Sabiha Gökçen-Kurtköy metrosuna 5.3 kilometrelik ek

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Kurtköy Kavşağı Metro Hattı'nın 5.3 kilometre daha uzatılmasına ilişkin imar planı değişikliği İBB Meclisi'nde kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sabiha Gökçe Havlimanı - Kurtköy Kavşağı Metro Hattı'nın 5.3 kilometre daha uzatılmasına olanak tanıyan imar planı değişikliğini kabul etti. Onay ile birlikte Kaynarca'ya kadar gelmiş olan metro hattının Sabiha Gökçen Havalimanı'na buradan da Kurtköy Kavşağı'na kadar uzatılmasının önü açılmış oldu. 

Viaport'a kadar uzanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı ve Raylı Sistem Projeler Müdürlüğü'nce ihalesi tamamlanan Sabiha Gökçen Havalimanı-Kurtköy Metro Hattı'na ilişkin hazırlanan nazım imar planlarının değiştirilmesine yönelik teklif İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde kabul edildi. Ulaştırma Planlama Müdürlüğü tarafından sunulan teklifin Ulaşım Trafik ve İmar ve Bayındırlık Komisyonlarında olumlu biçimde değerlendirilmesinin ardından, İBB Meclisi'ne gelen teklife ilişkin imar planı değişikliği yerinde görüldü. Alınan kararla birlikte Pendik-Kaynarca'dan Sabiha Gökçe Havalimanı'na uzanması planlanan metro hattının 5.3 kilometre uzatılması kararı alınmış oldu. Yeni dözünlemeyle birlikte metro, Kurtköy Kavşağı'ndaki Viaport alışveriş merkezi ve arsanıdaki konut alanına dek uzatılmış olacak. 

Yeni planın avantajları

Hazırlanan yeni planla birlikte bölge güzergahı üzerindeki araç trafiğinin azalmasına olanak tanınırken, bölgedeki konut alanlarının toplu ulaşım ile ulaşıma yönelimi de teşvik edilmiş olacak. Diğer taraftan Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşım da iki yönlü olarak raylı sistem üzerinden gerçekleştirilebilecek. Yine plan değişikliğinin bir diğer avantajı ise Sultanbeyli - Kurtköy ve Çekmeköy-Sultanbeyli Metrolarına entegrasyonun sağlanması olacak. Diğer taraftan yüksık hızlı tren hatlarına sağlanacak entegrasyonla birlikte havalimanına hızlı ulaşım da yeni bir boyut kazanmış olacak ve Sabiha Gökçen Havalimanı Anadolu yakasının ulaşım merkezi haline gelecek. 

Sene başında hazır

İSG CEO'su Ersel Göral, Sabiha Gökçen Metrosu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Metro inşaat çalışmalarının önümüzdeki yılın başında tamamlanmasının ardından İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan önemli merkezlere direkt bağlantı sağlanacağını söyleyen Göral: "Kadıköy'e 35 dakikata ulaşılacak." dedi. 

35 dakikada Kadıköy, 45 dakikada Taksim

Sabiha Gökçen Metrosu'nun 2019 yılının başında hazır olacağını söyleyen İSG CEO'su Göral, bu adımla birlikte Kadıköy-Pendik metrosuna direkt bağlantı sağlanmış olacağını belirtti. Göral bu durumun kendileri için büyük bir avantaj oluşturacağını da vurgulayarak:

"Yani İSG’den bagajını alıp çıkan bir yolcumuz 35 dakikada Kadıköy’e, 45 dakikada Taksim’e rahatlıkla ulaşabilecek. Bundan sonra da daha büyük hedefler için, daha kusursuz hizmet verebilmek ve bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak adına gece-gündüz çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu

Sabiha Gökçen'in yeni terminali hizmete açıldı. Ayrıntılar için Sabiha Gökçen Yeni Terminal Binası konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Ulaştırma Eski Bakanı Ahmet Arslan açıklamıştı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul geneline yayılan yüksek hızlı tren ağı ile birlikte Sabiha Gökçen ve İstanbul Üçüncü Havalimanı arasında yolcu taşımacılığı vizyonu doğrultusunda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. İstanbul'un iki havalimanının birbiriyle entegrasyonunun önemine işaret eden Arslan: "Sürecin sonunda Sabiha Gökçen'den yeni havalimanına hızlı trenle yolcu taşıyor hale geleceğiz." şeklinde konuştu.

 

 

İstanbul'un iki havalimanı raylı sistemle birleşiyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul 3. Havalimanı arasındaki entegrasyon hedefleri doğrultusunda çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Gayrettepe'den yeni havalimanına uzanan metro çalışmalarının sürdüğünü ve TPM makinelerinin şu anda tünelleri deldiğini vurgulayan Bakan Arslan: "Yeni Havalimanı'ndan Halkalı'ya, Marmaray projesi ile entegrasyon çalışmalarına da başlandı. Bir taraftan da bu çalışmalar devam ediyor. Hedef, iki yıl içinde Gayrettepe Bağlantısını tamamlayıp oradan İstanbul'daki diğer raylı sistemlerle entgere olmaktır." ifadelerini kullandı

Hem karayolu hem raylı sistemlerle entegrasyon hedefi

Bakan Arslan, yürütülen çalışmalarla İstanbul genelinde karayolu ve raylı sistem entegrasyonunun sağlanmasının hedeflendiğine dikkat çekerek: "Diğer taraftan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun bitimiyle birlikte Orta Asya'dan Çin'den gelen yük hareketinin de Avrupa'ya gidebilmesi adına yalnızca Marmaray'ın sadece gece hizmet vermesinin yeterli olmayacağını biliyoruz.Dolayısıyla Kuzey kesiminde Gebze'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne buradan da yeni Havalimanı'na, sonrasında ise Halkalı ve Kapıkule'ye uzanan hızlı tren projesi çalışmalarında son aşamaya geldik. Sıra onun da yapım ihalesine geliyor." ifadelerini kullandı. 

Üçüncü Havalimanı'nda son durum bilgisi için İstanbul üçüncü Havalimanı İnşaatı Son Durum haberimizi inceleyebilirsiniz

Üçüncü Havalimanı en çok Sabiha Gökçen'e yarayacak

İstanbul'un 3. Havalimanı'nın açılmasını bekleyenlerin başında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletmecileri bulunuyor. Atatürk Havalimanı'nın devre dışı kalması ve İstanbul Avrupa Yakası'ndaki tüm uçuşları 3. Havalimanı'na yönlendirilmesi sonrasında mega kentin içinde kalan tek havalimanı olma özelliği kazanacak Sabiha Gökçen'e yönelik talebin belirgin bir şekilde artması bekleniyor.

Sabiha Gökçen'in gözü 3. Havalimanı'nda

3. Havalimanı'nın faaliyet abşalamasının kendilerini olumlu etkileyeceğini söyleyen Sabiha Gökçen Havalimanı Işletmecisi ISG'nin CEO'su Ersel Göral, yeni metro yatırımına paralel olarak da "tam bir şehir havalimanı" niteliği kazanacaklarını söyledi. Göral, yeni yatırımlarla birlikte Sabiha Gökçen'i tercih eden kişi sayısında artış yaşanacağını ve çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek: "EBİTDA marjımız şu anda yüzde 30 düzeyinde." şeklinde konuştu.

Saatte 40 uçaktan 80 uçak kapasitesine

Sabiha Gökçen'in yolcu ve uçak kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğine dikkat çeken Göral, DHMİ tarafından sürdürülen 3 bin 500 metrelik 2'inci pistin de Haziran 2018'de devreye gireceğini söyledi. ISG CEO'su bu pistin maliyetinin 500 milyon doları bulduğunu hatırlatarak: "Normal koşullarda bu pistin maliyeti 50 ile 70 milyon dolardı. Ancak dolgu alanları çok zordu. Bu nedenle maliyet 10 kata yakın arttı." dedi. ISG olarak terminalin genişletilmesi çalışmalarının da sürdürüldüğünü ve bu iş için toplam yatırım değerinin 200 milyon EURO olacak şekilde planlandığını belirten Görel: "2 pistin tam zamanlı çalışmasıyla saatte 40 olan uçak kapasitesi de 80'e çıkmış olacak..." dedi. 

Malezyalıların çekildiği doğru değil

Malezyalı hissedar Malaysia Airports Holdings Berhad'ın projeden çıkmasına ilişkin haberlere de yanıt veren Göral, böyle bir niyetin bulunmadığını vurgulayarak: "Malezyalılar Sabiha Gökçen'in Avrupa'ya çıkış kapısı olarak görüyor. Yüzde 51 kendilerine kalacak şekilde yüzde 49'a kadar hisse satışı olabilir. Yüzde 10 olur, yüzde 20 olur. Belki hiç olmaz. Ama yüzde 50 de olmaz" ifadelerini kullandı. 

Sabiha Gökçen'in değerleme çalışmaları yapılıyor

Ersel Göral, Atatürk Havalimanı'nın işletmecisi TAV'ın da satışa çıkarılması halinde Sabiha Gökçen Hisselerine talip olabileceği açıklamasında bulunduğunu da hatırlatarak: "Şu anda Sabiha Gökçen'in değerlenmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Potansiyel alıcı sektör içinden ya da dışından olabilir. Özel fonlar da hisse alımıyla ilgileniyor. Zaman zaman da taliplerimiz çıkıyor..." dedi. 

İstanbul 3. Havalimanı ne zaman açılacak?

İstanbul'un 3. Havalimanı 29 Ekim 2018 tarihinde açılacak. Tamamlandığında 200 milyonu aşan yıllı yolcu kapasitesine sahip olacak mega proje nedeniyle 30 ve 31 Ekim tarihleri arasında da İstanbul Avrupa Yakası'na uluslararası uçak seferleri yapılmayacak. Yine bu süre zarfında Atatürk Havalimanı'ndan yeni Havalimanı'na havayolu ve karayolu ile transfer işlemleri gerçekleşecek. Havalimanı'nın birinci etabının bitmesiyle birlikte yıllık yolcu kapasitesinin 90 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.


Proje Bilgisi: 3. Havalimanı

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

THY İstanbul Havalimanı'ndan 10 milyona yakın yolcu uçtu

Edirne'den Bulgaristan'a tren seferleri

İstanbul banliyö hattından 68 günde 24 milyon yolcu geçti

Bayram süresince YHT hatlarına ek sefer desteği

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR