100 yıla yakın geçmişe sahip Samsun-Sivas demiryolunun yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hattın Eylül ayında hizmete alınması planlanıyor
90 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en eski demiryolu hatlarından biri olan Samsun-Sivas Demiryolu hattında yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın verdiği bilgiye göre hattın yenileme çalışmalarında yüzde 80 düzeyine ulaşıltı. Samsun-Sivas Demiryolu'nun Eylül 2018'de hizmete açılması planlanıyor.
Türkiye'nin en eski demiryolu hatlarından biri olan Samsun-Sivas hattında yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2015 yılının Eylül ayında bakım çalışmalarının başlamasıyla birlikte hizmete kapatılan hattın modernizasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hattın yüzde 80'lik kısmının yenileme çalışmalarının sona erdiği açıklanırken, Eylül 2018 tarihine kadar çalışmaların tamamlanarak hattın hizmete alınması planlanıyor. Toplamda 420 kilometrelik hat üzerindeki modernizasyon çalışmalarının 378 kilometresi ise Samsun-Sivas demiryolundan oluşuyor.
Modernizasyon çalışmalarında yüzde 80 oranında ilerleme sağlandığına dikkat çeken yetkililer, döşenen ray düzeyinin ise 383 kilometre seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor. Toplamda 1.2 milyar TL'ye mal olan çalışmayla birlikte 90 yıldır hizmet vermekte olan hattın alt yapı ve üst yapısının yenileneceğine dikkat çekiliyor. Hattın sinyalizasyon yenilemesiyle birlikte taşıma kapasitesinin artması ve kuzey-güney aksındaki yük trafiğinin de azaltılması planlanıyor. Buna göre yenilenen hat üzerinde hız, kapasite ve kaabiliyet faktörlerinde artış sağlanarak, güvenlik, konforlu ve hızlı bir işletmecilik yapısına kavuşulması planlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte daha hatta hizmet veren tren sayısının da 20'den 30'a yükselmesi planlanıyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2018 yatırım planı içinde ağırlık demiryolu ulaşım projelerine ayrıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu yıl içinde demiryolu yatırımları için 10 milyar776 milyon 304 bin TL ayırdı. Karayolu yatırımları için ayrılan pay 9 milyan 7 milyon 522 bin TL oluken, kent içi ulaşımın payı ise 3 milyar 113 milyon TL'de kaldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2018 yılına ilişkin yatırım planında ağırlığı demiryolu projelerine verecek. Yatırım Programı'ndan yapılan derlemeye göre yıl içinde gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında 28 milyar 921 milyon TL'lik pay ile ilk sırada yer alan Ulaştırma Bakanlığı da bu bütçenin önemli bir kısmını demiryolu yatırımları için harcayacak. Bakanlığın 2018 yılı içinde yapacağı toplamda 10 milyon 776 milyon 304 bin TL'lik harcamalar, bakanlık bünyesindeki kuruluşlara paylaştırılacak. Buna göre:
- Ulaştırma Bakanlığının toplam yatırım: 10 milyor 76 milyon 304 bin TL
- TCDD Genel Müdürlüğü'ne aktarılacak bedel. 7 milyar 435 milyon TL
- Bakanlığın Diğer demiryolu projelerine harcayacağı bedel 2 milyar 388 milyon 304 bin TL
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne Aktarılacak Bedel: 10 milyor 776 milyon 304 bin TL olarak belirlendi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karayolu yatırımları için ayırdığı pay da 9 milyar 7 milyon TL olarak belirlendi. Bu toplam payın 8 milyar 906 milyon 284 bin TL'lik kısmı Karayollarına aktarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bakanlık 101 milyon 238 bin TL'lik pay aldı. 2018 yatırım planı kapsamında otoyolları için ayrılan 661 milyon 453 bin TL'lik yatırımın da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne aktarılacağı açıklandı. 2018 yılı içinde Ulaştırma Bakanlığı'nın bir diğer önemli yatırımı ise şehir içi ulaşım projelerine yönelik olacak. 2018 yılı içinde kent içi ulaşımı için ayrılan yatırım tutarı 3 milyar 113 milyon 977 bin TL ayrıldı.
2018 yılı içinde Havayolu ulaşımında toplam 1 milyar 41 milyon 761 TL pay ayrıldı. Havayolu ulaşımında bu toplam miktar içinde en yüksek pay Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne 750 milyon TL ile verilecek. Bakanlık 200 milyon TL ile ikinci sırada yer alırken Meteoroloji Genel Müdürlüğü 86 milyon 861 bin TL; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise 4 milyon 900 bin TL pay alacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde