30 milyon metrekare kiremit ürettik

Türkiye'de 2011 yılında ortalama 140 milyon metrekare duvar tuğlası, 30 milyon metrekare çatı kiremidi üretimi gerçekleşti

25 Temmuz 2012

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği yetkililerinden Çetin Çelik, ntvmsnbc.com için Seçil Başkaya’ya tuğla ve kiremit sektörünü değerlendirdi. Çelik, "Sektör 2011 yılında ortalama 140 milyon metrekare duvar tuğlası, 30 milyon metrekare de çatı kiremidi üretimi gerçekleştirmiştir. Sektörün 2012 yılını daha olumlu geçirmesi beklenmektedir" açıklamasında bulundu.

Tuğla – kiremit ve sektör hakkında genel bir değerlendirme yapar mısınız?
"Tuğla ve kiremit sanayi, inşaat sektörünü destekleyen ana alt sektörlerin önde gelenlerindendir. Kilin şekillendirilmesi, kurutulması ve pişirilmesi ile elde edilen tuğla – kiremit, çevreci ve ekonomiktir. Kanserojen madde içermez, bulunduğu ortama radyasyon yaymaz, tamamen doğal ve insan doğasına uyumludur. Ayrıca ısı depolama özelliği vardır.  A1 sınıfı yanmazlık özelliği ile ısı ve ses yalıtımına sahiptir, geçmişten günümüze inşaatlarda yaygın olarak kullanılan kendini kanıtlamış yapı malzemeleridir."

2011’de sektör ne kadar büyüdü? Satış rakamı ne oldu? 2012 beklentisi nedir?
"Duvar ve çatı malzemesi üretiminde öncü olan tuğla ve kiremit sektörü, 2011 yılını az da olsa olumlu geçirmiştir. Sektör 2011 yılında ortalama 140 milyon metrekare duvar tuğlası, 30 milyon metrekare de çatı kiremidi üretimi gerçekleştirmiştir. Sektörün 2012 yılını daha olumlu geçirmesi beklenmektedir."

TUKDER neler yapıyor?
"Milattan önce altı bin yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olan tuğla, yeryüzünde kullanılan ilk ve en eski yapı malzemesidir. Avrupa'da 1800’lü yıllarda helezonlu şekillendirme preslerinin gelişimi ile delikli ve daha hafif tuğla üretimi gündeme gelmiş, Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından sonra yabancı girişimciler sayesinde Marmara ve Ege bölgelerinde tuğla ve kiremit üretim tesisleri yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde tuğla-kiremit sektörü TUKDER Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği ile yoluna devam etmektedir.
TUKDER, 1997 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Son yıllarda bu faaliyetlerini daha da arttırmıştır. Üniversiteler, meslek odaları ve diğer platformlarda yaptığı bilgilendirme çalışmalarına hız veren TUKDER, duvar ve çatı ustalarına yönelik kurslar açmış, bu eğitimlere katılanlara Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sertifikalar vermiştir. Kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalara imza atmış, ilgili mevzuat ve standartlar konusunda görüşler vermiş, gerekli durumlarda müdahil olmuştur. Ayrıca 'Duvarcı ve Çatı Uygulayıcısı Ulusal Meslek Standardı' hazırlık çalışmalarında da etkin bir rol üstlenmiştir. Yine TUKDER tarafından 2010 yılında kurulan Yapı Ar-Ge, mevcut malzemelerin yanı sıra, özellikle yeni nesil duvar malzemelerinin deneylerini yapabilecek kapasitede, kendini yapılandırmıştır."

Tuğla ve kiremit, günümüzde inşaatlarda ne sıklıkla kullanılıyor?
"Uzun ömürlü ve dayanıklı olan, nem ve rutubet gibi dış etkenlerden etkilenmeyen, içerisinde hiçbir kimyasal katkı bulunmayan tuğla ve kiremit, insan doğasına ve sağlığına en uygun yapı malzemelerinin başında gelmektedir. Bu özelliklerinden dolayı ülkemizde ve hatta dünyada yaygın olarak kullanılan yapı malzemeleri arasında en önde yer almaktadır."

Yapıların depreme karşı dayanıklılığı ve zamana bağlı yıpranma açılarından, tuğla duvarla boya arasında bir ilişki kurulabilir mi?
"Deprem bölgesindeki ülkemizde 'boyasız evler tehlike altında' şeklinde ifadeler kullanılıyor. Bu yanlıştır. Sıvalı veya sıvasız tuğla duvarların yüzeyine yapılan boya, asla binayı depreme karşı korumaz.
Çünkü tuğla duvarlar günümüzde taşıyıcı değil, yapılarda çoğunlukla dolgu olarak, yani bağımsız hacimler oluşturmak için kullanılırlar. Deprem durumunda binayı tuğla duvarlar değil, betonarme elemanlar korumakla yükümlüdürler. Deprem durumunda, tuğla duvarların betonarme elemanlara olumlu katkısının da olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu yüzden tuğla duvarları boya ile ilişkilendirerek, deprem durumunda risk teşkil edebileceği ve yapıyı depreme karşı zayıflatabileceği gibi bir anlam yüklemesi ile yorum yapmak, tamamen tekniğe ve mantığa aykırıdır.
Yüksek sıcaklıkta pişirilerek elde edilen tuğlanın, yüzeyinde boya olmamasından dolayı yağmur suları ile zamanla erimesi kesinlikle söz konusu olmadığı gibi, binlerce yıldır mermerlerin yanında duran tuğlalar, mermerler kadar aşınmaya maruz kalmamış, Romalıların hamam altlarındaki buhar kanallarındaki tuğla sütunlar, nerede ise bugün yapılmışçasına, tüm iklim şartlarına, ekstra buhar sıcaklığına, en önemlisi ise zamana karşı dimdik ayakta durduğu aşikardır.
Tuğla ve kiremit, kendini zamana karşı ispatlayan ilk ve tek yapı malzemeleridir. Bugün duvarlarda ve çatılarda kullanılan alternatif malzemelerin ilk üretim tarihleri ile binalarda ne zamandan beri boya kullanıldığına bakmak bile konuya yeterince açıklık sağlayacaktır."


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR