Soyak CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel "20 yıl sonra gayrimenkul sektörüne en fazla etki eden yıl hangisi dediğimizde, 2012 ön plana çıkacak" dedi
19 aralık 2012 / emlakwebtv / Bülent Yoldaş
Gayrimenkul, çimento, enerji ve demir döküm sektörlerinde faaliyet gösteren Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, İnşaat, gayrimenkul ve konut sektörü açısından 2012 yılını değerlendirerek, 2013 öngörülerini www.emlakwebtv.com'a anlattı.
Emre Çamlıbel, 2011 ile mukayese edildiğinde 2012'nin yılın ilk 3 çeyreği verileri baz alındığında biraz daha sıkıntılı bir yıl olduğunu dile getirdi. Türkiye ekonomisinde genel olarak bir daralma yaşandığına işaret eden Emre Çamlıbel, "Bu daralma planlı bir daralmaydı. Ekonomi yönetimi, Türkiye'nin Avrupa'daki krizden etkilenmemesi için ne yapılabilir diye bir takım önlemler aldılar. Bu önlemler yerinde de oldu. ama bunun sonucu olarak ilk 3 çeyrek biraz yavaş geçti. Son çeyrekte not artışının gelmesi, bunu müteakip orta vadeli programın uluslararası finans çevreleri bakımından olumlu algılanması, konut kredileri başta olmak üzere kredi faiz oranlarının bir nebze aşağı doğru gelmesi sektörü biraz hareketlendirdi.2012 için yüzde 3.5 bir büyüme bekliyorduk. Bunun yüzde 3 yada biraz daha altında gerçekleşeceği öngörülüyor.
Piyasanın bütününe bakıldığında konut satışlarının ilk üç çeyrekle mukayese edildiğinde son çeyrekte yüzde 5 - 10, kampanyasına projesine göre de yüzde 40- 50 oranında bir iyileşme gösterdiğini de görüyoruz.2013 senesi, eğer bu son çeyrekteki gibi giderse, ki öyle gideceğini öngörüypruz, yüzde 4 - 5 oranında bir büyümeyle kapatılacak gibi gözüküyor. İyi bir sene olacağını düşünüyoruz 2013'ün. İnşaat sektörünün de yüzde 10 büyüme kaydedeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.
Gayrimenkul'de 2012'nin unutulmazları
Gayrimenkul sektörü açısından 2012'nin unutulmazları sorumuza ise Emre Çamlıbel şöyle cevap verdi: "20 yıl sonra geriye dönüp baktığımızda, gayrimenkul sektörüne en fazla etki eden yıl hangisi dediğimizde, 2012 ön plana çıkacaktır. 2012'de 3 önemli yasal düzenleme yapıldı. Bunlardan biri Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü yani Kentsel Dönüşüm Yasası. Bir diğeri Mütekabiliyet Yasası. Körfez ülkelerinden çok büyük bir talep var. Bunun büyüyeceğini de görüyoruz. Bu yasanın, senede 5 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasında Türkiye gayrimenkul sektörüne olumlu etkisi olacaktır. Üçüncü olarak da 2B arazileriyle ilgili yasal düzenleme. Bunların hepsinin sonuçlarını hemen bugün göremeyiz. 3 - 5 sene sonra etkileri görmeye başlayacağız.15 - 20 sene sonra diyeceğiz ki, ne kadar önemliymiş 2012 senesi.
Bu arada olumlu gelişmelerin yanı sıra, gayrimenkul sektörünü sıkıntıya sokacak, kentsel dönüşüm hamlesini belki de geciktirecek konutta KDV'nin artması, konut satış fiyatının yüzde 11'ini bulan dolaylı vergiler, imar durumunun ve ruhsatın kazanılmış hak olması konusunda, müktesep hak konusunda bir ilerleme kaydedilememiş olması, maketten satışa sınırlama gibi olumsuzluklar da gündeme geldi."
2013'te gayrimenkul sektörü desteklenmeli
2013 yılında gayrimenkul sektörünün desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Emre Çamlıbel, "Sektör desteklenirse, kentsel dönüşümle ilgili hamlelerin gerçekleşebileceğini, bunun gerçekleşmesi için olmazsa olmaz olan yabancı sermaye girişinin olabileceğini, bütün bunların olabilmesi için imar durumunun kazanılmış hak olarak, ruhsatın kazanılmış hak olarak adledilmesi gerektiğini, KDV ile ilgili, radikal bir değişikliğe gidilmemesi gerektiğini, sektörün üzerindeki yüzde 11 mertebesindeki dolaylı vergilerin hafifletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda da konuta dair düzenlemelerin sektöre yara vermeyecek nitelikte olması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar olursa 2013'te sektör destek görür, kentsel dönüşümü de yapar, yabancı sermayeyi de çeker" dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde