2017 yılı Gökçeada altın madeni ÇED başvurusunun geri çekilmesi ve zeytinliklerin imara açan maddenin torba yasadan çıkarılması gibi kritik kararlara tanıklık etti.
Türkiye 2017 yılı genelinde çevre ve imar konularıyla ilgili çok önemli tartışmalara tanıklık etti. TEMA Vakfı tarafından derlenen verilere göre Gökçeada'nın altın madeni ÇED Başvurusunun geri çekilmesi ve zeytinliklerin imara açılmasına dair maddenin torba yasadan çıkarılması gibi olumlu gelişmelere tanıklık eden 2017'de, Cerattepe'nin madenciliği açılması, Mera Kanunu'ndaki değişiklik ile meraların imara açılması gibi tartışmalı kararlar da kendine yer buldu.
2017 yılı genelinde TEMA Vakfı tarafından "iyi haberler" olarak nitelendirilen parantez içinde Konya, Cihanbeyli ve Harran'ın da aralarında bulunduğu toplam 57 kentteki 192 ovanın "Büyük Ova Koruma Alanı" olarak ilan edilmesi yer aldı. Mayıs 2017 döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin gelişme de zeytinlik alanlarının sanayi tesisleri için gerekli görülmesi halinde imara açılmasını düzenliyordu. Ancak, kamuoyundan gelen baskı sonrasından zeytinlik alanlara ilişkin düzenlemenin tasarıdan çıkarıldığı görüldü.
2017 yılı genelinde olumlu olarak tanımlanan diğer gelişmeler ise Gökçeada ve Terme'de yaşandı. 2011 yılında dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada'da altın ve gümüş madeni arama girişimi önemli itirazlara yol açmıştı. Bu sorun, 14 Aralık 2017 tarihinde yapılan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmzalı açıklama ile çözümlendi. Açıklamada: "Merih madencilik şirketi 14.12.2017 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunmuş olup müdürlüğümüzce bu talep uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir..." ifadelerine yer verildi. TEMA Vakfa tarafından "iyi haber" olarak nitelendirilen bir diğer gelişme ise Samsun Terme'de termik santral girişiminde yaşandı. Terme Halkı, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının itirazlarına vesile olan girişim 19 Aralık tarihli Danıştay kararı ile bütünüyle sonlanmış oldu.
TEMA Vakfı tarafından 'kötü haberler" statüsünde değerlendirilen olaylar ise şöyle:
- CERATTEPE: Cerattepe'de altın madenciliğine olanak tanıyan girişimlere karşı itirazlardan bir sonuç alınamadı. Temmuz 2017 tarihinden Danıştay tarafından açıklanan karar ile birlikte Cerattepe Altın madenciliğine açılmış oldu. Altın madenciliği kapsamında kesilmesi planlanan ağaç adedi de 60 bin olarak açıklanırken yürütülen çalışmaların bölge ekosistemine büyük zarar vermeye başladığı görülüyor. TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre: "Maden nedeniyle halkın yaşam alanı, temiz su hakkı, bölgedeki biyolojik çeşitlilik, dünyanın en büyük doğal, yaşlı orman eko sistemi ve göç eden kuşların yuvaları zarar gören değerler arasında yer aldı. Kısacası, maden ile beraber Artvin’in önemli değerleri kaybedilmeye başlandı." denildi.
- Eskişehir Termik Santral: Eskişehir'de en verimli toprak arazisine inşa edilmesi planlanan termik santralın önü 2017 yılı içinde açıldı. Alpu Linyit Sahası üzerinde hayata geçirilecek projede ÇED süreci başladı. Proje bakanlık tarafından da onaylanmış oldu.
- Meralar İmara açıldı: Haziran 2017 tarihinde Üretim Reformu Paketi ile gündeme gelen meraların imara açılması yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti. TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamada: " Mera alanlarımız gün geçtikçe azalırken, tarım, hayvancılık, su üretimi ve biyolojik çeşitlilik de özellikle madenciliğe karşı savunmasız bırakılıyor. Özellikle de ülkemizin önemli geçim kaynağı olan hayvancılık, meraların azaltılmasıyla birlikte dışa bağımlı bir hale gelmeye başlıyor." denildi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde