yıl fondan çıkmak yasaktır. 1 yıl sonra 6 ayda bir çıkış yapabilirsiniz. Gayrimenkule yatırım yapmak orta ve uzun vadeli bir yatırımdır. Gayrimenkul yatırım fonu avantajlarından biri de spekülasyonlardan uzak ve daha korunaklı bir yatırım aracı olmasıdır.
Avantajları ve riskleri nelerdir?
Gayrimenkul yatırım fonlarının riskleri Türkiye’de tanımlanabilecek en küçük risk noktasındadır. Çünkü gayrimenkul yatırım fonları dünyada çok uzun yıllardır devam eden yatırım araçlarıdır. Bizler de bunu Türkiye’ye getirirken orada yaşanılan olumsuzlukları, tecrübeleri değerlendirerek, aksaklıklardan arındırarak getirdik. Diyelim ki gayrimenkul yatırım fonu şirketlerinin başına bir şey geldi. Yatırımcının gayrimenkul fonuna hiçbir şekilde zarar gelmez. SPK şirketi kontrol eder ve sıkıntı gördüğünde yatırımcının fonunu başka bir şirkete aktararak aynı şekilde işletilmesini sağlar. İşletmelerin risklerinden de tamamen bağımsızdır. Gayrimenkul yatırımcıları her gayrimenkul alım satımında devlete tapu masrafları öderler. Fonlarda bu geçerli değildir. Ayrıca vergi avantajları da vardır. Fakat buradaki en önemli avantaj, küçük alım güçlerinin bir araya gelerek büyük alım güçleri elde etmesi ve o büyük alımların getireceği iskontodan faydalanmasıdır.
Türkiye’ye nasıl bir ekonomik getirisi olur?
önümüzdeki 5-10 yıl içinde sadece İstanbul için gayrimenkul yatırım fonları kanalıyla 15-20 milyar dolarları konuşacağımızı çok net görebiliyorum. Dolayısıyla da bunun anlamı şudur; önümüzdeki yıllar için 40 – 50 milyar dolarlar çok rahat konuşulabilir. Türkiye’nin de yıllık olarak 15-20 milyar dolarlık dış kaynağa ihtiyacı var. Bu kaynak da bu şekilde sağlanabilir. Gayrimenkullerin de nakit paraya dönüşmesi için de önemli bir enstrümandır.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde