Gayrimenkul alımında yepyeni bir model olarak karşımıza çıkan gayrimenkul sertifikasını 5 soruda 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay yanıtladı.
Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli konut alımında yepyeni bir yatırım modelini açıkladı. Bu modele göre vatandaş gayrimenkulün kendisini değil, gayrimenkul sertifikasını alacak. Gayrimenkul sertifikası nedir, 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay 5 soruda yanıtladı. Gayrimenkul sertifikası tebliğinin henüz yayınlanmadığını fakat kısa süre içinde yayınlanacağını söyleyen Yeniay, gayrimenkul sertifikası modelinin öncelikle bir yatırım aracı olduğunun altını çizdi. “Gayrimenkul sertifikası ile vatandaş tasarrufa yönlendiriliyor…Gayrimenkulün değer artışından değer kazanan sertifika ile zaman içerisinde istenen yatırım yapılıyor…Kişiler varlıklarını anlamlı değerlerde koruyor” diyen Yeniay, Kentsel dönüşüm için de gerekli finansman kaynağının bu şekilde sağlanacağını vurguladı.
Gayrimenkul sertifikası nedir?
Gayrimenkul sertifikasını bir örnekle açıklamak gerekirse; bir vatandaş gayrimenkul almak istediğinde elinde 30 bin lirası varsa ve 100 bin liralık bir gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsa, 30 bin liralık gayrimenkul sertifikası alabilir. Bu 30 bin liralık gayrimenkul sertifikası zamanla değer kazanacaktır. Daha sonra belirli bir birikime daha sahip olduğunda, herhangi bir yerden, sertifikayı paraya çevirmek suretiyle gidip yatırım yapabilir. Vatandaş belli ölçüde tasarrufa yönlenir ve daha sonra da istediği yatırımı gerçekleştirebilir. Gayrimenkul sertifikası almak illa ki bir gayrimenkul almak için yapılmaz. Bu bir yatırım aracıdır.
Neden ihtiyaç duyuldu?
“Sertifikalar vatandaşın elindeki tasarrufları, değer kaybetmeden biriktirmesine yönelik geliştirilmiş çok önemli bir enstrümandır.”
Gayrimenkul sertifikası sahibi olan kişi tek bir yerden değil farklı farklı yerlerden sertifika sahibi olabilir. Bu sertifikaların SPK tarafından belli zamanlarda değeri yayınlanacak. Dolayısıyla vatandaş elindeki sertifikanın değerini çok net olarak görecek ve o değere nerede bir yatırım yapabiliyorsa orada yatırım yapacak. İstanbul’da bir sertifika alan kişi Malatya’da Trabzon’da gayrimenkul alabilir. Sertifikalar vatandaşın elindeki tasarrufları, değer kaybetmeden biriktirmesine yönelik geliştirilmiş çok önemli bir enstrümandır. Gayrimenkul sertifikası ile birlikte Türkiye devlet güvencesi altında yeni bir yatırım aracı ile buluşmuş olacak. Vatandaşlar ellerindeki bu kısıtlı imkanları zaman içinde değer kazanan sertifika sayesinde yatırıma dönüştürüp, istediği yatırımı yapma imkanını yakalayacak.
Gayrimenkul fiyatlarını etkileyecek mi?
“Kişilerin varlıklarını anlamlı değerlerde korumasını sağlar.”
Sertifika gayrimenkul fiyatlarını etkilemez. Tasarruflara yönelmeyi sağlar. Kişilerin varlıklarını anlamlı değerlerde korumasını sağlar. Borsa nasıl teminat altına alınıyorsa gayrimenkul sertifikaları da devlet ve SPK tarafından bir güvence altına alınacak.
Kentsel dönüşüm projelerinde etkisi ne olacak?
Kentsel dönüşüm alanında bir takım kurum ve kuruluşların bir takım finans zorlukları var. Gayrimenkul sertifikasıyla birlikte, bu finans sıkıntısının önemli ölçüde çözüleceği kanaatini taşıyorum. Gayrimenkul yatırım fonları kentsel dönüşüme kaynak aktaramıyordu. Fakat fonlar gayrimenkul sertifikası alabiliyor. İşte böylece gayrimenkul yatırım fonları kaynağını kentsel dönüşüme aktarılabilecek. Önümüzdeki dönemlerde ülkeye fonlar sayesinde onlarca milyar dolarlık kaynak girişi olacak. Bu miktarın dönüşüm alanlarında kullanılamıyor olması büyük bir talihsizlikti. Fonlar gayrimenkul sertifikası alma yetkisine sahiptir. Böylece kaynaklarının bir bölümünü sertifika almak suretiyle dönüşüm projelerine yatırabilirler.
Nasıl bir ekonomik hareketlilik sağlayacak?
Türkiye’de özellikle riskli alanların dönüştürülmesi konusunda sadece İstanbul’u ele aldığımızda neredeyse yüzlerce milyar dolarlık bir dönüşüm alanından bahsediliyor. Bir ülkede yüzlerce milyar dolarlık bir dönüşümün gerçekleşmiş olması ve bunun ortaya çıkaracağı katma değer, istihdam ve kalkınma çok doğal olarak bu ülkeyi bir yerden alıp bir yere götürecek. Bunun yanında burada oluşacak ticari döngüyle birlikte bu ülkenin kalkınmasında önemli bir motor gücü oluşturacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde