15 Temmuz Köprüsü 7.7'ye hazır hale getirildi

Son 9 yılda yenilenme seferberliğine tabi tutulan 44 yaşındaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün ömrünün 50 yıl daha uzadığı açıklandı

İstanbul'un iki kıtayı birbirine bağlayan ilk mega projesi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, son 9 yıl içinde çok önemli yenileme ve onarım çalışması atlattı. 2008 yılından bugüne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarla adeta yeniden doğun köprünün ömrünün 50 yıl daha uzadığı açıklandı.

1973 yılında hizmete açılmıştı

Eski adıyla Boğaziçi Köprüsü, yeni ismiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü 1973 yılında hizmete alınmış ve günde 30-35 bin araçlık geçiş kapasitesi hedeflenmişti. Ancak projeden geçen araç sayısı artan nüfus ile birlikte günde 250 bin araç ortalamasına çıktı. Araç geçiş sayısındaki artışla birlikte köprünün yıpranma ve eskime potansiyeli de yükselirken, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen işlemlerle Köprünün çok daha uzun yıllar hizmet verebilmesi olanaklı hale geldi.

1999 depremi milat oldu

Milliyet'te yer alan habere göre 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki bakım onarım çalışmaları için milat ise 1999 Marmara Depremi oldu. Yüksek şiddetli deprem doğurması beklenen fay hattı üzerinde kurulmuş bulunan mega kentte, köprü ve viyadüklerin yeniden yapılanması ve onarımı için kapsamlı bir seferberlik başlatıldı. 1970 yılındaki tasarım itibarıyla en fazla 7 şiddetinde bir deprem için tasarlanan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki ilk çalışma, yapının yüksek şiddetli bir depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. 2008 yılında Japon mühendisler tarafından yürütülen çalışmalar ile Ortaköy'deki viyadük kolonlarının özel betonlarla 50 santimetre daha kalınlaştırılması sağlandı. Çalışmalar sonunda Köprü'nün 7.7 şiddetindeki bir depreme dayanıklı hale gelmesi sağlanmış oldu. 

2014 ve 2015 çalışmaları

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, bir diğer yenileme seferberliğine ise 2015-2015 yılları arasında tanıklık etti. Bu çalışmalarda da çapraz şekilde dizaynı gerçekleştirilen 240 çelik halat 540 gün süren çalışmalarla dikey biçimde yenilendi. Böylece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün silüeti değiştirilirken, dikey tutuşlarla köprünün sağlamlığının artırılması sağlanmış oldu. Bu dönemde ayrıca, köprü asfaltlarının altında yer alan çelik tabyaların da santim santim incelenerek yenilendiği görüldü. Bu çalışmalara ek olarak kuleleri nemden koruyacak boya çalışmaları, köprü neminin yüzde 40'ın altına çekilmesini sağlayacak nem ünitelerinin takılması, kule kablolarının yenilenmesi, ana gövdedeki çelik kısım çatlakklarının giderilmesi gibi önemli işlemlere yer verildi


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR