Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen düzenleme ile 15 günü geçtiği halde ödenmeyen cezalarda katsayı 10'dan 4'e düşürüldü.
Türkiye Büyük Millet Mecilisi'nde kabul edilen düzenleme ile otoyol gişelerinden hatalı geçiş yapan vatandaşlara uygulanan tarifede önemli bir değişikliğe gidildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, cezalarda amaçlarının caydırıcı olmak olduğunu belirterek: "İnsanımız unutabiliyor. Ya da kontrolünü yapamayabiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen bir teklifle otoyol gişelerinde 15 günü geçmiş ödenmeyen cezaları 10 kattan 4 kata düşürdük." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapılan düzenleme ile birlikte otoyol cezalarında kamunun alacağını düşürdüğünü belirterek: "Artık 6 katını almayacağız. 4 katını da 36 taksitle alacak. Peşin ödemelerde de yüzde 25'lik indirim sağlayacağız." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, özellikle Avrasya Tüneli ve kaçak geçiş yapan araçlara gönderilen fahiş düzeydeki cezalara atfen de: "Özel sektörün işletmelerinde ise 4 katı ödemek durumundayız. 950 milyon TL'lik cezanın yüzde 60'ından vazgeçmiş oluyoruz." şeklinde konuştu.
3. Boğaz Köprüsü güzergah uzunluğu, mazot masrafları ve köprü geçiş ücretlerindeki pahalılık tartışmasına şimdi de etap etap işletmeye açılan Kuzey Marmara Otoyolu fiyat tarifesi eklendi. Otoyol projesinin Mecidiye gişeleri ile TEM Kurtköy çıkışı arasındaki 2.5 kilometrelik mesafe için 18 TL'lik ücret alınması tepkiyle karşılandı.
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Mecidiye gişeleri ve TEM Kurtköy etabının geçiş bedeli yüksekliği tartışmalara ve sürücülerin tepkisine yol açtı. Karar'dan Ali Yıldırım imzalı habere göre iki nokta arasındaki 2.5 kilometrelik mesafenin kullanım bedeli olarak 18 TL istenmesi çok sayıda sürücünün şikayetiyle sonuçlandı. Bu yüksek bedelin nedeni olarak da bu bölgede devlet karayıl giriş gişesinin bulunmaması gösterildi. Tartışma, sürücülerin mesafe olarak uzun olsa dahi vakitten kazandırması sebebiyle tercih ettikleri YİD modeliyle inşa edilen ve özel sektör tarafından işletilen otobandan devlete ait otobana geçiş gişesi bulunmaması nedeniyle büyüyor. Bu noktada geçiş gişesinin bulunmaması sebebiyle Ankara Akıncılar gişesinden çıkmış gibi gösterilen araçlara 2 TL olarak yansıtılması gereken fatura ise giriş yok uyarısıyla beraber 18 TL olarak yansıtılıyor.
Otobana ilişkin şikayetlerin bir başka boyutu ise yol işaret ve tabelalarındaki bozukluk ya da yanlış yöne yönlendirmeler olarak gösteriliyor. Kurtköy gişesinden çıkışta tabelaya yansıyan yazıların silik gözüktüğüne dikkat çekilen haberde, tam geçiş anında üst kısımda beliren "geçiş yok" uyarısına da dikkat çekiyor. Bu uyarının hemen altında ödenmesi gereken tutar 18 TL olarak yansıtılıyırken, kimi noktalarda da tüketicilerin ödediği rakamları dahi göremediğine vurgu yapılıyor. Böyle olunca da, özellikle serbest geçiş noktalarında yer almayan tabelalarla araç kullanıcıların geçtikleri noktalardan ne kadar ödeme yaptıkları, geçiş ihlali gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri yahut bakiyeden ne kadar düşüldüğü gibi sorulara yanıt vermesi de mümkün olamıyor. Bu durumda da sürücüler geçiş ihlaline ilişkin sorgulamayı internet üzerinden yapmak zorunda kalıyor.
Özel sektör tarafından işletilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları projesinde çok sayıda tüketicinin cezai işleme maruz kaldığını ve buna paralel olarak kendilerine yoğun bir şikayet trafiğinin geldiğini söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağoğlu, Karayollarına ait HGS ve OGS noktalarında bakiyenin azalması ya da olmaması konusunda uyarı verildiğini ama bu durumun özel sektör geçiş noktalarında bulunmadığını söyledi. Ağaoğlu, vatandaşın diğer sistemlerde olduğu gibi bilgilendirilmediğini ve icra ya da haciz gibi durumlarla karşı karşıya kaldığını belirterek: "Bu tip cezalı ödeme ve haksız ücretlendirmeyle tarşılaşanlar itirazlarını idari yargıya yapmalı. Sult Ceza Hakimliği'ne başvuru gerçekleştirilmeli. Şikayetlerin Başbakanlık İletişim Merkezi BİMER üzerinden gerçekleştirilmesinde fayda var. Sistemdeki arıza tüketciye fatura edilmemeli..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde