İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

İstanbul Havalimanı'na büyük göç tamamlandı. Türk Hava Yolları tarihi taşınmanın ardından tam kapasitenin 12 Nisan Cuma günü sağlanacağını duyurdu

İstanbul Havalimanı'na taşınma süreci tamamlandı. Türk Hava Yolları büyük taşınma planının ardından tam kapasiteye 12 Nisan Cuma günü ulaşılacağını açıkladı. Açıklama Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin sosyal medya hesabından duyuruldu. Ekşi, açıklamasında: "Türk Hava Yolları olarak kalkış ve varış olmak üzere tam kapasiteye Cuma günü geçilerek 895 uçuş yapılacağıktır." ifadelerini kullandı.  

Sivil havacılık tarihinin en büyük göçü tamamlandı

Türk Hava Yolları'nın Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na göçü dün gece(5 Nisan 2019) saat 03.00 itibarıyla yürütülen çalışmalar sonrasında tamamlandı. Son hazırlıklar ve gelinen nokta hakkında kamuoyuna bilgi veren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, taşınma sürecini "dünya sivil havacılık tarihinin en büyük göçü" olarak tanımlamıştı.

Taşınma tamamlandı

Taşınma ile birlikte Türkiye havacılık sektörüne 100 yıla yakın bir süre hizmet veren Atatürk Havalimanı da kapanmış oldu. Türk Hava Yolları'nın Atatürk'ten ayrılmasıyla birlikte buradaki mağaza ve ofisler de kapandı. Taşınma planı çerçevesinde belirlenen güzergah ve anayollar da kısa süre sonra trafiğe açıldı. Aksaksık biçimde işleyen taşınma 6 Nisan Cumartesi günü saat 23.59'da tamamlandı. İlk uçuş ise Ankara'ya gerçekleşti.

Dünyanın en büyüklerinden

İstanbul Havalimanı'nın tüm kapasitesiyle çalışmaya başlamasıyla birlikte dünyanın gözü de mega projeye çevrilmiş oldu. Bundan böyle İstanbul Avrupa Yakası'na  yapılacak yolculuklarda İstanbul Havalimanı'na iniş yapılacak. 

Taşınma işleminin yüzde 25'i tamamlanmıştı

Aycı, THY'nin taşınma planının bugüne dek yüzde 25'lik kısmının tamamlanmış olduğunu ve bugün itibarıyla da büyük kısmın tahliyesinin gerçekleştirileceğini hatırlatarak: "Dünya sivi havacılıktaki en büyük göçü başlatmak üzereyiz. Büyük göçün en büyük adımını atacağız. Süreç gece 03.00'da başlayacak. 45 saat içinde bu taşınmayı tamamlayacağız. Yeni evimize, yeni yuvamıza kavuşmuş olacağız." demişti. 

Aksaklıklara karşı önlem alındı

Taşınma stratejisinin en ince noktalara kadar hesaplandığını ve dünya genelindeki taşınma planlarının analiz edildiğini de vurgulayarak: "Taşınmayı akamete uğratacak, duraksama ya da arızalara anında müdahale etmek için 40 kilometrelik yolda 5 ayrı istasyon kurduk. Bu ise herhangi bir aksaklığı 8 kilometrede bir müdahale edecek merkezlerin kurulduğu anlamına geliyor." dedi. 

Büyük taşınma için hazırlıklar tamam: Hangi yollar kapanacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı'na taşınma sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Turhan, 5 Nisan gecesi saat 03.00'da başlayacak harekatın 45 saatin sonunda tamamlanacağını belirterek ulaşıma kapatılacak yollar hakkında da bilgi verdi.

Hangi yollar ulaşıma kapatılacak?

Bakan Turhan, taşınma sürecinde Atatürk Havalimanı ve Mahmutbey Batı Kavşağının 5 Nisan 22.00'dan itibaren 26 saatliğine trafiğe kapatılacağını belirterek: "Mahmutbey Batı Kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arasında 12 saatliğine trafiğe kapatılacak." dedi. Trafiğe kapanacak diğer güzergahlar ise şöyle:

- İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu Basın Ekspres yolu istikameti, 6 Nisan saat 01.00 ile 6 Nisan sabahı 10.00 saatleri arasında 9 saatliğine trafiğe kapatılacak

- Kuzey Marmara Otoyolu Reşadiye Kavşağı ile Yassıören kavşağı arası 5 Nisan 22.00 ile 6 Nisan günü sabah saat 10.00 saatleri arasında 12 saatliğine trafiğe kapatılacak

Geri sayım başladı

Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma planı için geri sayım başladı. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, büyük taşınmanın 5 Nisan Cuma günü saat 22.00'da başlayacağını söyledi. Kişisel twitter hesabınan yaptığı açıklamada taşınmanın 6 Nisan günü saat 10.00'da biteceğini vurgulayan Ekşi: "Taşınma sonrasında ilk uçuşumuz 6 Nisan saat 14.00'da yapılacak" ifadelerini kullandı. Ekşi taşınmanın toplam 686 TIr ve 700 tekerlekli araçla yapılacağını da sözlerine ekledi. 

İstanbul Havalimanı'na doğru

İstanbul Havalimanı'na kesin taşınma tarihinin yeniden belirlenmesi sonrasında gözler belirlenen yeni tarih olan 6 Nisan'a çevrildi. Daha önce  taşınma planının ertelenmesi üzerine yeni bir gecikmenin yaşanıp yaşanmayacağı sorusu da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı: "Taşınmaya hazırız. 6 Nisan saat 14.00'da uçuşlar İstanbul Havalimanı'ndan başlayacak." dedi. 

THY'den Atatürk Havalimanı açıklaması: Son uçuş 6 Nisan

Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanı'ndan son uçuşun 6 Nisan'da yapılacağını duyurdu. Açıklamada bu tarihten sonra Atatürk Havalimanı uçuşlarının sonlanacağına dikkat çekildi.

THY'den son uçuş bilgisi

6 Nisan saat 02.00 itibarıyla Atatürk Havalimanı'ndaki tüm tarifeli uçuşlara son verileceği bilgisini veren THY: "Bu tarihten itibarın tüm uçuşlarımızı İstanbul Havalimanı'ndan icra etmeye başlayacağız. İstanbul Havalimanı'ndan görüşmek üzere..." ifadelerini kullandı.

Taşınma tarihi üçüncü kez değişti

İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihi yeniden ertelendi. Daha önce Ocak ayında gerçekleşmesi planlanan uçuşlar için 3 Mart tarihi verilmiş, ancak yaşanan aksaklıklar sebebiyle yeni bir erteleme stratejisi kamuoyuna yansımıştı. Son olarak İstanbul Havalimanı'na taşınma planının Nisan ayının ilk haftasında uygulanması kararlaştırıldı. Yeni planda İstanbul Havalimanı'nın 7 Nisan'da tüm birimleriyle hizmet vermeye başlaması hedefleniyor. 

Yeni erteleme haberleri çıkmıştı

İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihindeki belirsizliğe ilişkin ilk haberler Airporthaber'de yer almıştı.  Airporthaber.com'da yer alan habere göre taşınma planı yeniden ertelenmişti. Haberde son olarak  3 Mart olarak açıklanan taşınma planıyla ilgili yeni tarih ise Nisan 2019 olarak gösterildi. 

Seçim çalışmalarının etkisi

Diğer taraftan konuyla ilgili olarak yetkili makamlardan henüz bir açıklama gelmedi. Yeni erteleme kararında seçim çalışmalarının etkisi olduğuna dikkat çeken haberde, Türk Hava Yollarının da yeni taşınma tarihine göre planlarını revize ettiği bilgisine de yer verildi

Taşınma planından en çok Basın-Ekspres etkilenecek

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, büyük taşınma planıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Taşınma sürecinde trafik yoğunluğunun ciddi boyutlara ulaşacağını söyleyen Aycı: "En yüksek yoğunluk Basın Ekspres Yolu üzerinde olacak. Çünkü burası çok önemli. Kapanıp kapanmayacağı konusunda bir şey söyleyemem. Bize hangi güzergah gösterilirse bu saatler içinde işimizi yapacağız." dedi. Aycı, taşınma işlemlerinin profesyonel taşıyıcılarla beraer tasarlandığını ve denemelerinin de yapıldığını belirtti. 

İstanbullulardan sabır ricası

Taşınma planının çok büyük kapsamda gerçekleşeceğini belirten ve  İstanbulluların da kendilerini mazur görmelerini isteyen Aycı: "Onların dünyanın en büyük havalimanını kullanmalarını sağlayacak bu taşınma sürecini geçici olarak görmelerini ve sabır göstermelerini rica edeceğim." ifadelerini kullandı.  

1-3 Mart tarihlerinde taşınma yapılacak

 İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihine ilişkin plan Avrupa Havacılık Bilgi Hizmetleri Veri Tabanı ve NOTAM olarak isimlendirilen havacıları bilgilendirme notunda duyuruldu. Raporda taşınmanın 1 Mart 2019 tarihinde saat 03.00'a başlayacağı ve 3 Mart 2019 tarihinde saat 00.00'da sona ereceği belirtildi. Böylece Atatürk Havalimanı da tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere 3 Mart 2019 itibarıyla kapanmış olacak

3 Mart olarak duyurulmuştu

İstanbul Havalimanı'na taşınmaya ilişkin yeni plan açıklandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi-DHMİ tarafından ilgili kurumlara gönderilen yazıda Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma tarihi olarak 3 Mart 2019 belirlendi. 

DHMİ'den ilgili kurumlara yazı

DHMİ tarafından dün ilgili kurum ve sektör firmalarına gönderilen bir yazı ile İstanbul Havalimanı'na yeni taşınma tarihi hakkında bilgi verildi. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ve KÖİ Dairesi Başkanı Cengiz Kurt imzalı yazıda 30-31 Aralık tarihleri arasında yapılması planlanan ve sonrasında ertelenen yeni taşınma süreci ve tarihi hakkında bilgi verildi. 

Mevsim şartları gözetildi

DHMİ'den gönderilen yazıda taşınma ile ilgili olarak Türkiye'nin ve dünyanın en büyük yolcu trafiği tanımı getirilerek, İstanbul Havalimanı'nın tüm eklenti ve fonksiyonlarıyla beklenen kapasitede çalışabilmesi ve bir kusur yaşanmaması için taşınmanın mevsim şartlarının daha uygun olacağı ileri bir tarihe atılmasının planlandığına değinildi.

 

Bakan ile taraflar arasında toplantı

Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na tarihin en büyük şirket göçü olarak tanımlanan taşınma planı ertelendi. Aralık ayının sonunda yapılması planlanan taşınma planıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile bir toplantı gerçekleştiren taraflar, yeni bir taşınma tarihi oluşturdu. Toplantı sonrasında taşınmanın Mart ayında gerçekleşmesi yönünde mutabakata varıldı

Resmi açıklama yapılmadı

İstanbul Havalimanı'na taşınma planının ertelenmesiyle ilgili toplantı dün saat 15.00 sularında ve İstanbul Havalimanı'nda gerçekleşti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Önal'ın yanı sıra THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin katıldığı toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü. Toplantıdan sonra resmi bir açıklama yapılmadı.

Sabiha Gökçen de hazırlanmıştı

İstanbul Havalimanı'na taşınma planı  için geri sayım sürerken, bu periyotta kentin tek havalimanı olarak hizmet verecek Sabiha Gökçen'de de hazırlıklar tamamlanmış ve taşınma beklenmeye başlanmıştı. Yolcuların mağdur olmaması ve yolcu trafiğinin kesintiye uğramaması adına faaliyetlerin sürdürüldüğü Sabiha Gökçen'de pistin 24 saat açık olması planlanıyordu 

Ağırlık Sabiha Gökçen'de

İstanbul Havalimanı'na taşınma sürecinde kentin tüm uçuş ağırlığını üstlenecek Sabiha Gökçen'in 24 saat mesai yapacağı duyuruldu. Yetkililer pistin 24 saat boyunca açık kalacağını ve kazanılan günlü 5 saatlik yeni slot alanları ile günlük kapasitenin dışında 200 ek sefere daha olanak tanınacağını söyledi. Sabiha Gökçen CEO'su Ersel Göral, bu dönemde kentin kullanılabilir tek havalimanının İstanbul Sabiha Gökçen olacağını belirterek: "Biz meydan otoritesi HEAŞ ve diğer tüm paydaşlarımızla birlikte tedbirlerimizi aldık. Amacımız İstanbul Havalimanı taşınırken 48 saat boyunca İstanbul'da yolcu ve uçak trafiğinin aksamadan devam etmesine olanak sağlamak." dedi. 

En kritik tarih: 31 Aralık

İstanbul Havalimanı'nda uçuşlar başlarken, Atatürk Havalimanı'nın bütünüyle devre dışı kalması için de çalışmalar başladı. 15 Aralık itibarıyla taşınma işlemlerinin kademeli olarak başlayacağı Atatürk Havalimanı'ndan uçuşların 31 Aralık itibarıyla tamamen sonlanması planlanıyor. Büyük taşınma işlemi ise 30-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu süre içinde İstanbul'a uçuşlarda Sabiha Gökçen Havalimanı kullanılabilecek.  1 Ocak 2019 itibarıyla da tüm ticari uçuşlar İstanbul Havalimanı'ndan yapılacak. 

Taşınma sürecinde Atatürk Havalimanı kullanım programı

İstanbul'un Yeni Havalimanı'nın faaliyete başlaması ile birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı'nın gerek taşınma süreci ve gerekse sonrasındaki işleyiş ilkeleri belirlendi. 31 Aralık 2018 itibarıyla tüm tarifeli ve tarifesiz, iç ve dış hat uçuşlarına kapatılması planlanan Atatürk Havalimanı, bu tarihten sonra bütünüyle kapatılmayacak.

 

 

Atatürk Havalimanı'nı hangi uçaklar kullanacak?

Müstakil kargo, bakım ve onarımla ilgili uçuşlar, genel havacılık ya da da hava taksiciliğinin yanı sıra iş uçuşları da Atatürk Havalimanı üzerinden yapılabilecek. Paralel biçimde devlet uçuşları için de Atatürk Havalimanı'nın kullanımı devam ederken otoritelerin uygun göreceği kimi uçuşların da Atatürk'e yönlendirilmesi mümkün olacak. 

 

 

31 Aralık günü saatte 5 iniş 5 kalkış

Diğer taraftan Yeni Havalimanı'nda yaşanabilecek olası aksaklıklara önlem mahiyeti ve yeni havalimanının yükünü ilk günlerde hafifletmek amacıyla da 31 Aralık tarihinde Atatürk Havalimanı'nın saatlik kapisetisinin 5 iniş 5 de kalkış olmak üzere saatte 10 uçuş şeklinde planlandığı öğrenildi. 31 Aralık'tan sonraki 7 gün içinde ise ihtiyaç halinde trafik düzenlemeleri ve ilave tedbirlere yönelim gerçekleştirilebilecek. 

Atatürk Havalimanı'ndan uçuşlar

Diğer taraftan taşınmanın gerçekleşeceği 30-31 Aralık tarihleri arasında Atatürk havalimanının intikal seferlerine açık olması bekleniyor. 30 Aralık saat 03.00 ile 19.00 saatleri arasında THY, Onur Air ve Atlasglobal seferleri yapılabilecek. Aynı gün 19.00 ile 02.00 arasında ise sadece THY seferleri yapılırken 31 Aralık günü 03.00 ile 00.00 arasındaki kısımda tüm sefereler yapılabilecek. 

 

 

Atatürk'ten 3. Havalimanı'na tarihin en büyük şirket göçü

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Atatürk'ten 3. Havalimanı'na taşınma işlemlerini "dünyanın en büyük göçü" olarak tanımladı. THY'nin taşınma işlemlerinin 5 bin TIR ile yürütüleceğini söyleyen Aycı: "Bu tırlar uç uca eklendiğinde 300 kilometrelik uzunluğa ulaşıyor." dedi. 

Hem yerden hem gökten taşınacak

İlker Aycı, taşınma işlemlerinin yalnızca havadan değil yerden de sürdürüleceğini ve 5 bin TIR'lık malzemenin taşınacağını belirterek: "5 bin TIR 300 kilometrelik bir uzunluk. Dünyada ilk kez 90 milyonluk bir havalimanına taşınma gerçekleşecek. Yer hizmetlerinde kullanılacak ve taşınacak teçhizatın 10 bini bizzat bizim. Öyle teçhizatlar var ki, onlardan biri 44 ton. Yani 7 fil ağırlığında. 50-6- yıllık evimizi inşa ediyoruz" dedi. 

45 saat sürecek

İlker Aycı, THY'nin 33 bin personelinin de yeni havalimanına geleceğini ve  5 bin TIR'ın taşınma işlemlerini 45 saatte tamamlayacağını belirterek: "33 bin personelden bahsediyoruz. Bu Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethederken sahip olduğu ordunun büyüklüğüydü kimilerine göre. Bizim için en kritik yol Basın Ekspress olacak" dedi. 

Göç THY'ye pahalıya mal oldu

İstanbul'un Üçüncü Havalimanına taşınma stratejisi Türk Hava Yolları'nı bankalarla kredi görüşmesi yapmaya itti. Alınan bilgilere göre, transfer çalışmaları ve Üçüncü Havalimanı yatırımlarında kullanmak üzere bankalarla kredi görüşmelerini sürdüren kurum, 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişen miktarda krediye ihtiyaç duyuyor. 

THY dev kredi için anlaşma aşamasında

Konuyla ilgili olarak Reuters'a dayanılarak sunulan haberlerde, Türk Hava Yolları'nın bu miktarda bir kredi için 10'un üzerinde yerli ve yabancı marka ile görüşmeler sürdürdüğü ve bu görüşmelerin sonuçlanmak üzere olduğuna dikkat çekildi. Türk Hava Yolları'nın görüştüğü bankalar içinde Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve  Alternatifbank da bulunuyor. Diğer taraftan anayanıhra ICBC'nin de bulunduğu Çinli Bankalarla görüşmelerin sürdüğü bildiriliyor. 

 

 

Yeni Havalimanı'nda kredi sorunu mu var? Bakan Arslan yanıtladı...

IGA sadece havalimanını yapıyor, THY yatırımların kendisi yapacak

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan konuya yakın bir kaynak, elde edilen kredinin Türk Hava Yolları'nın yalnızca taşınma sürecinde değil, yatırımlarında da kullanılacağını belirterek: "IGA yalnızca havalimanını inşa ediyor. Türk Hava Yolları ise yeni havalimanına önemli yatırımlar yapıyor. Müşteri satış ofisleri, binalar, taşıma bantları gibi harcamalar THY tarafından yapılacak. THY bu yatırımları kendisi yapacak ve bunlar için finansman gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Anlaşma için gözler Temmuz ayında

Diğer taraftan taraflar arasındaki anlaşmanın da Temmuz ayında imzalanması bekleniyor. Çinli bankaların finansman desteği konusunda iştahlarını yüksek olduğunu ve THY'nin talep ettiği kaynağın 1 milyar dolar ile 800 milyon dolar arasında değişiklik gösterdiini dile getiren bir diğer kaynak da: "ICBC bu bankalardan biri. Kredide vadeleri 1 yılı geri ödemesiz olmak üzere 3 ve 5 yıl arasında farklılık gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

Türk Hava Yolları ile Emlak Konut'un ortak konut projesinin ayrıntıları için tıklayın...

ICBC finansmanı doğruladı

Diğer taraftan Reuters'ın yanıt talebi sonrasında ICBC'nin de Türk Hava Yollarına finansman sağladığını kabul ettiği belirtildi. Diğer bankalar ve Türk Hava Yolları ise konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. 

3. Havalimanı ne zaman açılacak?

29 Ekim tarihinde hizmete açılması planlanan İstanbul'un Üçüncü Havalimanı, 10.25 milyar Euroluk dev bir yatırım potansiyeli taşıyor. Projede ilk etapta 90, daha uzun vadede ise 150 milyonluk yolcu kapasitesi hedefleniyor. 


Yazar: Göktuğ Halis
Yorum

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

HAVAİST seferlerinde 24 saat dönemi: Saat ve ücret tarifesi

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR