350 bin ton atık yağ var

Su yönetiminde dünya lideri olan ACO’nun Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, kentsel dönüşümün yeşil semtler oluşturmak için fırsat olduğunu söyledi

18 Nisan 2013 / emlakwebtv
Su yönetiminde dünya lideri olan ACO’nun Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, “Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton sıvı yağ tüketiliyor. Bu yağın üretimi sürecinde ve tüketimi sonucunda 350 bin ton kadar atık yağ oluşuyor. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman ortamdaki canlılar üzerinde büyük tahribata yol açıyor.1 litre atık yağ 1 milyon m3 suyu kullanılamaz hale getiriyor. Durum bu kadar ciddiyken, Türkiye’de 350 bin ton atık yağın %1’I bile toplanmıyor” dedi.
Yeşil binaların öneminin giderek arttığını ifade eden Özatay, “Yeni yapılan binalarda LEED akreditasyonunun önemi ve popülaritesi her geçen gün artıyor. Aslında son yıllarda gündemde olan kentsel dönüşüm de yeşil semtler oluşturmak için bir fırsat. Çünkü LEED konsepti sadece binalarla sınırlı değil. Yeni oluşturulan ve kentsel dönüşüme tabi semtler LEED kriterlerine uygun şekilde tasarlanabilir, yeşil binaların değeri daha da artabilir” dedi.
Leed uygulamaları binaların değerini %10 artırıyor
Yeşil binalar konusunda dünyada resmi kurumların öncü olduğunu dile getiren Ender Özatay, “LEED projelerinin %30’u ya bir devlet kurumunundur ya da devlet kurumları tarafından kullanılıyordur.Yeşil binaların yeni yapılarda işletme maliyeti %13.6 daha düşüktür. Eski binalarda yapılan LEED uygulamalarında ise bu rakam %8.5’tir. Bu aynı zamanda binaların değerlerini de %10 oranında arttırır” diye konuştu.

3 yılda 5,5 milyon litre yağın doğaya karışmasını engelledi
Su yönetimi ve su döngüsü kontrolünün LEED kapsamındaki başlıklardan biri olduğuna dikkat çeken Özatay, “Türkiye’deki LEED sertifikalı yapı sayısı henüz az olmasına karşın gelecekte devletin desteği ve artan bilinçle yeşil binalar çoğalacak. Doğru su yönetiminin sadece yeşil binalarda değil bütün yapılarda yapılması işletme maliyetlerini düşüreceği gibi çevrenin korunmasını da katkısı büyük olacaktır” ifadesini kullandı.  
ACO olarak Türkiye’de son 3 yılda 5,5 milyon litre atık yağın doğaya karışmasını engelleyerek çevrenin korunmasına büyük katkıda bulunduklarından bahseden Ender Özatay, şunları söyledi: “Bizler atık yağların toplanmasını ve geri kazanılmasını, sadece yeşil binalar için değil ulusal bir sorumluluk projesi olarak görmekteyiz.Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton sıvı yağ tüketiliyor. Bu yağın üretimi sürecinde ve tüketimi sonucunda 350 bin ton kadar atık yağ oluşuyor. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman ortamdaki canlılar üzerinde büyük tahribata yol açıyor.1 litre atık yağ 1 milyon m3 suyu kullanılamaz hale getiriyor.”

Aritma tesisleri ve kanalizasyon zarar görüyor
ACO Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kullanılmış bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturuyor.Çevre ve Orman Bakanlığımızın verilerine göre toplanması gereken 350 bin ton yağın lisanslı toplayıcılarla % 1’i bile toplanamamaktadır.ABD’de yapılan bir araştırmaya göre lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin %40 oranında tıkanmasına sebep olduğu bildirilmiştir.Ayrıca atık yağlar arıtma maliyetini arttırmakta ve arıtma tesislerini çalışamaz hale getirmektedir. Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre lavaboya dökülen 1 litre kullanılmış kızartmalık yağ, arıtma tesisinde 0,44 Euro ilave maliyet oluşturmaktadır.”
ACO Türkiye hakkında detaylı bilgi için www.acoturkiye.com




Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR