3. Havalimanı'ndan ilk uçak kalktı

Resmi açılışı 29 Ekim'de yapılan İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçak hareket etti.

Açılışı 29 Ekim günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan İstanbul Havalimanı'nın fiili açılışı da bugün(31 Ekim 2018) itibarıyla başlamış oldu. İstanbul Havalimanı'ndan hareket eden ilk uçak Ankara uçuşu için pistten havalandı. 

Bakan Cahit Turhan kalkışı izledi

İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuş Türk Hava Yolları'nın TK 2124 nolu uçağının Ankara istikametine havalanmasıyla yapıldı. Uçuş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından izlendi. Cahit Turhan bizzat Hava Trafik Kontrol kulesinden uçuşu takip ederek yetkililerden bilgi aldı. Tarihi uçuşa katılanlar arasında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ve nişanlısı Tuğçe Saatman da katıldı. 

En büyük havalimanına en büyük uçak

İstanbul Havalimanı'ndan havalanan ilk uçak olan TK 2124 Türk Hava Yolları'nın en büyük kapasiteli yolcu uçağı olma özelliğini taşıyor. Saat 11.30'da pistten havalanan Boeing 777-300 tipi geniş gövdeli uçak 349 kişi kapasitesine sahip. Ankara'dan İstanbul'a dönüş ise saat 14.15'de Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan yapılacak. 

Biletler 1 günde tükenmişti

İstanbul'un Yeni Havalimanı'ndan hareket edecek ilk seferler için biletler, satışa sunuluşunun ardından bir gün içinde tükendi. Tarihi günde yer almak isteyen çok sayıda vatandaş başvuruda bulunurken, aynı gün içinde bilet için internet sitelerine yönelen yüzbinlerce kişi de 'dolu' uyarısıyla karşılaştı. 

İlk iki seferde de yer yok

İstanbul'un Yeni Havalimanı'ndan ilk hareket edecek ve havalimanına ilk inecek seferlerde yer kalmadı. Havalimanı'ndan hareket edecek olan ve içinde protokolün de yer alacağı Ankara uçağına rezervasyon yapmak isteyen vatandaşlar 'dolu' uyarılarıyla karşılaştı.  İstanbul Havalimanına iniş yapacak ilk uçak olan Ankara 13.30 saatli İstanbul Yeni Havalimanı uçuşunda da yer kalmadı. İstanbul Havalimanı'ndan aynı gün içinde Kıbrıs'a gidecek uçakta ise bulunuyor. 

İlk sefer biletleri satışa sunulmuştu

Türk Hava Yolları İstanbul'un 3. Havalimanı'ndan ilk uçuş biletleri satışa sunuldu. 29 Ekim'de ilk etap açılışının yapılacağı mega projede ilk uçuşlar 31 Ekim'de yapılacak. İlk seferler Ankara ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapılacak. 

İlk uçuş Ankara'ya

İstanbul'un Yeni Havalimanı'nda ilk uçuş biletleri satışa sunuldu. 1 Kasım itibarıyla 5 kalkış, 5 de iniş olmak üzere 10 uçuş planlayan Türk Hava Yolları, Ankara, Antalya, İZmir ve yurt dışında ise Bakü ve KKTC'ye uçuş planlıyor. 31 Ekim tarihinde ilk uçuş Ankara'ya ve saat 11.30 olarak planlanıyor. İstanbul Havalimanı'na ilk iniş ise saat 13.30'da yapılacak. Aynı gün ikinci uçuş, KKTC Ercan Havalimanı'na yapılacak. 

 

 

İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuş bilgileri

- İstanbul-Ankara: 31 Ekim. Saat 11.30. Kampanyalı ücret tek yön 59 TL/Ankara-İstanbul 31 Ekim saat 13.30
- İstanbul-KKTC: 31 Ekim. Saat 17.30. Kampanyalı ücret 179 TL.

Bu iki güzergaha 2 aylık süre zarfında düzenli uçuşlar yapılacak. Düzenli uçuşlar Ankara'ya 11.10 gidiş ve 13.30 dönüş, KKTC'ye ise 17.30 gidiş ve 05.35 dönüş şeklinde gerçekleştirilecek. Kampanyalı satış kapsamında 2 ay boyunca Ankara'ya olduğu gibi ANtalya ve İZmir'e de tek yön ücreti 59 TL, Bakü'ye ise gidiş dönüş 99 ABD doları olarak tarifelendirildi. 

Yolcu payının yüzde 70'i THY'nin

İstanbul'un Yeni Havalimanı çok yakında hizmet vermeye başlayacak. Atatürk Havalimanı'nın Yeni Havalimanı'na taşınma işlemleri ise 30-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. 31 Aralık tarihine kadar ISL kodunu, bunun ardından ise IST kodunu almaya hazırlann havalimanındaki yolcu trafiğinin büyük kısmını Türk Hava Yolları Yönlendirecek. Türk Havayolları'nın toplam yolcu kapasitesi içindeki payı yüzde 70'ler civarında olacak. 

 

 

THY'nin ilk uçuş planı 31 Ekim'de

İstanbul'un 3. Havalimanı'ndan ilk uçuşun gün, saat ve güzergahı belli oldu. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, İstanbul 3. Havalimanından ilk uçuşun 31 Ekim 2018 tarihinde saat 14.00'da, İstanbul'dan Ankara'ya yapılacağını söyledi.

İlk dış hat uçuşu KKTC ve Azerbaycan'a

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı 3. Havalimanı, taşınma planı ve şirketin stratejileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. THY'nin Üçüncü Havalimanı'na havacılık tarihinin en büyük taşınma planı çerçevesinde yerleşeceğini belirten Aycı: "Bozcaada'nın iki katı büyüklüğünde bir havalimanı. 76.5 milyon metrekare arazi üzerine kuruldu. Terminal kullanım alanı 1.4 milyon metrekare. Tüm fazlar tamamlandığında 6 pistte beraber çalışılacak. " dedi. Aycı diğer taraftan, ilk dış uçuşları hakkında da: "İlk dış uçuşlarımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'a yönelik olarak yapılacak" dedi.

 

 

Kente uzaklık sorunu

İstanbul'un Üçüncü Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki bağlantı ve ulaştırma problemine de işaret eden Aycı: "Metro çalışmaları devam ediyor. Metronun açılmasıyla birlikte havalimanından şehir merkezine 26 dakikada ulaşılabilecek." dedi. 

 

 

İlk uçuş Ankara'ya

İstanbul'un Üçüncü Havalimanı'na tahliye planlarını tamamlayan Türk Hava Yolları "uçuş planı"nda da ilk olarak hangi şehirlerin yer alacağını belirledi. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, kurumun İstanbul Havalimanı'ndan ilk uçuşunun yurt içind Ankara'ya olacağını belirterek: "Yurt dışında ise Azerbaycak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uçuş yapılacak." ifadelerini kullandı. 

Taşınma planı 31 Ekim'de tamamlanacak

İstanbul'un Yeni Havalimanı'na THY'nin taşınma sürecinin de 31 Ekim 02.00'da başlayacağını belirten Ekşi, 800 tırlık taşınmanın 12 saatte tamamlanacağına dikkat çekti. Ekşi, Türkish Ground Services Firması'nın 1.600 e yakın eleman alacağını da belirterek: "THY olarak biz de 3 bine yakın personel alımı yapacağız." dedi. 

3. Havalimanı için eğitimler başladı

İstanbul'un Yeni Havalimanı için ORAT (Operasyona Hazırlık ve Havalimanı Transferi) süreci hız kazandı. İki yıl önce başlayan sınıf eğitimleri süreci ise Haziran ayında tamamlandı. Şimdi de havayolu ve yer hizmetleri çalışanlarına saha eğitimleri verilmeye başlandı. 

 

 

28 bin 200 kişiye eğitim verilecek 

İGA'dan yapılan açıklamaya göre eğitim programına 28 bin 200 kişi katılacak ve program 28 Eylül'de tamamlanacak. Eğitimler, apron ehliyetinin de dahil olduğu hava tarafı, terminal ve bagaj hizmetleri bölgelerini içeren alıştırma saha eğitimlerini kapsıyor. Saha programında havalimanı tanıtımı, apron giriş kapısı işleyişi, destek hizmetler, kargo, bagaj operasyonu, terminal alanları, pistler, gelen ve giden yolcu akışları, transfer hatları, kontrol odası fonksiyonları, havalimanı güvenliği gibi konuları işlenecek.

 

 

 

Bakan Arslan: Dev yolcu kapasitesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Atatürk Havalimanı'nın şu anda 60 milyonun üstünde insana hizmet sunduğunu, şimdi ise yeni havalimanının inşaatının devam ettiğini belirterek: "Yılda 200 milyon insana hizmet sunacak." şeklinde konuştu. Bakan Ahmet Arslan, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da hızlı bir büyüme performası gösterdiğini vurgulayarak: "Sabiha Gökçen Havalimanı yalnızca geçen sene ekonomimize8-9 milyar dolarlık katkı yapmıştır." şeklinde konuştu. 

Havayolunu kullanan kişi sayısı 35 milyondu, 200 milyon oldu

Yapılan mega projeler ve havayollarını geliştirme stratejisi kapsamında çok sayıda vatandaşın havayolu kullanımına yöneldiğini söyleyen Bakan Ahmet Arslan: "Kars' bir yılda 40 bin kişi karayolu ile geliyordu. Bugün 500 bin kişi geliyor. Ülke genelinde ise yılda 35 milyon kişi havayolunu kullanıyordu. Bu rakam bugün itibarıyla 200 milyon kişiye ulaşmış durumda." dedi. 

Ulaşım projeleri ile  şehirler kalkınacak

Yürütülen yatırımlar ve ulaştırma projeleri ile birlikte Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasındaki köprü rolünü çok daha güçlü biçimde oynamaya başladığı üzerinde de duran Bakan Ahmet Arslan: "Kars-Bakü-Tiflis Projesi yapılmazsa bu bölgenin insanı nerede iş bulacak?Nerede istihdam bulacak, bu iller nasıl kalkınacak?" ifadelerini kullandı. 

3. Havalimanı'na taşınma planı

İstanbul'un 3'üncü Havalimanı inşaatı planlanan ilk etap açılışına yetişecek şekilde devam ederken Devlet Hava Meydanları İşletmesi de taşınma süreciyle ilgili ayrıntıları düzenleyen planı ilgili kuruluşlar ile paylaştı. 8 maddeden oluşan plan 30 Ekim saat 03.00'da başlayacak.

 

 

Ayrıntılar açıklandı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından ilgili kuruluşlarla paylaşılan taşınma planı, 30 Ekim 2018 tarihi ve saat 03.00'da üssü Atatürk Havalimanı olmayan kuruluş ve bunlara hizmet veren yer hizmetlerinin operasyonlarını durdurması ile başlayacak. 31 Ekim 23.59'a kadar bu kuruluşların yeni havalimanına taşınması beklenecek. Yine Türk Hava Yolları dışında üssü Atatürk Havalimanı olan diğer havayolu şirketleri ile bunlara yer hizmeti veren kuruluşların operasyonlarının durdurulması ve İstanbul Yeni Havalimanı için taşınma işlemleri de 30 Ekim 2018 tarihinde saat 19.00 ile 31 2018 tarihinde 18.59 saatleri arasında gerçekleştirilecek. 

Türk Hava Yolları'nın taşınma planı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin nakil planında Türk Hava Yolları ve TGS'nın taşınması işlemi kapsamında ise 12 saatlik bir zaman dilimi içinde Atatürk Havalimanı'ndaki tüm operasyonların durdurulması uygulanacak. Bu süre zarfında İstanbul'un Yeni Havalimanı'ndan da operasyon gerçekleştirilmeyecek. Bu işlemler 31 Ekim 2018 tarihinde saat 02.00'da başlayacak. 12 saati takip eden zaman diliminde ise Türk Havayolları ve TGS İstanbul Yeni Havalimanı'nda operasyonlarına başlayacak. THY'nin operasyonlarına başlamasına paralel olarak 5 saatlik sürenin sonunda Türk Hava Yolları'nın dışında, üssü Atatürk Havalimanı olan diğer havayolu kuruluşları ve bunlara himet sunan diğer kuruluşların da Yeni Havalimanı'nda operasyonlarına başlaması mümkün olacak. 

Yeni uçuşlarda 25 Ekim uyarısı

 Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul'un Yeni Havalimanı'na taşınma sürecinde, tüm üs kullanıcılarının da 25 Ekim 2018 tarihi öncesinde yeni havalimanına deneme uçuşları harcinide herhangi bir uçuş düzenlememesi uyarısında bulunuldu. 

Atatürk Havalimanı'nda kontrollü uçuş

DHMİ tarafında ilgili makamlara ulaştırılan plan notlarında ayrıca taşınma süresi boyunca Atatürk Havalimanı'nda onarım ve bakım, üs taşıyıcılarının müstakil kargoları, Genel Havacılık, Hava Taksi, İş Uçuşları ve otorite tarafından uygun görecek diğer uçuşlar da, belirlenmiş kapasite kriterleri çerçevesinde mümkün olduğunca aksamadan sürdürülmesine imkan sağlanacağı belirtildi. Yine uçuş değerlendirmelerinde de taşınma sürecine etkinin öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekildi. 

Yeni Havalimanı faaliyetlerine 1 Kasım'da başlıyor

DHMİ plan notunda söz konusu aşamaların doğru biçimde yürütülmesine paralel olarak tüm havayolu kuruluşlarının operasyonlarına başlaması ve İstanbul Yeni Havalimanı'nın tam olarak faaliyet geçmesinin planlandığı görüşüne yer verildi. Tarih ise 1 Kasım 2018 saat 00.01 olarak açıklandı. Hava sahasi kullanıcıların gerekli yayınlarin da yeterli süre öncesinde yapılacağı bilgisinin de verildiği açıklamada, 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla 2 haftalık zaman dilimi boyunca saatte 35 iniş 35 kalkış olmak üzere toplam 70 uçuşun planlandığına dikkat çekildi. Açıklamada 2018-2019 Kış Tarife planlama çalışmalarının da bu tarih ve kapasite değerlerine göre gerçekleştirileceği belirtildi. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR