Hatalı gişe geçişlerinde cezalar düşürüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen düzenleme ile 15 günü geçtiği halde ödenmeyen cezalarda katsayı 10'dan 4'e düşürüldü.

Türkiye Büyük Millet Mecilisi'nde kabul edilen düzenleme ile otoyol gişelerinden hatalı geçiş yapan vatandaşlara uygulanan tarifede önemli bir değişikliğe gidildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, cezalarda amaçlarının caydırıcı olmak olduğunu belirterek: "İnsanımız unutabiliyor. Ya da kontrolünü yapamayabiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen bir teklifle otoyol gişelerinde 15 günü geçmiş ödenmeyen cezaları 10 kattan 4 kata düşürdük." dedi. 

Kamu cezalardaki alacağını düşürdü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapılan düzenleme ile birlikte otoyol cezalarında kamunun alacağını düşürdüğünü belirterek: "Artık 6 katını almayacağız. 4 katını da 36 taksitle alacak. Peşin ödemelerde de yüzde 25'lik indirim sağlayacağız." dedi. 

Özel sektör ödemelerinde değişen bir şey yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, özellikle Avrasya Tüneli ve kaçak geçiş yapan araçlara gönderilen fahiş düzeydeki cezalara atfen de: "Özel sektörün işletmelerinde ise 4 katı ödemek durumundayız. 950 milyon TL'lik cezanın yüzde 60'ından vazgeçmiş oluyoruz." şeklinde konuştu. 

2.5 kilometrelik yola 18 TL tartışması

3. Boğaz Köprüsü güzergah uzunluğu, mazot masrafları ve köprü geçiş ücretlerindeki pahalılık tartışmasına şimdi de etap etap işletmeye açılan Kuzey Marmara Otoyolu fiyat tarifesi eklendi. Otoyol projesinin Mecidiye gişeleri ile TEM Kurtköy çıkışı arasındaki 2.5 kilometrelik mesafe için 18 TL'lik ücret alınması tepkiyle karşılandı. 

Geçiş gişesinin yokluğu ve 2.5 kilometre için 18 TL tepkisi

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Mecidiye gişeleri ve TEM Kurtköy etabının geçiş bedeli yüksekliği tartışmalara ve sürücülerin tepkisine yol açtı. Karar'dan Ali Yıldırım imzalı habere göre iki nokta arasındaki 2.5 kilometrelik mesafenin kullanım bedeli olarak 18 TL istenmesi çok sayıda sürücünün şikayetiyle sonuçlandı. Bu yüksek bedelin nedeni olarak da bu bölgede devlet karayıl giriş gişesinin bulunmaması gösterildi. Tartışma, sürücülerin mesafe olarak uzun olsa dahi vakitten kazandırması sebebiyle tercih ettikleri YİD modeliyle inşa edilen ve özel sektör tarafından işletilen otobandan devlete ait otobana geçiş gişesi bulunmaması nedeniyle büyüyor. Bu noktada geçiş gişesinin bulunmaması sebebiyle Ankara Akıncılar gişesinden çıkmış gibi gösterilen araçlara 2 TL olarak yansıtılması gereken fatura ise giriş yok uyarısıyla beraber 18 TL olarak yansıtılıyor.  

Tabelalar bozuk, yanlış yönlendirmeler var

Otobana ilişkin şikayetlerin bir başka boyutu ise yol işaret ve tabelalarındaki bozukluk ya da yanlış yöne yönlendirmeler olarak gösteriliyor. Kurtköy gişesinden çıkışta tabelaya yansıyan yazıların silik gözüktüğüne dikkat çekilen haberde, tam geçiş anında üst kısımda beliren "geçiş yok" uyarısına da dikkat çekiyor. Bu uyarının hemen altında ödenmesi gereken tutar 18 TL olarak yansıtılıyırken, kimi noktalarda da tüketicilerin ödediği rakamları dahi göremediğine vurgu yapılıyor. Böyle olunca da, özellikle serbest geçiş noktalarında yer almayan tabelalarla araç kullanıcıların geçtikleri noktalardan ne kadar ödeme yaptıkları, geçiş ihlali gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri yahut bakiyeden ne kadar düşüldüğü gibi sorulara yanıt vermesi de mümkün olamıyor. Bu durumda da sürücüler geçiş ihlaline ilişkin sorgulamayı internet üzerinden yapmak zorunda kalıyor. 

Sistem arızaları tüketiciye fatura ediliyor 

Özel sektör tarafından işletilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları projesinde çok sayıda tüketicinin cezai işleme maruz kaldığını ve buna paralel olarak kendilerine yoğun bir şikayet trafiğinin geldiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağoğlu, Karayollarına ait  HGS ve OGS noktalarında bakiyenin azalması ya da olmaması konusunda uyarı verildiğini ama bu durumun özel sektör geçiş noktalarında bulunmadığını söyledi.  Ağaoğlu, vatandaşın diğer sistemlerde olduğu gibi bilgilendirilmediğini ve icra ya da haciz gibi durumlarla karşı karşıya kaldığını belirterek: "Bu tip cezalı ödeme ve haksız ücretlendirmeyle tarşılaşanlar itirazlarını idari yargıya yapmalı. Sult Ceza Hakimliği'ne başvuru gerçekleştirilmeli. Şikayetlerin Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER üzerinden gerçekleştirilmesinde fayda var. Sistemdeki arıza tüketciye fatura edilmemeli..." dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR