17 Ağustos'tan sonra ne değişti?

Gayrimenkul sektörü, 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi'nin ardından geçen 18 yıllık süre içinde başta kentsel dönüşüm atılımı olmak üzere yürütülen çalışmaları değerlendirdi

17 Ağustos Depremi'nin ardından geçen 18 yıllık süre içinde, başta kentsel dönüşüm olmak üzere önemli çalışmalar yürütülse de halen istenen seviyelere ulaşılamadı. Uzmanar 7 milyonun üzerinde riskli yapının var olduğuna dikkat çekerken, özellikle toplanma alanlarındaki yapılaşma eğilimi ve rant odaklı dönüşüm çalışmalarına yönelik eleştiriler sürüyor. Kimi noktalarda kentsel dönüşüm müteahhitler ve hak sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle süreç tıkanma noktasına gelse de Devletin sürece dahil olmasıyla sorunların aşılmasına çalışılıyor. Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarının yöneticileri, aradan geçen 18 yıllık zaman dilimi içinde yürütülen çalışmaları ve bugün gelinen düzeyi değerlendirdi.

Çulhalık: 'Yatırımcının önündeki engel kalmadı'

Büyük can kayıplarının yaşandığı 17 Ağustos Depremi'nin ardından böylesi felaketlere ne derecede hazırlıksız olduğumuzun anlaşıldığına dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, 17 Ağustos depreminin toplumsal bilinçlenmenin de önünü açtığına dikkat çekti. Çulhalık çıkan yasalar ve düzenlemelerle birlikte kentsel dönüşüm yasasının da çıkarılmış olduğuna dikkat çekerek buna karşın yatırımcının önünde engel kalmadığını belirterek: "Artık tek tek binalarla uğraşılmayacak, her bir binadan ayrı karot (beton kalitesini ölçen numune alımı) olmayacak. Bakanlar Kurulu devreye girerek, belli bir bölgeyi ‘Riskli alan’ ilan edebilecek. Böylece müteahhitlerin tasarlanan büyüklükte alanlar için proje geliştirmeleri kolaylaşacak. Bir bölgenin yüzde 65’i riskli ise 100’ü kapsama alınmış olacak. Bu sayede tek tek bina sahiplerinin itirazının önüne geçilecek. Böylelikle projelerin yapımı hızlanacak. Bu durum hem arsa sahibi hem de müteahhit açısından büyük bir avantaj. Dolayısıyla kimse haklarından mahrum edilmeyecek."  yorumunda bulundu. 

Koçer: "Bir daha yaşanmasın diye"

17 Ağustos sonrasında çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirdiğini ve binlerce konut ve iş yerinin ise büyük hasarlara uğradığını hatırlatan Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koçer de, 17 Ağustos sonrasında hasarlı binaların yenide yapımı için tüm Türkiye'nin birlikte çalışmaya başladığını belirtti. Koçer, İstanbul 'da beklenen olası büyük depreme karşı binlerce binanın yenilenmesini öngören kentsel dönüşüm çalışmalarıyla önemli mesafeler katedildiğini de belirterek: "Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla güvenli yapılar inşa edebiliriz ve depremin yaratacağı etkiyi en aza indirgeyebiliriz.  Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkarılmasıyla birlikte özellikle İstanbul, adeta büyük bir şantiye alanına dönüştü. Son yılların gündem konusu olan kentsel dönüşüm hareketi önümüzdeki 10 yılın da mevzusu olmaya aday. İnşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelini yine kentsel dönüşüm politikaları belirleyecek..." dedi. 

Pelesen: "Son depremler coğrafyanın risklerini hatırlatıyor"

İZODER Başkanı Levent Pelesen de Türkiye'nin depremler açısından riskli bir coğrafya üzerinde bulunduğunu ve Ege merkezli son depremlerin de bu gerçeği hatırlatmaya devam ettiğini belirterek bina dönüşümlerinde su yalıtımlarının önemine dikkat çekti. Su Yalıtımı Yönetmeliği ile binalarda denetimin zorunlu hale gelmesinin önemine vurgu yapan Pelesen: "Ülke olarak yaşadığımız büyük acının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen Türkiye hâlâ depreme hazırlıklı değil. Ülke genelindeki yaklaşık 15 milyon konutta halen su yalıtımı yok. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde. Öncelikle kapsamlı bir ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği’ çıkarılarak, zorunlu hale getirilen su yalıtımı uygulamaları denetlenmeli” şeklinde konuştu. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR