3. Havalimanı'na taşınma süreci netleşti

İlk etabı 29 Ekim 2018'de açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'na taşınma süreci netleşti. İşte detaylar...


İlk etabı 29 Ekim 2018'de açılacak olan 3. Havalimanı'na taşınma süreci netleşti. Dev havalimanına taşınma süresine 30 Ekim saat 03:00'de başlanacak, 31 Ekim gece saat 23:55'te tamamlanacak.Türk Hava Yolları ise 31 Ekim 02:00 itibariyle uçuşlarını kesecek. Türk Hava Yolları, 12 saat süre ile operasyon yapamayacak kendi taşınmasını sağlayacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak ile DHMİ Kamu Özel Sektör İşbirliği Dairesi Başkanı Cengiz Kurt, taşınma süresi ile ilgili ayrıntıları gazeteciler ile paylaştı. 

Taşınma süreci 30 Ekim'de başlayacak

İstanbul Yeni Havalimanı'na taşınma süreci için 2016 yılında 358 maddelik bir acil eylem planı oluşturduklarını söyleyen Ocak, "Taşınma için 12 tane komisyon kurduk. 29 Ekim tören tarihinde taşınma olmayacak. 30 Ekim saat 03:00'de taşınma sürecine başlanılacak ve 31 Ekim gece saat 23:55'de taşınma tamamlanacak" dedi.

Ocak'tan alınan bilgiye göre taşınma süreci üçe bölündü. Operasyonun havalimanı ile direk ilgili unsurları açılış tarihinden daha önce yeni havalimanına taşınacak, daha sonra ise diğer aşamalar tamamlanacak. 

Türk Hava Yolları 12 saat uçuş yapmayacak

Kodu 'İST' olacak 3. Havalimanında taşınma, 29 Ekim 2018 tarihindeki açılıştan bir gün sonra 30 Ekim 2018 saat 03:00'de başlayacak. İlk önce operasyonda yabancı havayolu kuruluşları ve base (uçuş üssü) olmayan uçuşlar durdurulacak. 

16 saat sonra Onur, Atlasglobal ve MNG gibi Atatürk Havalimanı'nda üssü olan şirketler uçuşlarını durduracak. Bu kuruluşlar 24 saat boyunca uçuş yapmayacak. THY ise 31 Ekim 02:00 itibariyle uçuşlarını 12 saat keserek kendi taşınmasını sağlayacak. 

Trafik durdurulabilir

Taşınma güzergahı Basın Ekspres Yolu, Mahmutbey gişeler ve Odayeri olarak belirlendi. AKOM koordinasyonu üzerinden taşınma yapılacak. Funda Ocak, karayolundan taşınma sırasında trafiğin kesilip kesilemeyeceği konusunda ise "Trafiğin durdurulması da olabilir. Bunu ileriki tarihte de tartışacağız. Ancak görünen o ki çok iyi bir planlamayla bu taşınmanın üstesinden geleceğiz. Taşınmayla ilgili maliyetleri her firma kendi maliyetlerini çıkarıyor" diye konuştu. 

DHMİ Kamu-Özel Sektör İş Birliği Daire Başkanı Cengiz Kurt da taşınma sürecini üç bölüme ayırdıklarını, en son aşamada işlemlerde en büyük payın Türk Hava Yolları'na (THY) ait olduğunu, arkasından hava taşımacılığı yapan Türk ve diğer yabancı şirketlerinin geldiğini söyledi.

Ciddi bir koordinasyon gerekiyor

Kurt, THY'nin 31 Ekim saat 02.00'de uçuşlarını keseceğini, 12 saat süreyle operasyon yapmadan taşınmayı sağlayacağını belirterek, şunları kaydetti: "Dünyanın en büyük havalimanı olduğu için dünyanın en büyük taşınma işlemlerinden biri olacak. Bu bir de karayolu ile olacak. İstanbul gibi son derece yoğun bir trafik üzerinden taşınma olacak. Çok ciddi bir koordinasyon gerekiyor ama herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Güzergahı Basın Ekspres Yolu, Mahmutbey Gişeler üzerinden olacak. Yol güzergahı üzerinde görev yapan belediye, jandarma ile tüm kamu ve kuruluşlar, AKOM'dan koordine edilerek, taşınma yapılacak. Taşınmada gerekirse trafik de kesilebilecek."

Metro 29 Ekim'e yetişmez

Gayrettepe-Havalimanı Metrosu'nun havalimanın açılışına yetişmeyeceğini kaydeden Ocak, "Büyük bir ihtimalle (açılıştan) en geç 7-8 ay sonra burayı hizmete sokmak için yoğun çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bu sefer, Havalimanı-Halkalı Metro Hattı için de ihale hazırlıkları başlatıldı." diye konuştu.

Pist 26 Şubat'a hazır olacak

26 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının 3. Havalimanı'na iniş yapıp yapmayacağı konusunda ise Ocak, "Biz o konuyla ilgili her türlü hazırlığımızı yaptık. Pistin birinde değerler alındı. Piste enerji getirildi. Testler yapıldı.Her şeyimizle hazırız. Sayın cumhurbaşkanımızın takdiridir." dedi. 

Özel güvenlikçiler de geçecek

Funda Ocak, Atatürk Havalimanı'nın işleticisi TAV ve İGA arasında özel güvenlik görevlilerin yeni havalimanına geçişi konusunda görüşmelerin devam ettiğini, yaptıkları toplantılarda da Atatürk Havalimanı'nda yetişmiş havacılığı bilen deneyimli personelin önemli bir kısmını İGA'da istihdam edeceğinin söylendiğini belirtti. 

Ocak, yeni havalimanı seferlerinde kullanılacak modern cihaz ile haberleşme ekipmanların hazır olduğunu, yer tesliminden sonra bunların montajının ve kalibrasyon çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Hava sahalarında düzenlemeler yapıldı 

Yeni havalimanı hizmete girmeden önce hava sahalarında bazı düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Ocak, "İstanbul Yeni Havalimanı, sadece İstanbul hava sahasını değil, Avrupa hava sahasını da etkileyecek bir projedir. Romanya, Bulgaristan ve Orta Avrupa'ya kadar, anlaşma mektuplarıyla bizden kalkan, onlardan kalkıp bize inen, bizden kalkıp onlara inen bütün ülkelerin hava sahalarını birebir etkileyecek bir proje. Bu nedenle arkadaşlarımız İstanbul hava sahasına yönelik olarak kapasite artırımına gittiler" dedi.

Funda Ocak, 100 hava trafik kontrolörünün İstanbul Yeni Havalimanı sahasına yönelik eğitimlerini tamamladıklarını, 25 hava trafik personelinin eğitimlerinin sürdüğünü, diğer meydanlarda çalışan deneyimli 25 kontrolörün de burada görev yapacağını belirtti.

 Sabiha Gökçen'de iki pist 2019 sonunda hazır olacak

Funda Ocak, sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapımı devam eden ikinci pistin 2019 yılında tamamlanacağını söyledi. Ocak"Ancak ikinci pistin tamamlanmasıyla ne yazık ki hemen 2 pistte hizmete başlayamıyoruz. Çünkü mevcut pist, 2000 yılından itibaren kullanılıyor. Çatlak var. İkinci pisti ana pist olarak hizmete almaya müteakip asıl ana pisti de onarıma alacağız. Sabiha Gökçen'de iki pist ile hizmet için hedeflenen tarih 2019'un sonunu bulacak."diye konuştu.  


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR